LONČAR: POSAO ZA 2010 ZDRAVSTVENIH RADNIKA
   20 Apr 2017, 14:49        Blic    Tatijana Spasojević


LONČAR: POSAO ZA 2010 ZDRAVSTVENIH RADNIKA

Vlada Srbije odobrila je zapošljavanje 2.010 medicinskih radnika, saopštio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Novim "Kadrovskim planom", koji je usvojilo Ministarstvo zdravlja, a vlada odobrila, predloženo je zapošljavanje 631 doktora medicine, 30 farmaceuta-biohemičara i 1.349 medicinskih sestara i tehničara raznih profila. Oni će biti zaposleni u 21 zdravstvenoj ustanovi u Srbiji. Najviše novog kadra odobreno je za Klinički centar Srbije, gde se i leči najveći broj pacijenata - 380 zaposlenih.
Kliničkom centru Vojvodine odobreno je 229 radnih mesta, u Kragujevcu 219 a u Nišu 58. Konkurs za prijem zdravstvenih radnika biće raspisan do 15. maja. Zdravstvene ustanove do tada moraju da formiraju komisije koje će se baviti prijemom novih kadrova. "Kadrovski plan" radio je Institut za javno zdravlje Srbije Milan Jovanović Batut na predlog Ministarstva zdravlja, a u cilju formiranja nove generacije lekara. Najviše lekara i medicinskih sestara dobiće one zdravstvene ustanove koje su imale manjak zdravstvenih radnika, odnosno domovi zdravlja koji su imali najmanje zdravstvenih radnika u odnosu na broj stanovnika na teritoriji za koju su osnovani i bolnice koje su imale najmanje zdravstvenih radnika u odnosu na broj postelja.
Ministar Lončar podsetio je da je vladina komisija odobrila zapošljavanje oko 4.000 zdravstvenih radnika u proteklom periodu, a polovinu tog broja čine lekari. Samo od početka godine zaposleno je 463 radnika, od čega 204 lekara i 252 sestre i tehničara. "Obećali smo da ćemo raditi na stvaranju novih generacija lekara i ovo je put ka ispunjenju tog obećanja", rekao je Lončar novinarima u Palati Srbija. Kako kaže, do sada je odobreno više od 4.000 specijalizacija a u ovogodišnjem martovskom roku još 634 specijalizacije. Srbija je, podseća on, poznata po vrhunskim zdravstvenim stručnjacima koji su cenjeni u svetu, ali ni jedan stručnjak nije zaista vrhunski ako ne ostavi obučene naslednike da nastave i unaprede posao.
 Slične vesti

Vučić: Predlog da se služi obavezni vojni rok od 90 dana

7 May 2022, 11:42

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom jučerašnjem obraćanju, pored ostalog dao predlog i da se povede javna…

Drecun: Dalje međunarodno prisustvo ohrabruje one koji bi da unitaririzuju BiH

27 Dec 2021, 10:17

Komentarišući izjavu načelnika Generalštaba vojske Švajcarske Tomasa Sislija da se ne može predvideti kraj mirovnih misija…

Grubješić: Brisel treba da obezbedi da se približe suprotstavljeni stavovi Beograda i Prištine

7 Sep 2021, 9:14

Odgovornost Brisela u dijalogu Beograda i Prištine je veća od odgovornosti učesnika u dijalogu, pošto treba…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeNakon "mirne" faze,…

Nakon „mirne“ faze, prema poslednjim informacijama, raste broj novoobolelih od…

24 Jun 2022, 13:03

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SUBOTU, 25. Jun 2022.

SRBIJA: U subotu vrlo toplo i pretežno sunčano pre podne, a popodne…

24 Jun 2022, 11:48

DruštvoŽetva ozimih strnih žita

Protekle sedmice u Braničevu su pali prvi otkosi ječma, a požnjevena je i po koja parcela…

24 Jun 2022, 11:37

Kursna lista