KUČEVO PUTEM MURALA
   16 Jan 2017, 14:02    Kučevo    Sat tv    Maja Kostić


KUČEVO PUTEM MURALA

Centar za kulturu „Veljko Dugošević“ u  Kučevu, u saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu,a pod pokroviteljstvom  Opštine Kučevo 2015.godine pokrenuo je projekat „Kučevo putem murala“. Ovaj grad će ubuduće krasiti murali koje su oslikali studenti Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda. Inicijator ovog projekta je mladi Kučevljanin, Bojan Veljković, koji takođe studirao primenjenu umetnost, a podržao ga je i njegov grad. Bojan kaže da je najteži deo bio uklopiti interes građana, od saglasnosti stanara,
finansijera Opštine i Fakulteta, pošto im je to bio master rad, ali sve vreme ih je vukla pozitivna energija i dobra ideja. Teme murala izabrane su u skladu sa arhitekturom Kučeva i kulturnim nasleđem ovog kraja.
         Cilj projekta „Kučevo putem murala“ je da na pažljivo odabranim lokacijama, na zidovima stambenih zgrada, privatnih kuća i poslovnih objekata u ulicama kojima prolazi magistralni put Požarevac-Kučevo-Majdanpek, budu naslikani murali. Teme murala odabrane su uvažavajući arhitekturu grada, a povrh svega specifičnosti i ono što je karakteristično kako za sam grad, tako i za njegovu širu okolinu, Zvižd i Homolje ( tradicija, znamenite ličnosti, običaji, prirodne lepote, turistički potencijali).
          Projekat „Kučevo, grad murala“, za cilj ima  i svrstavanje grada na kulturnu mapu Srbije doprinoseći decentralizaciji kulture i podstičući produkciju vizuelnih umetnosti promovišući je na najvidljiviji način, doprinos razvijanju vizuelne kulture , podršku mladim, savremenim vizuelnim umetnicima, podsticaj raznolikosti kulturnog izraza, dostupnost vizuelnih umetnosti osobama sa invaliditetom, dostupnost vizuelnih umetnosti građanima i mogućnost njihovog masivnog koriščenja.
Umetnička dela inspirišu druge umetnike i podstiču njihovo stvaralaštvo.Fotograf Aleksandar Novaković vodi nas svojim objektivom kroz Kučevo putem murala.
          U nastavku projekta ulepšavanja grada započeto je oslikavanje portala na zgradi Centra za kulturu u Kučevu.
        Vitraž " Putevi ispirača zlata ", delo mladog kučevačkog slikara Vladimira Petrovića  prvi je deo triptiha koji će do maja 2017.krasiti sam centar grada .
        Ispiranje zlata kroz vekove iz zlatonosne reke Pek inpirisalo je ovog umetnika da kroz svojevrsni vremenski kontinum prikaže , oslikavanjem staklenih površina, najznačajnije epohe u eksploatisanju rudnog bogatstva Zvižda i Homolja u kojima je Kučevo nastalo i razvijalo se.Da ovaj kraj nije bogat rudom zlata možda ne bi bio nastanjen nekoliko milenijuma a tragovi postojanja čoveka na ovim prostorima vode od praistorije , dok je nauka dokazala iskopavanje ruda još u vreme prelaska iz kamenog u bronzano doba. Zlato je simbol bogatstva i moći hiljadama godina unazad a iz vizure umetnika Vladimira Petrovića " Putevi ispirača zlata " završavaju se na portalu Centra za kulturu simbolizujući umetnički imperativ da su kultura i umetnost zlato-bogatstvo savremenog društva.Ako je istorija učiteljica života umetniku je poslužila da nas propita da li smo naučili da vrednujemo vrednosti kraja u kome smo se  rodili i u kome živimo.!?
         O Kučevu, njegovoj istoriji, ljudima, događajima, narodima koji su tu živeli i stvarali, postoje mnoge priče, legende i epovi. O Kučevu je pevano, pisana je poezija, slikari su ga slikali, vajari vajali, igrači kroz ples dočaravali. Odavno je zauzelo jedno od najznačajnih mesta na kulturnom nebu Srbije. To je, Kučevo zaslužilo svojim manifestacijama kojima čuva kulturni identitet stanovnika ovog podneblja, svetski priznatim umetnicima, kao što je legenda evropske muzike Đorđe Marjanović, likovnim stvaraocima, a u poslednje vreme i glumcima, fotografima.Ovaj prilog je još jedna priča o Kučevu, ali ispričana na malo drugačiji način – objektivom fotoaparata. Kučevo je kulturnu javnost u zemlji i inostranstvu, zatalasalo ponovo u leto 2015. godine, kada je realizacijom projekta „Kučevo, grad murala“ postalo srpska prestonica ovog likovnog izraza. Grupa mladih umetnika, predvođena našim sugrađaninom, master umetnikom Bojanom Veljkovićem, oplemenila je grad nizom murala i tako ga celog pretvorilo u jedno veliko  umetničko delo. ,Sam projekat ima za cilj decentralizaciju kulture, podsticanje produkcije vizuelne umetnosti i njenu dostupnost osobama sa invaliditetom ali i mogućnost njenog masovnog korišćenja i ohrabrivanje raznolikosti kulturnog izraza.” - rekao je jedan od organizatora projekta Dragan Despot  Đorđević.
            Projektom „Kučevo putem murala“ planirano je oslikavanje na desetak lokacija , što bi pored dva postojeća murala, autora Dragana Kecmana, Kučevo učinilo gradom murala smeštajući ga na turističku i kulturnu mapu Srbije.
 Slične vesti

NE PROPUSTITE! Izložba 'Božanska inspiracija - Miroslavljevo jevanđelje'!

19 Jul 2019, 11:57

Izložba "Božanska inspiracija - Miroslavljevo jevanđelje" biće otvorena sutra uveče u 19 sati u Palati u tvrđavi…

BOGATO KULTURNO LETO U KOSTOLCU, LIKOVNE KOLONIJE I ORFEJ NA DUNAVU

2 Aug 2018, 13:55

U OKVIRU KULTURNOG KOSTOLAČKOG LETA 2018.  POSEBNO SE IZDVAJAJU DVE  MEĐUNARODNE LIKOVNE KOLONIJE  11. PO…

U GOLUPCU ODRZANA LIKOVNA KOLONIJA -GVOZDENA KAPIJA

31 Jul 2018, 22:07

Likovna kolonija u Golupcu realizuje se u okviru projekta Međunarodne putujuće  11. likovne kolonije pod nazivom ,,Otvoreno…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaDEČJI FOLKLORNI ANSAMBL IZ KUČEVA…

Svojim nastupom na letnjom međunarodnom festivalu folklora u Bugarskoj  koji se održava…

23 Jul 2019, 15:44

DruštvoOD AVGUSTA SKUPLJA PUTARINA

OČEKUJE SE POČETKOM AVGUSTA POSKUPLJENJE PUTARINE OD 12 ODSTO SAOPŠTENO JE IZ VRHA…

23 Jul 2019, 13:58

PolitikaPREMIJERKA BRNABIĆ SA AMBASADOROM…

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa ambasadorom Kraljevine Holandije Hendrikom…

23 Jul 2019, 13:32

Kursna lista