LED OKOVAO DUNAV
   12 Jan 2017, 13:53    Golubac    Sat tv    Maja Kostić


LED OKOVAO DUNAV

Dunav kod Golupca skoro u potpunosti je zaleđen, posebno u priobalnom delu. Na ovoj važnoj vodenoj komunikaciji nema vidljivog saobraćaja. U delu do tvrđave u Golupcu 90 odsto Dunava je pod ledom, manje leda ima nizvodno, ali problem bi mogao da nastane sa formiranjem ledenih čepova koji bi podigli nivo reke,kažu u opštini Golubac.U proteklih  nekoliko dana po svedočenju građana , noću se temperatura spuštala i do minus 20 stepeni. Kako kažu, zaleđivanje Dunava u većoj meri, kakvo je ovih dana, dešava se u proseku jednom u deset ili petnaest godina.Ledolomac "Greben" pokrenut je juče sa predpristaništa prevodnice Hidroelekrane "Đerdap 1" kod Kladova ka Golubcu kako bi se oslobodio plovni tok Dunava ka akumulaciji. Kako navode nadležni, u naredna dan, dva prema najavljenoj prognozi, očekuje se formiranje  dodatnih površina pod ledom i povećanje debljine leda, a u nastavku usled povoljnijih stabilnih vremenskih uslova neće doći do bitnije promene režima leda.
 
Od početka ledenih dana u Golubačkoj opštini  nije bilo većih problema u saobraćaju i snabdevanju energijom i životnim namirnicama. Olakšavajuća okolnost je da na ovom području ima manje snega nego u ostalim delovima Srbije.


Prve veće snežne padavine u opštini Golubac nisu iznenadile Zimsku službu Javnog komunalnog preduzeća  koja je uspešno reagovala na svim lokalnim putevima i saobraćaj se odvija bez prekida ači usporeno. Komunalci su za ovu zimu obezbedili potrebne količine agregata i soli za održavanje oko 100  kilometara loklanih saobraćajnica na području ove podunavske opštine.       
            Nove  snežne padavine čija je debljina u nekim naseljima i oko 30 sm, nisu ozbiljnije ugrozile drumski saobraćaj koji se na području golubačke  opštine odvija usporeno ali bez zastoja. U Javnom komunalnom preduzeću Opštine Golubac kažu da se saobraćaj na magistralnim i lokalnim saobraćajnicama odvija usporeno,ali bez nekih većih problema.
            Sneg i led kao i temperature od 8 do 15 ispod nule tokom noći i danas doneli su mnogo posla putarima a i probleme vozačima.        


            Putari savetuju vozače da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put prema ovim naseljima,a ukoliko se ipak odluče na putovanje,treba da voze oprezno i vožnju prilagode uslovima na kolovozu. Na putevima prvog i drugog prioriteta, u nižim predelima saobraćaj se obavlja po mestimično klizavom kolovozu pokrivenom sa snegom i ledom. Vozačima se savetuje krajnje oprezna i sporija vožnja prilagodjena uslovima na putu, uz održavanje većeg odstojanja izmedju vozila.Slične vesti

Mehanizacija JKP “Komunalne službe” na terenu

20 Jan 2023, 14:06

Požarevac je zabeleo i prve snežne padavine izvele su mehanizaciju JKP  “Komunalne službe” na ulici. Komunalne…

Sneg pada u većini krajeva, zabeleo se Beograd

20 Jan 2023, 9:14

Sneg pada u većini krajava u Srbiji, na krajnjem jugu je oblačno. Zabelelo se u Beogradu, Novom Sadu, Sjenici, Požegi, Valjevu,…

Za čišćenje snega dnevnica 4.000 dinara, ima li ko da se prihvati lopate

26 Jan 2022, 11:02

Sneg i led mnogima su ovih dana napravili problem, a nekome su doneli i zaradu. Za čišćenje snega moguće je dnevno zaraditi…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

HronikaVozio traktor sa upravljao sa…

utrašnjih poslova u Požarevcu, proteklog vikenda, isključili su iz saobraćaja šestoricu…

30 Jan 2023, 11:24

SportSubotičani odneli dva boda iz…

Odbojkaši Spartaka ostvarili su trijumf u jednom od derbija 14. kola Superlige. Popularni…

30 Jan 2023, 11:12

DruštvoGradska opština Kostolac proslavila…

Gradska opština Kostolac obeležila 13. godišnjicu od osnivanja. Prvi saziv Skupštine…

30 Jan 2023, 11:07

Kursna lista