KUČEVO PUTEM MURALA
   16 Jan 2017, 14:02    Kučevo    Sat tv    Maja Kostić


KUČEVO PUTEM MURALA

Centar za kulturu „Veljko Dugošević“ u  Kučevu, u saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu,a pod pokroviteljstvom  Opštine Kučevo 2015.godine pokrenuo je projekat „Kučevo putem murala“. Ovaj grad će ubuduće krasiti murali koje su oslikali studenti Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda. Inicijator ovog projekta je mladi Kučevljanin, Bojan Veljković, koji takođe studirao primenjenu umetnost, a podržao ga je i njegov grad. Bojan kaže da je najteži deo bio uklopiti interes građana, od saglasnosti stanara,
finansijera Opštine i Fakulteta, pošto im je to bio master rad, ali sve vreme ih je vukla pozitivna energija i dobra ideja. Teme murala izabrane su u skladu sa arhitekturom Kučeva i kulturnim nasleđem ovog kraja.
         Cilj projekta „Kučevo putem murala“ je da na pažljivo odabranim lokacijama, na zidovima stambenih zgrada, privatnih kuća i poslovnih objekata u ulicama kojima prolazi magistralni put Požarevac-Kučevo-Majdanpek, budu naslikani murali. Teme murala odabrane su uvažavajući arhitekturu grada, a povrh svega specifičnosti i ono što je karakteristično kako za sam grad, tako i za njegovu širu okolinu, Zvižd i Homolje ( tradicija, znamenite ličnosti, običaji, prirodne lepote, turistički potencijali).
          Projekat „Kučevo, grad murala“, za cilj ima  i svrstavanje grada na kulturnu mapu Srbije doprinoseći decentralizaciji kulture i podstičući produkciju vizuelnih umetnosti promovišući je na najvidljiviji način, doprinos razvijanju vizuelne kulture , podršku mladim, savremenim vizuelnim umetnicima, podsticaj raznolikosti kulturnog izraza, dostupnost vizuelnih umetnosti osobama sa invaliditetom, dostupnost vizuelnih umetnosti građanima i mogućnost njihovog masivnog koriščenja.
Umetnička dela inspirišu druge umetnike i podstiču njihovo stvaralaštvo.Fotograf Aleksandar Novaković vodi nas svojim objektivom kroz Kučevo putem murala.
          U nastavku projekta ulepšavanja grada započeto je oslikavanje portala na zgradi Centra za kulturu u Kučevu.
        Vitraž " Putevi ispirača zlata ", delo mladog kučevačkog slikara Vladimira Petrovića  prvi je deo triptiha koji će do maja 2017.krasiti sam centar grada .
        Ispiranje zlata kroz vekove iz zlatonosne reke Pek inpirisalo je ovog umetnika da kroz svojevrsni vremenski kontinum prikaže , oslikavanjem staklenih površina, najznačajnije epohe u eksploatisanju rudnog bogatstva Zvižda i Homolja u kojima je Kučevo nastalo i razvijalo se.Da ovaj kraj nije bogat rudom zlata možda ne bi bio nastanjen nekoliko milenijuma a tragovi postojanja čoveka na ovim prostorima vode od praistorije , dok je nauka dokazala iskopavanje ruda još u vreme prelaska iz kamenog u bronzano doba. Zlato je simbol bogatstva i moći hiljadama godina unazad a iz vizure umetnika Vladimira Petrovića " Putevi ispirača zlata " završavaju se na portalu Centra za kulturu simbolizujući umetnički imperativ da su kultura i umetnost zlato-bogatstvo savremenog društva.Ako je istorija učiteljica života umetniku je poslužila da nas propita da li smo naučili da vrednujemo vrednosti kraja u kome smo se  rodili i u kome živimo.!?
         O Kučevu, njegovoj istoriji, ljudima, događajima, narodima koji su tu živeli i stvarali, postoje mnoge priče, legende i epovi. O Kučevu je pevano, pisana je poezija, slikari su ga slikali, vajari vajali, igrači kroz ples dočaravali. Odavno je zauzelo jedno od najznačajnih mesta na kulturnom nebu Srbije. To je, Kučevo zaslužilo svojim manifestacijama kojima čuva kulturni identitet stanovnika ovog podneblja, svetski priznatim umetnicima, kao što je legenda evropske muzike Đorđe Marjanović, likovnim stvaraocima, a u poslednje vreme i glumcima, fotografima.Ovaj prilog je još jedna priča o Kučevu, ali ispričana na malo drugačiji način – objektivom fotoaparata. Kučevo je kulturnu javnost u zemlji i inostranstvu, zatalasalo ponovo u leto 2015. godine, kada je realizacijom projekta „Kučevo, grad murala“ postalo srpska prestonica ovog likovnog izraza. Grupa mladih umetnika, predvođena našim sugrađaninom, master umetnikom Bojanom Veljkovićem, oplemenila je grad nizom murala i tako ga celog pretvorilo u jedno veliko  umetničko delo. ,Sam projekat ima za cilj decentralizaciju kulture, podsticanje produkcije vizuelne umetnosti i njenu dostupnost osobama sa invaliditetom ali i mogućnost njenog masovnog korišćenja i ohrabrivanje raznolikosti kulturnog izraza.” - rekao je jedan od organizatora projekta Dragan Despot  Đorđević.
            Projektom „Kučevo putem murala“ planirano je oslikavanje na desetak lokacija , što bi pored dva postojeća murala, autora Dragana Kecmana, Kučevo učinilo gradom murala smeštajući ga na turističku i kulturnu mapu Srbije.
 Slične vesti

U čast slikara Dragana Kecmana u Kučevu u novembru izložba slika Braničevska paleta

27 Sep 2023, 16:53

Od osnivanja do danas Udruženje likovnih umetnika ,,Milena Pavlović Barili’’ Požarevac  programsku orjentaciju…

Seoba Srba na Desankin način

13 May 2021, 11:14

Umetnica Desanka Stanojević iz Požarevca poznata je po svom stvaralaštvu, kako kroz rad u školi tako i kroz…

Vaskršnja jaja Desanke Stanojević obišla svet

28 Apr 2021, 15:33

Desanka Stanojević višegodišnji aktivni član Udruženja likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“ je jedinstvena kako…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista