Lepo vreme posle košave je izmamilo prodavce i kupce na požarevačku pijacu
   10 Dec 2020, 12:59    Požarevac    SAT TV    Anđelija Kuzmanović


Lepo vreme posle košave je izmamilo prodavce i kupce na požarevačku pijacu


Vreme je posta i  pojedinih dana na trpezi može da se nađe i riba što je povećalo njenu potražnju. 


U toku je Božićni post koji je počeo 27. novembra i završava se 7. januara. Pravoslavnim hrišćanima ovaj post služi za osvećenje poslednjeg dela godine, tajanstvenim obnavljanjem duhovnog sjedinjenja sa Bogom i pripremom za praznovanje Hristovog rođenja. Božićni post je žrtva Bogu za sakupljene plodove. Kao što je nama Gospod podario ovozemaljske plodove, tako i mi u vreme ovog posta treba da budemo darežljivi prema siromašnima. Posteći telesno, istovremeno je potrebno da postimo i duhovno i da raskidamo sve veze sa svakom nepravednošću.
Istinski post je povezan sa molitvom, pokajanjem, uzdržanjem od strasti i poroka, odbacivanjem zlih dela, opraštanjem uvreda, izbegavanjem zabava i praznoslovlja.
Post nije cilj, već sredstvo – sredstvo za smirivanje svog tela i očišćenje od grehova. Bez molitve i pokajanja, post je samo obična dijeta. Ukoliko post ne donese ispravljenje, biće mrzak Bogu kao lažan.
Neki smatraju da u današnjoj siromaštini, kada mnogi oskudevaju, post nije tema za razgovor ali setimo se da oni koji ne poste kad treba, obično poste kad ne treba, radi zdravstvenog stanja. Tim naučnika je proučavao post u svim religijama sveta i ustanovio je da post kod pravoslavnih hrišćana najbolje i najdelotvornije utiče na zdravlje pojedinca.
Poslednji dan Božićnog posta je Badnji dan. Na ovaj dan se kod pravoslavnih hrišćana sačuvao blagočestivi običaj da se ništa ne jede do prve večernje zvezde, koja podseća na pojavu zvezde na istoku koja je objavila Rođenje Hristovo.
Božićni post nije strog kao Vaskršnji ali sredu i petak postimo na vodi jer je tada dupli post dok je ponedeljkom, utorkom i četvrtkom blagosloveno na ulju i vino dok su subota i nedelja i svaki praznik na ribi. Moramo istaći da je fizičkim radnicima, trudnicama, đacima, vozačima i putnicima dodatno ublažen post.
U odnosu na ostale dane, na Badnji dan se jede samo jednom dnevno posle večenje službe i paljenja badnjaka. Crkvom je ustanovljeno da se toga dana posti na vodi. Mlečni proizvodi, meso i riba se ne jedu na Badnji dan.

Tokom posete požarevačkoj pijaci “Krug” naša ekipa je zatekla radnu atmosferu, ima prodavaca kao i kupaca. Pandemija je omela jednim dobrim delom rad i donela nova pravila ali uprkos svemu, praznične trpeze će i ove godine biti obilne.
 Slične vesti

Ajvar će se ove godine jesti, ali mnogo manje, suša "ubila" papriku

7 Sep 2021, 14:27

Požarevačka dvorišta još uvek ne mirišu pečene paprike. Priprema zimnice kasni, jer kasni rod. Za razliku…

Od sutra buvlja pijaca u Požarevcu na dve lokacije

11 Aug 2021, 13:40

Grad Požarevac razume potrebe prodavaca na buvljoj pijaci. Skupštinskom odlukom Grad je opredelio novu lokaciju gde se trenutno…

Buvljak se od četvrtka seli na stočni pijac

10 Aug 2021, 13:19

Od četvrtka, 12. avgusta, požarevački buvljak biće izmešten na stočnu pijacu, rekao je za Info sat Marjan Đorđević,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZanimljivostiTop 5 rasa pasa za kućnog ljubimca

Psi su toliko dugo saputnici ljudi kroz život, da se o njima gotovo nema šta mnogo novog reći.…

25 Sep 2021, 13:37

DruštvoKoji su najunosniji poslovi u…

Ako razmišljate o promeni posla ili želite da se oprobate u novoj sferi, pravo vreme…

25 Sep 2021, 13:32

HronikaKrivična prijava protiv lažnih…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu podneće krivičnu prijavu nadležnom…

25 Sep 2021, 13:03

Kursna lista