Kultura u "Otvorenom Balkanu", ministarka Gojković: Zubin Mehta predložio da se održe tri koncerta
   19 Jun 2023, 10:18    Beograd    rts    Elena Marjanović


Kultura u "Otvorenom Balkanu", ministarka Gojković: Zubin Mehta predložio da se održe tri koncerta

Beogradska filharmonija sutra slavi 100. godišnjicu. Ministarka kulture Maja Gojković kazala je da će inicijativa "Otvoreni Balakan" na polju kulture početi obeležavanjem stote godišnjice filharmonije u Beogradu, a zatim u Skoplju i Tirani.


U nedelji pred nama, inicijativa "Otvoreni Balkan" otkriće nam i svoju kulturnu dimenziju. Pomirenje i kulturna tolerancija, otvaranje novih kanala komunikacije za samostalne kulturne organizacije nudeći im mogućnost za regionalno umrežavanje - to će biti novi stepenik i zadatak u saradnji država regiona.


Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministarka kulture Maja Gojković rekla je da je inicijativa "Otvoreni Balkan" čiji je idejni tvorac predsednik Aleksandar Vučić, nastala prvo kao platforma važna za ekonomsku saradnju država koje su pristupile "Otvorenom Balkanu" ili koje će pristupiti u budućnosti, ali rodila se ideja na samitu u Ohridu, da se to svakako proširi i na segment kulture. 


"Tom prilikom smo u Ohridu, nas tri kao ministri kulture, Srbije, Severne Makedonije i Albanije, potpisale memorandum o saradnji u svim segmentima kulture", napomenula je Gojkovićeva.


Ministarka kulture ističe da joj je izuzetno zadovoljstvo što je Srbija povukla te prve poteze.


"Sada već imamo saradnju u oblasti teatra, nacionalnog teatra koje je pokrenuo Svetislav Goncić, potpisali su i sporazume, tri drame, opere, baleti, a mi smo se dogovorili da inicijativa Otvoreni Balkan u području kulture započne upravo obeležavanjem stogodišnjice Beogradske filharmonije, gde je Zubin Mehta predložio da se održe tri koncerta.  Prvi je u Beogradu, to je sutrašnji gala koncert u prisustvu i ministarke kulture Severne Makedonije, a zatim odlaze u Skoplje i u Tiranu i time ćemo obeležiti početak naše velike saradnje u oblasti kulture", rekla je ministarka. 


Prema njenim rečimna, svakako je značajno što ćemo naše stvaralaštvo pokazati i u inostranstvu, 13. jula u Parizu. U Kulturnom centru zajednički će nastupiti umetnici sve tri države. 


"Kustoskinja je osoba koja je veoma poznata u međunarodnim krugovima, kao neko ko je značajan za likovno stvaralaštvo, ona je izabrala tri autora iz tri države i nas predstavlja Nina Knežević. Sva tri umetnika su dobila zadatak da prouče šta to nas spaja sa prostora Balkana i u oblasti zaštite životne sredine, uopšte kulturnog nasleđa, i sva tri umetnika će odgovoriti upravo na tu temu", rekla je ona.


Na velikoj premijeri, odnosno izložbi 13. jula u Parizu na jednom mestu stranoj publici pokazaćemo šta to spaja ove tri države u oblasti kulturnog i prirodnog nasleđa, podvukla je Gojkovićeva. 


Nastupi u Parizu, Kanu, Pragu


Umetnici Srbije imali su ove godine zaista značajne nastupe i u Veneciji, u Kanu i Pragu.


"Što se tiče Otvorenog Balkana, tu smo odlučili da imamo šest meseci našeg nastupa preko Kulturnog centra u Parizu u narednoj godini. Čitav svet će biti u Parizu jer je Olimpijada sledeće godine i važno je da se mi predstavimo, odnosno umetnici iz Srbije i zemlje koje se nalaze u inicijativama Otvorenog i Balkana", dodala je Gojkovićeva.

