LOKALITET VINČANSKE KULTURE KOD RABROVA
   30 Jan 2019, 15:04    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


LOKALITET VINČANSKE KULTURE KOD RABROVA

Zbirka kamenog materijala je veoma brojna i raznovrsna od kojih je veći  broj  celih alatki a veoma su značajne minijaturne alatke od poludragog kamena, kakav je na primer žadeit.

Zbirka kremenog materijala koja je pronađena u poslednjih petnaestak godina na lokačitetu koji se nalazi  u ataru sela Rabrovo,u opštini Kučevo ,broji nekoliko hiljada komada“, izjavio je za medije Dragan Jacanović, viši kustos arheolog Narodnog muzeja u Požarevcu.  

Reč je  o alatkama tipa rezača, strugača, svrdla i sličnih. Izrađene su tehnikom okresivanja od različitih silikatnih stena i posebno važna i veoma brojna kolekcija alatki od opsidijana, čija se ležišta nalaze daleko na severu Mađarske na Bik planini i na ostrvu Melosu u Grčkoj. Jacanović dodaje da je reč o posebnoj vrsti vulkanskog stakla izuzetnih fizičkih i hemijskih svojstava. Kolekcija sadrži više od nekoliko stotina pojedinačnih komada, gotovih proizvoda i sirovine, što  ukazuje da su izrađivani na samom lokalitetu.
             -Na osnovu stilsko - tipoloških karakteristika sa sigurnošću se može zaključiti da je reč o materijalu najstarije faze vinčanske kulture, oko 5500 godina pre naše ere. Preliminarnim uvidom u materijal zapaženi su među fragmentima keramike elementi starčevačke kulture, datovane u vreme oko 6500 godina pre naše ere i koja je direktni naslednik kulture Lepenskog vira.

Vinčanski lokalitet Rabrovo je jedini lokalitet ove kulture u celom slivu Peka, i to je za sada lokalitet koji je najbliži Rudnoj glavi, najstarijem rudniku bakra u svetu. Vinčanska kultura, nazvana po lokalitetu Vinča kod Beograda, prva je kultura koja je otkrila metalurgiju bakra. To je potvrđeno na lokalitetima Belovode kod Petrovca na Mlavi, Pločnik kod Prokuplja i Divostin kod Kragujevca. Po svojim dimenzijama, oko 2000 hektara i 800 metara, lokalitet spada među par najvećih i predstavljao je metropolu tadašnje drevne Evrope. 



Lokalitet Rabrovo, po svom položaju, veličini i bogatstvu raznovrsnog arheološkog materijala, izazvaće interesovanje svetske arheološke javnosti, posebno kolega iz Pitsburga u Americi i Šefilda u Velikoj Britaniji, sa kojima Narodni muzej u Požarevcu istražuje lokalitete ove kulture u okolini Petrovca na Mlavi. Veliki arheološki radovi su značajni, kako za nauku i kulturu, tako i za turizam i privredu. Lokalitet ima potencijal da se na njemu uredi arheološki park i međunarodni naučni istraživački centar“, navodi Jacanović.


Materijal koji je marljivo i strpljivo godinama sakupljao Dragan Milanović je, po njegovim rečima, više nego odlična osnova da se napiše jedna reprezentativna monografija  o ovom lokalitetu. Nakon detaljne naučne i muzeološke obrade celokupnog materijala i lokaliteta moguće je u adekvatnom, reprezentativnom prostoru, napraviti stalnu muzejsku postavku, koja će biti još jedan dragulj turističke i kulturne ponude ovog kraja.

Materijal koji je prikupio Milanović je takav da bi ga poželeli i mnogi svetski muzeji.Važno je napomenuti da Milanović do predmeta nije došao na nelegalan način, već ih je sakupljao na površini tek uzoranih i posejanih njiva. Osim toga, on je o predmetima vodio svoju posebnu evidenciju, na kom su delu lokaliteta nađeni, što je za nauku izuzetno dragoceno.
Lj.Nastasijević
Izvor:Nove novine 



Slične vesti

Vlada formirala Radnu grupu za unapređenje položaja zaposlenih u ustanovama kulture

23 Feb 2024, 10:42

Na predlog ministarke kulture Maje Gojković, Vlada Republike Srbije donela je Odluku o formiranju Radne grupe za unapređenje…

Dodeljene Povelje kulture zaslužnim građanima

5 Dec 2023, 11:39

Kulturno-prosvetna zajednica Požarevca organizovala je svečanost u Gradskom zdanju gde su dodeljene povelje kulture najistaknutijim…

Poznati dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu

4 Dec 2023, 13:36

Ovogodišnji dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu su Slavomir Bata Radovanović, magistar tehnologije,…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

EkonomijaMali za RTS: Finansije su nam…

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocenila je sve aspekte srpske ekonomske politike,…

28 Mar 2024, 9:22

Kursna lista