KUPUS IZ GRUŽE NA EVROPSKIM TRPEZAMA
   1 Oct 2018, 14:15        RTS    Tatijana Spasojević


KUPUS IZ GRUŽE NA EVROPSKIM TRPEZAMA

Umesto tradicionalnih ratarskih kultura, domaćini u šumadijskom selu Kusovac kod Knića opredelili su se za proizvodnju kupusa. Iskoristili su dobre prirodne preduslove za njegovu proizvodnju, a preko zemljoradničke zadruge "Poljoflora", dve hiljade tona kiselog kupusa iz Gruže završi na evropskim trpezama. Porodica Marković iz Kusovca, pre dve decenije opredelila se za proizvodnju kupusa. Stalno su povećavali površine, koristili iskustvo i nova znanja, i danas na četiri hektara, gaje sortu bravo i imaju prinos do 80 tona po hektaru. "Kupus zahteva dosta rada, ali zadovoljni smo", kaže Nenad Marković iz Kusovca.U Gružanskom selu sa oko 200 žitelja, čak stotinu hektara je pod tom kulturom. Dobar je prinos, a i računica, od 40 tona kupusa po stanovniku. Idealni su uslovi za gajenje."Kvalitetno zemljište, bogato mineralnim materijama potrebno je za razvoj kupusa, a pored toga i mogućnost i blizina reke Gruže za zalivanje", kaže agronom Nebojša Arsenijević.Za intenzivnu proizvodnju, domaćini su se odlučili zbog sigurnog otkupa.

Dosta rade, ali kažu, dobro i zarade. Celokupan rod predaju zemlljoradničkoj zadruzi u njihovom selu, koja beleži stalni rast izvoza."To ima pozitivne efekte na širu poslovnu zajednicu opštine Knić, koja u prvih sedam meseci ove godine u odnosu na isti period prethodne godine, zabeležila je rast izvoza od 86 procenata", ističe Predrag Lučič iz PKS-a.Kiseli kupus za Evropsko tržište menja i demografsku sliku – mladi zasnivju porodice i ostaju na svojim imanjima."Njihova finansijska stabilnost jeste investiranje u nove tehnologije, nove proizvodnje, a samim tim i ulaganje u bolji i kvalitetniji život na selu", navodi predsednik opštine Knić Miroslav Nikolić.

Kiseli kupus iz Kusovca postao je gružanski brend. Zadruga u tom malom selu učestvuje sa dva odsto u ukupnom izvozu agrarnih proizvoda Šumadije i Pomoravlja.
 
 
 Slične vesti

SPECIFIČAN START OZIMIH STRNIH ŽITA

30 Nov 2018, 12:15

 
MOŽE SE REĆI DA JE U PRETHODOM PERIODU BILA MANJA KOLIČINA PADAVINA KOJA JE I DOVELA DO SPECIFIČNOG STARTA OZIMIH…

ZADRUZI SOARE IZ NERESNICE NOVČANA POMOĆ OD DRŽAVE A KUČEVAČKIM STOČARIMA POMOĆ OD OPŠTINE

19 Nov 2018, 17:09

Odsek za poljoprivredu opštine Kučevo raspisao je tri javna konkursa na osnovu kojih bi udruženja, zemljoradničke zadruge…

SPROVOĐENJE ANKETE ZA POLJOPRIVREDNA GAZDINSTVA

9 Nov 2018, 16:44

Od 1. Oktobra JE OTPOČELO I TRAJAĆE DO   30. novembra 2018. godine, na osnovu Uredbe o utvrđivanju plana zvanične…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoOPTUŽENI ZA NEOVLAŠĆENO UZGAJANjE…

Osnovno Javno Tužilaštvo  Požarevac je dana 03.12.2018. godine Osnovnom sudu u…

13 Dec 2018, 14:04

DruštvoPREVENTIVNI PREGLEDNI U NEDELJU

REDOVNA AKCIJA MINISTARSTVA ZDRAVLJA, PREVENTIVNI PREGLEDI SPROVODIĆE SE NA TERITORIJI SRBIJE,…

13 Dec 2018, 13:39

DruštvoPROJEKAT NISTE SAMI

PROJEKAT NISTE SAMI PREDSTAVLJEN JE TRIBINOM U CENTRU ZA KULTURU POŽAREVAC I SPROVODI SE POD…

13 Dec 2018, 13:20

Kursna lista