Napominje da mnogo više kao ministar kulture posvećuje pažnju mobilnosti umetnika, jer nije dosta samo da neko prođe na konkursu pa da dobije nešto para da bi mogao da kreira neki svoj program. 


"Važno je da umetnik bude prisutan negde u inostranstvu gde se kreira politika i mišljenje o državi i o vašim umetnicima, da im pružite mogućnost da negde izlažu i da se predstave. Prvi put smo učestvovali u Londonu na trijenalu dizajna i zaista kažu da smo najposećeniji bili. I veliki je uspeh u Pragu, takođe prvi put se pojavljujemo, mlađi autori koji su osvojili dve prestižne nagrade - sve je to deo kulturne diplomatije jedne države", rekla je Gojkovićeva. 


Setite se onog vremena, još za vreme Jugoslavije, napominje ona, kada se toliko ulagalo u kulturu, baš zbog toga da bi se napravio jedan poseban, novi izgled ili imidž države u svetu. 

Tako i sad, uz ekonomske uspehe koje imamo svakako pažnje na sebe skrećemo time što imamo dobre umetnike i što su oni zaista prisutni svuda, navodi ministarka. 


U Kanu je film "Ničija zemlja" autora Vladimira Perišića skrenuo pažnju, rekla je ona i dodala da je osvojena nagrada za mušku ulogu, za debitantsku ulogu jednog mladog glumca. 


Otovorena vrata za razgovore sa glumcima 


Ministraka Gojković je rekla da razgovara sa glumcima ovih dana. "Ministar sam već, ako izgleda kao večnost, tek nekih dve i po godine, nema još tri godine. Vrata su uvek bila otvorena, oni to dobro znaju. Dolazili su i dolaze da razgovaramo. Dakle, ne samo o profesiji glumaca, nego i režisera, producenata, svih ostalih. I svi ostali umetnici dolaze, vrata su otvorena, možemo da nastavimo da razgovaramo o svim onim segmentima koji bi poboljšali status ili rad ljudi koji se nalaze u kinematografiji", ističe Gojkovićeva.

Maja Gojković je napomenula da je njena obaveza, dužnost i odgovornost da kaže koliko država ulaže u segment audio-vizuelnog stvaralaštva i kako toga nije bilo pre 2012. godine, pogotovo ne pre 2016. godine kada su na inicijativu predsednika Srbije, tadašnjeg predsednika vlade, uvedeni određeni podsticaji. 


"Moram da vam kažem da strani producenti donose novac u državu. Domaćima mi pomažemo, da bi mogli da stvaraju dela time što imaju prava i na podsticaje, ali svakako tu pomaže i Filmski centar Srbije kojem je to i osnovna delatnost - da raspisuje konkurse i da pomaže uopšte početak stvaranja nekog filma. Ali naravno tu su i kompanije i RTS, koji često izdvaja novac i otkupljuje prava na prikazivanje serija i filmova i naravno Telekom Srbije. I nije to ružno ništa reći, nego je to dužnost i odgovornost jednog ministra da iznese pred građanima Srbije jer sve je to novac građana Srbije", zaključila je Maja Gojković.Slične vesti

Di-džej žurka muzika devedesetih na Stadionu malih sportova

4 Aug 2023, 10:41

Muzika devedesetih se pamti po velikom broju hitova, posebno dens žanra. Naravno, pamte je nešto stariji sugrađani,…

Promovisan novi broj "Carevčeve lire"

12 Jul 2023, 14:01

U Velikom Gradištu, u parku kod spomenika Vlastimira Pavlovića Carevca, promovisano je 29. izdanje „Carevčeve…

Orkestri MŠ Stevan Mokranjac najbolji u Puli

30 May 2023, 9:40

Učenici muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Požarevcu, vratili su se sa 46. međunarodnim susretima harmonikaša…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista