Liturgija pomirenja za obnovu kanonskog jedinstva SPC i MPC u Hramu Svetog Save
   19 May 2022, 9:51    Beograd    rts    Elena Marjanović


Liturgija pomirenja za obnovu kanonskog jedinstva SPC i MPC u Hramu Svetog Save

Liturgija pomirenja, koju služe patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan sa arhijerejima obe crkve, počela je u devet sati u Hramu Svetog Save u Beogradu. Liturgijom je posle 55 godina raskola makedonska crkva vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, kao i pod njeno okrilje.


Srpska pravoslavna crkva (SPC) je ranije najavila da će liturgijom pomirenja biti ponovo uspostavljeno liturgijsko i kanonsko opštenje dve sestrinske crkve, u skladu sa odlukom Sabora SPC.

  Patrijarh Porfirije dočekao je sinoć u Beogradu arhiepiskopa Stefana i tri mitropolita makedonske crkve i poželeo im dobrodošlicu.

"Kako zvone zvona Svetosavskog hrama, tako i naša srca biju od radosti zbog ovog blagoslovenog dana. Dobrodošli draga braćo! Dobrodošao brate arhiepiskope Stefane i vladike. Dobrodošli u zajednicu ljubavi, vi i sav Vaš bogoljubivi narod. Braća smo i samo braća", napisao je Porfirije na Instagramu.

Poglavar makedonske crkve Stefan i tri najstarija mitropolita doputovala su u sredu u Beograd na zajedničku liturgiju sa patrijarhom srpskim Porfirijem i srpskim arhijerejima, čime je Sinod MPC prihvatio poziv SPC.

Vaseljenska patrijaršija je 9. maja priznala kanonsku prirodu Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije, što je, posle 55 godina, dalo mogućnost makedonskom sveštenstvu da ima zajednička bogosluženja sa drugim pravoslavnim crkvama.

Ova odluka ne znači tomos o autokefalnosti kojim se zvanično reguliše međunarodno ime i status crkve, već je "izraz očinske ljubavi i brige Vaseljenske patrijaršije" i najava da MPC više nije u raskolu sa celim pravoslavnim svetom i da njeni sveštenici mogu da saslužuju sa sveštenicima iz drugih pravoslavnih crkava, saopštila je MPC.

Sabor SPC, koji je u prolećnom zasedanju od ponedeljka, saopštio je 16. maja da prihvata za makedonsku crkvu status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti, koji joj je dodeljen još 1959. godine.


"Sa blagodarnošću Gospodu i sa radošću Sabor pozdravlja prihvatanje opštepriznatog kanonskog statusa, a to je status najšire moguće autonomije, odnosno pune unutrašnje samostalnosti, dodeljen još 1959. godine. Pošto su ovim uklonjeni razlozi za prekid bogoslužbenog i kanonskog opštenja, izazvani jednostranim proglašenjem autokefalnosti 1967. godine, vaspostavlja se puno liturgijsko i kanonsko opštenje", saopštio je Sabor SPC.

Sabor SPC je naveo da će se u dijalogu o njihovom budućem i eventualno konačnom kanonskom statusu SPC rukovoditi isključivo eklisiološko-kanonskim i crkveno-pastirskim načelima, merilima i normama.



Slične vesti

Velike zadušnice - danas se izlazi na groblja, veruje se da zapaljena sveća osvetljava put umrlima

9 Mar 2024, 9:56

Danas su, devete subote pred Vaskrs, Velike ili Zimske zadušnice, koje najavljuju pripreme za početak Časnog posta.…

Za crkve i verske zajednice 10 miliona dinara iz požarevačkog budžeta

31 Jan 2024, 9:52

Gradsko veće Grada Požarevca raspisalo je Konkurs za sufinansiranje programa/projekata crkava i verskih zajednica sa područja…

Danas je zimski Krstovdan - dan strogog posta

18 Jan 2024, 10:54

Zimski Krstvovdan, praznik uoči Bogojavljenja, slavi se kao uspomena na prve Hrišćane i kada se strogo posti. Po…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaStarović za RTS: Usvajanje preporuke…

Odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da usvoji preporuku…

29 Mar 2024, 12:07

Vremenska prognozaPrognoza za subotu, 30. mart 2024.

SRBIJA: U subotu pretežno sunčano i vrlo  toplo za ovo doba godine.…

29 Mar 2024, 11:28

SportDFL: Požarevac - Smederevo

Derbi 21. kola  i drugoj futsal ligi Srbije igra se u subotu Požarevcu. Sastaju se Požarevac…

29 Mar 2024, 11:18

Kursna lista