KUD  IZ DUBOKE NEGUJE RITUALNU IGRU  RUSALJE ILI ŽENE PADALICE
   4 Mar 2017, 13:19    Kučevo    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


KUD IZ DUBOKE NEGUJE RITUALNU IGRU RUSALJE ILI ŽENE PADALICE

-Zanimljiv narodni običaj,padanje žena u trans na crkveni praznik Duhovi-trojicu,održao se do danas
 
Selo Duboka, u opštini Kučevo,mnogi prepoznaju po običaju jedinstvenom u svetu koji se održao do današnjeg dana. Prema predanju ne postoji igra Dubocke kraljice vec samo Rusaljke ili Rusalje.Kraljice cak i nisu konkretno iz Duboke već su one zivele na Homoljskim planinama i na Beljanici a prema predanju njihov boj se vodio u Duboki gde su i stradale i zbog toga proklele devojke i zene iz Duboke. Reč je o padanju žena u trans,pojavi kojoj nauka još nije otkrila pravi uzrok.


         Padanje se dešava isključivo za crkveni praznik Duhovi (trojica) i u prisustvu posmatrača. Mnogi misle da je padanje u trans posledica autosugestije i to zasnivaju na tome što se padalice obeznanjuju tek kad jedna od druge čuju prodoran vrisak.  Običaj rusalja i njihove obredne igre, kroz scensko-umetničku formu, pretvoren je u jednu od najlepših koreografija u izvođenju Kulturno umetničkog društva iz Duboke koje je posle prekida u radu,ponovo počela sa aktivnošću  i  nastavlja negovanje običaja i tracije uz  pesmu  i igru ovog  kraja.

            Kulturno-umetničko društvo ,,Rusaljke’’ iz Duboke,u Opštini Kučevo,posle jednu deceniju prekida u radu,krajem prošle  godine obnovilo je svoju aktivnost i  sada ima dva ansambla  i 37 članova. U proteklih nekoliko meseci imalo je nekoliko nastapu i Duboki,u Kučevu i drugim  mestima u Srbiji.Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu u okviru Turističke organizacije Kučevo  kojja je svoju ponudu bazirala na obeležavanju 50-tih jubilarnih Homoljskih motiva,dubočani se predstavili  sa tradicionalnim igrama iz ovog kraja,od kojih je bila i na daleko poznata ritualna igra Rusalje,u prevodu žene padalice.


          Ritual koji smo nasledili od naših pradedova i prababa,kao i što sam legenda kaže,govori se dveju kraljica Planinka i Zlatinka koje su se borile na obroncima Dubočkih brda i planina.U ravnopracvnoj borbi više sreće je imala Planinka, jer  je Zlatinka bila ranjena i zarobljena,a njene ratnice ubijene, kaže o ovoj legendi  Janko Bešinović,predsednik KUD-a ,,Rusalje’ iz ovog naselja.


          -Vrativši se u svoj logor Planinka je počela da se veseli sa svojim ratnicama.Međutim,jedna  ranjena Zlatinkina ratnica dovukla se do Planinkinog logora,pronašla je luk i strelu i u trenutku kada Planinka kreće sa baljkom prema Zlatinki,odapire strelu i pogađa Planinku pravo u srce.Na umoru Planinka je izgovorila,kao što smo ja i Zlatinka pale danas,na Svetu Trojicu,dabogda devojke i žene Duboke  padnu doveka.Od tada na Svetu Trojicu ili Duhove,a na vlaškom Rusalje,nije se išlo u polje već  se narod okupljao u crkvi ili narodnom veselju gde bi žene bile okružene ljudima ako papdnu u trans. Kada bi žena-rusaljka pala u trans meštani bi okupili momke i devojke takozvane kraljeve i kraljice koje bi bogato darivali da igraju ritualno kolo Kraj,kolovođa i kec bi isukali mačeve koji su bili ukrašeni belim lukom,bosiljkom,vrbovim lišćem i ostalim biljkama za koje su verovalo da rasteraju duhove i sa upaljenim svećama kreće ritual uz muziku iz gajdi,violina ili frule.


            Rusaljka ili žena padačica,u međuvremenu dok ne počne ritual nadljuskom snagom gura od sebe momke koji je drže uz neverovatno jake krike.Odjednom ona se ukoči kao da je od kamena,pa ritual počinje i kolovođa svaki put kada prolazi pored rusaljke iznad njene glave mačem sece vazduh u obliku krsta,a rusaljka se pomera na tri,šest i devet mesta.


            Članica KUD-a iz Duboke Svetlana Živković koja učestvuje u ovom ritualu kaže da kod trećeg kruga rusaljka se polako budi i u njoj počinje borba između ovozemaljskog i onog sveta.Smatra se da dok je u ttansu komunicira sa preminulom familijom ali ona ništa o tome nezna i ne sećase. Nju podižu momci koji je drže dok kolovođa i kec  ukrštaju mačeve u obliku krsta i kroz njih sipaju svetu vodicu kojom je umivaju i tako je tri puta obrnu suprotno kazaljkama na satu.Kada rusaljki bude bolje nanstavlja se narodno veselje uz kolo  gde svi zajedno zaigraju.
Prema kazivanju meštana Duboke, i prema sećanjima, poslednji put da rusalja padne spontano u trans dogodio se pred Drugi svetski rat.


              Nema pomena da je do ovoga dolazilo kasnije, ali se sa vršenjem kulta nastavilo. Sam običaj se očuvao i do naših dana, doduše, danas je sve manje rusalja. Njihov ritual pretvoren je u zanimljiv i atraktivan scenski nastup. Padalice se pomoću vode iz Dubočke reke koja se smatra “Sprskim Jordanom” a koja čini mađijsko dejstvo povraćaju ponovo u realnu svest. Uz zvuke čarobne frule rusalje razgovaraju sa duhovima a u tom trenutku zmije se krote i izlaze iz svojih rupa, veruje se u ovom delu Istočne Srbije. Uz to, za vreme transa rusalje uopšte ne reaguju na ubod igle .To je zato što su rusalje neosetljive na ubod u metapsihičkom stanju.
                  Naučni radnici zasad nemaju prava objašnjenja za fenomen žena rusalja iz Duboke. Ko želi da ih vidi na delu dolazi svake godine u Duboku u vreme Duhova kada izbliza može da posmatra njihovu više vekova staru ritualnu igru.


                 Običaj rusalja i njihove obredne igre, kroz scensko-umetničku formu, pretvoren je u jednu od najlepših koreografija u izvođenju Kulturno umetničkog društva iz Duboke koje ponovo nastavlja negovanje običaja i tracije uz  pesmu  i igaru ovog  kraja.
 
 Lj.Nastasijević



Slične vesti

Golubac: Zabelele visibabe

3 Feb 2024, 12:03

Umesto snega ,  zabelele visibabe. Vesnik proleća došao je mesec i više dana ranije,i to je,kako kažu…

Ko nema u vugla, ima u Gugla - šta je ljude na internetu najviše interesovalo prošle godine

1 Jan 2024, 10:47

Ukoliko ste na „Guglu“ proteklih meseci pokušali da saznate više o ratu između Izraela i Hamasa niste bili jedini – to je…

Tamjan - sve što niste znali o ovoj vrsti smole

18 Sep 2023, 15:38

Prva asocijacija koja nam se javi na pomen tamjana jeste religija i razni religijski obredi u kojima se on koristi. Međutim,…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista