Loši slogani o radjanju dece, promašena tema
   14 Feb 2018, 12:38        BETA    Maja Kostić


Loši slogani o radjanju dece, promašena tema

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović je danas kritikovala tek objavljene slogane za akciju podsticanja radjanja.

Ocenila je da su članovi komisije Ministarstva kulture i informisanja Srbije koji su birali slogane za akciju podsticanja radjanja, "promašili temu" i da "nisu dovoljno sagledali čitavu sliku problema nataliteta".

"Većina izabranih slogana u ovoj akciji jednostavno stavlja obavezu ženama, tačnije imperativ da radjaju decu što, uverena sam, može samo da izazove kontraefekat", rekla je Mihajlović, koja je i članica Vladine komisije za populacionu politiku, a saopštio je njen kabinet.

Dodala je da je ona "nekoliko puta upozoravala da niko nema pravo da naredjuje ženama da radjaju, niti da krivi žene za stopu nataliteta i da ih doživljava kao nekakve mašine za radjanje".

Ukazala je da su slogani "Dosta reči, nek zakmeči" i "Radjaj, ne odgadjaj" uvredljivi za žene, javno ih sramote i pokazuju veliko nerazumevanje uloge žena u Srbiji i u populacionoj politici, kao i neshvatanje razloga zbog kojih u Srbiji treba da se radja više dece što je "isprepletano i sa uslovima u našem zdravstvu, obrazovanju, medijima, ali sa kulturnim životom naše zemlje", rekla je Mihajlović.

Ministarstvo kulture i informisanja izabralo je šest "najboljih slogana" za kampanju promocije mera populacione politike. Prvo mesto dele slogani "Ljubav i beba, prvo što nam treba" i "Radjaj, ne odgadjaj", a drugo mesto "Mama neću sama, tata hoću brata" i "Dosta reči, nek zakmeči".

Na trećem mestu su slogani "Čuda se ne dešavaju, čuda se radjaju" i "Nek se deca radjaju i lepe stvari dogadjaju".

Liberalno-demokratska partija (LDP) je u utorak saopštila da mere populacione politike u Srbiji ne smeju biti samo "amaterski marketing" kojim Ministarstvo kulture i informisanja "pokušava da naredi ženama šta da rade sa sopstvenim telom".

Nagrada "za besmislene slogane", medju kojima se kao "najsramniji ističe prvonagradjeni poklič 'Radjaj, ne odgadjaj!' " koji država nagradjuje sa 150.000 dinara, primer su ne samo rasipanja novca, nego i nemanja konkretne strategije i mera za porodičnu i populacionu politiku, smatra LDP.

LDP je ocenila da je to zabrinjavajući zaokret ka restriktivnim merama, svaljivanje krivice i odgovornosti za nizak natalitet isključivo na ženu, žigosanje žena koje se školuju i rade pre zasnivanja porodice ("odgadjaju") i da ta kampanja predstavlja suštinsko i nedopustivo mešanje države u najintimnije polje egzistencije žena.Slične vesti

Rekordno mali broj usvojene dece - ko (ni)je podoban da bude usvojitelj

10 Feb 2024, 10:13

U Srbiji trenutno 306 dece čeka na usvajanje. Potencijalnih usvojitelja, tj. onih koji žele da usvoje dete, ima duplo više.…

Vranjanke traže da pratioci porodilja besplatno prisustvuju porođaju, poručuju da nije reč o lovu na veštice

29 Jan 2024, 9:53

Povodom nedavnih slučajeva akušerskog nasilja, koji su prijavljeni u Srbiji, grupa žena iz Vranja će predati pismenu…

Mala deca koja provode sate ispred ekrana imaju problem sa procesuiranjem nadražaja

23 Jan 2024, 10:04

Ekrani mogu da posluže kao „kucanje šifri“ u roditeljstvu koji majkama i očevima nude dovoljno dugu pauzu…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGolubačkim komunalcima 12 miliona…

Opština Golubac dobila je bespovratna sredstava u iznosu od 7. miliona  dinara…

20 Feb 2024, 13:44

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 21. Februar…

SRBIJA: U sredu promenljiva oblačnost sa povremenom slabom kišom…

20 Feb 2024, 12:25

DruštvoDinić: Ne možemo još uvek da zatvaramo…

Dok se ne reši pitanje regionalne deponije, otpad iz Požarevca i Kostolca biće deponovan…

20 Feb 2024, 12:25

Kursna lista