Lampe Dragana Milanovića na izložbi Lumen Meun u Galeriji moderne umetnosti u Golupcu
   16 Jun 2023, 16:24    Golubac    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Lampe Dragana Milanovića na izložbi Lumen Meun u Galeriji moderne umetnosti u Golupcu

U Galeriji moderne umetnosti Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu   otvorena je  izložbe lampi"Lumen Meum" autora Dragana Milanovića,koji je rođen u Kragujevcu,detinjstvo proveo u Dobri,Opština Golubac,školovao se u Velikom Gradištu,Prištini I Beogradu

Izradom unikatnih lampi Dragan Milanović se bavi od 2017. godine. Do sada je izradio oko 130 raznih lampi.a ono što je posebno i drukčije kod rasvete ovog brenda pod nazivom Anarchitec jeste, osim kvalitetne i veoma solidne izrade i kompleksnost samih lampi, pažljiv odabir materijala i izvora svetla, pedantnost i preciznost i možda najvažnije, jedan potpuno umetnički pristup konstrukciji i izradi koje svojim dizajnom i izgledom treba da očaraju, umire i ulepšaju svaki prostor u kome se nalaze.

   -Ovo su moji unikatni radovi urađeni u tehnici ,,upcycle-recycle art’’ I kojim se bavim od 2017.godine. Do sada izradio sam oko 130 lampi,a pored ovog bavim se I kao kolekcionar fosila kada sam 2006.godine otkrio I istražio neolitski lokalitet Vinča. Ostvario sam I saradnju sa Narodnim muzejem iz Požarevca koji je izbirku I otkupio. Rasveta je neozaobilazna potreba današnjice,bilo da se radi o domaćinstvu,industriji,nauci I umetnosti..Moja potreba I misija da ljudima učinim I ulepšam svakodnevnicu izrađujući lampe,podne,zidne,stone,kakve poželite ili zamislite. Najviše delova koji su ugrađeni u moje lampe kupljeni su na buvljaku,antikviteti uz dodatne moderne materijale.To nije novi trend kod nas,ima nas nekoliko,da kažem,majstora koji ovaj posao rade preko dve decenija, a ja samo pet godina.rekao je Dragan MIlanović.

           U ovoj godini u Galeriji moderne umetnosti Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ planirane su 14 izložbi I ovo je šesta po redu. Dragan Milanović pored izrade raznih llampi,piše poeziju I bavi se slikarstvom.

       -Dragan Milanović,čovek iz našeg kraja,možda je trebao da njegova izložba bude prva koja otvara ovu Galeriju,ali smo mi u Biblioteci još u fazi uhodavanja,tako da nam je draga što je danas dobio svoj termin da sebe predstavi I svoje lampe,nesvakidašnje I interesatne za svakog posetioca koji je imao priliku da ih vidi. MIlanović se bavi I slikarstvom,piše poeziju,a bio je glumac.Lampe kojr on radi su neverovatne,uspeo je da sačuva jedan deo predmeta koji bi završili na đubrištu I da ih vrati u jedan novi život I budu ukras I deo nekog domaćinstva ,kazao je Milen Bogojević,vd upravnik Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ Golubac.

          Dragan Milanović prvo ozbiljnije predstavljanje imao je 2001.godine u klubu ,,Kućica’’ u Beogradu gde je priredio  samostalnu izložbu fosila I paleoarta pod nazivom ,,Napred u prošlost’’, u Golupcu je prvi pit učestvovao na Kolektivnoj izložbi 2005.godine kao I nekoliko godina kasnije na izložbi u čast princa Aleksandra Karađorđevića.

Kao glumac bio je član Amaterskog pozorišta ,,Žanka Stokić’’ Centra za kulturu Veliko Gradište I 2010 godine učestvovao je sa svojim slikama na Braničevskoj paleti u Kučevu. Ova nesvakidašnja i autentična izložba biće otvorena do kraja ovog meseca  u vremenu od 7 do 15.časova



Slične vesti

Otvoren 17 Prolećni gradištanski likovni salon

14 May 2024, 13:17

U Galeriji Narodnog muzeja  u Velikom Gradištu otvoren je tradicionalni  17. po redu Prolećni gradištanski…

"Čačanske lepotice" u Galeriji Narodnog muzeja Požarevac

14 May 2024, 11:38

U Galeriji Narodnog muzeja Požarevac postavljena je izložba „Čačanske lepotice“ autorke Leposave Milošević…

Grafike i crteži Narodnog muzeja Požarevac na izložbi u Kragujevcu

11 May 2024, 13:03

Narodni muzej iz Požarevca od 9. do 28. maja gostuje u Kragujevcu izložbom „Preseci: Grafike i crteži iz istorijsko-umetničke…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU Domu zdravlja Golubac 19.maja…

U Golupcu i još  u oko 160 zdravstvenih ustanova širom Srbije u nedelju…

18 May 2024, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za nedelju, 19. maj 2024.

SRBIJA: U nedelju nestabilno i vrlo toplo, ponegde do 30°C u centralnim…

18 May 2024, 12:05

PoljoprivredaIntrgralna zaštita u ratarskoj…

Integralna proizvodnja ne podrazumeva izostavljanje upotrebe pesticida već njihovu ciljanu…

18 May 2024, 9:58

Kursna lista