Kulturna diplomatija - novi master program Univerziteta umetnosti
   6 Jun 2022, 9:14    Beograd    rts    Elena Marjanović


Kulturna diplomatija - novi master program Univerziteta umetnosti

Univerzitet umetnosti u Beogradu od naredne godine uvodi novi master program iz oblasti kulturne diplomatije. Očekuje se da doprinese rešavanju jednog od problema domaće kulturne politike - nedostatka stručnjaka za rad u savremenim, dinamičnim uslovima.


Bilo da je svet pozornica ili velika šahovska tabla, kulturna diplomatija umnogome određuje poziciju svake zemlje na oba terena. Najtvrđa od svih mekih moći, kultura, među državama gradi, ali i ruši mostove.

  "Mi u stvari samo želimo da učinimo nešto više na planu sistematizacije znanja i iskustava kojima se bavimo i da doprinesemo u širem smislu onome što su strateški interesi naše zemlje. U mnogim situacijama kada diplomatija nije uspela da urodi plodom, kultura, umetnost i obrazovanje su postigli značajne efekte", kaže rektorka Univerziteta umetnosti u Beogradu Mirjana Nikolić.


  Za rezultate je neophodan dugoročni plan, a nemamo ga. Prvi koraci u kulturnoj diplomatiji napravljeni su u poslednjih nekoliko godina.

  U formiranju nove, pozitivnije slike o Srbiji u svetu izdvaja se slogan - Srbija stvara.

  Viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam Ana Ilić ističe da je važno da svaka država mora da šalje konstantno konzistentnu poruku o onome što čini njeno nacionalno biće.

  "To je kultura, to je kreativnost, ideje, ljudi i upravona toj ideji smo zasnovali predstavljanje naše zemlje na najvećem svetskom događaju, a to je svetska izložba Ekspo koja je održana u Dubaiju", naglašava Ilićeva.

  Primer dobre prakse su i naši predstavnici na 59. Venecijanskom bijenalu i retrospektivna izložba Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti.

  Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica kaže da su naša najveća vrednost ljudi. "Mislim da su to pre svega neke pojedinačne umetničke pojave, neki umetnici koji su institucije, što često odstupa od nečega što bi bila dominantna kulturna diplomatija zemlje onako kako je projektuju nadležna ministarstva ili neke političke strukture. Nekad naravno dolazi do poklapanja", smatra Medenica.

  Od 12 kulturnih centara koje je Srbija imala širom sveta, opstao je samo jedan, u Parizu. Kulturne prestonice, projekat koji je kod nas tek u povoju, smatraju se istrošenom formom.

  "Možemo da razmišljamo o unapređenju pre svega kulturne diplomatije u digitalnom polju. Dakle, danas je digitalna diplomatija kao takva gotovo vodeća paradigma i u tom smislu Srbija bi mogla da se ugleda na vodeće svetske zemlje", poručuje Ljiljana Rogač Mijatović, vanredni profesor FDU.


Za svaki napredak neophodan je novac. Nadu uliva ocena da se sredstva izdvojena iz državnog budžeta za kulturu više ne čitaju kao donacija, već kao - investicija!  Slične vesti

Srbija među pet najboljih zemalja u Evropi za inovacije

21 Apr 2022, 10:32

Srbija ima više od 12.000 istraživača, više od 70 instituta, 22 izuzetno vredna razvojna centra i 123 univerziteta i fakulteta,…

Jedina visokoškolska ustanova u istočnoj Srbiji upisuje nove kandidate

12 Jul 2021, 14:26

Danas je drugi dan upisa budućih studenata na Akademiju tehničkih strukovnih studija Beograd odsek Primenjenih inženjerskih…

Bambi deo dualnog obrazovanja u Požarevcu

29 Apr 2021, 15:05

Od ove školske godine, Poljoprivredna škola sa domom učenika u Požarevcu radi po sistemu dualnog obrazovanja.…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoNova šansa za zaposlenje

Potpisan Ugovor o saradnji sa organizacijom „HELP“ o sprovođenju projekta „Pomoć…

10 Aug 2022, 12:27

Servisne informacijeLPA radi i ove subote

Lokalna poreska administracija obaveštava da će  zbog dospeća za plaćanje trećeg…

10 Aug 2022, 12:18

EkonomijaKoliko su realni zahtevi da Vlada…

Zbog dvocifrenog rasta cena, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata nedavno je uputila…

10 Aug 2022, 11:36

Kursna lista