KUSIĆE SELO CVEĆARA
   8 May 2019, 18:26    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


KUSIĆE SELO CVEĆARA

Kusiće kod Velikog Gradišta zovu selom cveća. Od oko 150 domaćinstava u ovom selu svako treće domaćinstvo  bavi se cvećarstvom. Od cveća, kažu Kusićani, može da se živi, ali ni cvećarima ne cvetaju ruže.

Meštani za sada svoje cveće plasiraju samo na domaćem tržištu I  prodaju ga  uglavnom u Beogradu i na lokalnim pijacama. Već 16 godina Kusiće je domaćin festivala cveća na kome se okupljaju izlagači iz cele Srbije. Tako je nekadašnje povrtarsko selo postalo selo cveća, a opština Veliko Gradište dobila je još jednu turističku i privrednu manifestaciju koja  se održava svake prve nedelje u maju,u organizaciji Mesne zajednice I uz podršku ove podunavske Opštine.

U poslednjih nekoliko godina,u ovom naselju kao I u ostalim sredinama u Srbiji sve je više mladih ljudi odlazi van granica naše zemlje u potrazi za poslom I boljim životom.
        -Iako imaju svoja porodična zanimanja,gajenjem cveća,povrća I ratarskih kultura,sve je više mladih iz sela koji u potrazi za poslom odlaze u razvijenije gradove  I van granica naše zemlje.Tako,da u selu ostaju u selu stariji meštani koji nekako održavju ovu proizvodnju.Mesna zajednica u uz pomoć opštine Veliko Gradište na izgradnji infrastructure u selu,uskoro počinjemo I popravku Doma culture,a radićemo I još neke razvojne projekte kako bi zadržali mlade da ostanu u selu I posvete se ppoljoprivrednoj proizvodnji,kaže Saša Stokić,predsednik Mesne zajednice.


             Kada se održava ova manifestacija Kusiće poseti veliki broj ljubitelja cveća  I u  razgovoru sa njima saznali smo da već nekoliko godine posete ovo selo I za svoje domaćinstvo obezbede razne vrste sobnog,ukrasnoh  I baštenskog cveća.


 Porodica  Dušana Stankovića iz Kusića osvojila je prvu nagradu za najbolje uređeni cvetni stand na ovoj 16 manifestaciji cveća I pčelinjih proizvoda.Kao dobar poznavalac gajenja cveća o kome je I izdao nekoliko knjiga Dušan je ijedan od inicijatora organizovanja Festivala cveća u svom selu.


         -Ideja je bila da se na ovim festivalima urede štandovi I tako upoznaju proizvođači cveća kako da urede svoje baste.Malo smo ovde otišli u stranu,jer smo festival pretvorili u trgovinu,oodnosno u pijace cveća,što nije bila ideja  ove manifestacije. Ostao sam veran toj ideji da svako treba da uredi stand,I da se nagrađuju štandovi,što bi se festivali razlikovali od običnih pijaca,dodao je Stanković.


   Iako vremenski uslovi nisu išli na ruku organizatorima,iapk su bili zadovoljni kao I izlagači I posetioci koja je većina od njih obezbedila cveće za svoja domaćinstva.
Lj.Nastasijević



Slične vesti

MESNI ODBOR VASA PELAGIĆ ORGANIZOVAO AKCIJU ZA ZDRAVLJE

13 Jul 2019, 14:20

ČLANOVI SRPSKE NAPREDNE STRANKE MESNI ODBOR VASA PELAGIĆ  ORGANIZOVALI  SU AKCIJU MERENJA KRVNOG PRITISKA …

PRIJEM GRAĐANA U MESNOJ ZAJEDNICI TRNJANE

25 Mar 2019, 13:54

GRADONAČELNIK POŽAREVCA BANE SPASOVIĆ  JE SA SVOJIM SARADNICIMA ORGANIZOVAO  PRIJEM GRAĐANA U MESNOJ ZAJEDNICI…

MEŠTANI SELA NABRĐE RAZGOVARALI O SVOJIM PROBLEMIMA SA GRADONAČELNIKOM

15 Mar 2019, 15:34

U MESNOJ ZAJEDNICI NABRĐE U PROSTORIJAMA LOVAČKOG  DRUŠTA  GRADONAČELNIK POŽAREVCA BANE SPASOVIĆ …

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaVUČIĆ SA GENERALNIM TUŽIOCEM RUSKE…

Saradnja Srbije i Ruske Federacije u oblasti pravosuđa beleži uzlazni trend, rečeno je na…

15 Nov 2019, 14:51

DruštvoJAVNA RASPRAVA O PROMENI STATUTA…

U opštini Golubac u toku je javna rasprava na osnovu Odluke o promeni Statuta opštine…

15 Nov 2019, 14:35

DruštvoU POŽAREVCU UHAPŠEN MLADIĆ ZBOG…

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su S. M. (1987) iz…

15 Nov 2019, 14:34

Kursna lista