Kučevljani obeležili rođendan sugrađanina Đorđa Marjanovića
   31 Oct 2023, 20:45    Kučevo    Tv SAT    Ljubiša Nastasijević


Kučevljani obeležili rođendan sugrađanina Đorđa Marjanovića

U holu Centra za kulturu „Dragan Kecman“ u prisustvu porodice Marjanović i mnogih poštovalaca, održano je „Veče sa legendom“-kulturna manifestacija u okviru projekta „Velikani Kučeva“. Na dan kada je rođen  Kokan.  Hol centra je bio tesan da primi sve koji su želeli da prisustvuju obeležavanju njegovog rođendana. Na dan, 30. oktobra 1931. godine, u Kučevu je rođen Đorđe Marjanović, po mnogima, najveća zvezda jugoslovenske i srpske zabavne muzike. Najpopularniji tokom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka u SFR Jugoslaviji i Sovjetskom Savezu-

       Rođen je u Kučevu. Gimnaziju je završio u Požarevcu, nakon čega je u Beogradu studirao farmaciju.Pošto je zapostavio studije, novac je zarađivao istovarajući vagone na železničkoj stanici, raznoseći mleko i novine, radeći kao inkasant u Radio Beogradu i statirajući u filmu „Svi na more“ i predstavama Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Prvi put je zapevao na audiciji pevača zabavne muzike koju je organizovalo Udruženje džezista Srbije, da bi u narednom periodu pevao na igrankama i zabavama u gradu.


Prelomni trenutak dogodio se 1958. godine u Nišu. Kada ga je Duško Radančević, šef jednog malog beogradskog orkestra koji je pratio pevače i glumce, pozvao  da peva u pauzi između nastupa pevača zabavne i narodne muzike. Đorđe je otpevao četiri pesme – Zvižduk u osam, Plavo u plavom, Stidljiva serenada i kaubojsku pesmu iz jednog filma. Preminuo je 15. maja 2021. Godine u 89.godini života I sahranjen  u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

           Veče sa legendom  otvorila je direktorka Centra za kulturu Marija Kocić, a prisutnima  se  potom obratio  zamenik predsednika opštine Nenad Mikić koji su govorili o svom sugrađanininu Đorđu Marjanoviću koji je proslavio svoje Kučevo. 

Predsednik Skupštine opštine Branko M. Kecman  ćerki Neveni, uručio je Povelju koju je SO Kučevo posthumno dodelila Đorđu Marjanoviću za doprinos svetskoj kulturnoj baštini.

Prisutnima se obratila i Duška Tismonarević,nekadašnja ali i sadašnja pripadnica Đokista, koja je  u Kučevu imala člansku kartu broj 1, dok se direktorka biblioteke Jovana Dišić zahvalila porodici koja je donirala veliki broj knjiga ovoj ustanovi.

           U holu je bila upriličena izložba fotografija najvećeg jugoslovenskog ali i ruskog pevača zabavne muzike, omota svih njegovih singl ploča i prigodnih predmeta. Prikazana su dva filma, prvi o obeležavanju Đorđevog rođendana 2003. godine kada su svi izlozi u gradu bili oblepljeni njegovim slikama i drugi o tome kako Ivan Veljković u Kučevu i široj muzičkoj javnosti poznat po horu „Ivan i njegovi klinci“ koji je najviše izvodio pesme iz Đorđevog repertoara), propagira veličinu njegovog muzičkog stvaralaštva, tako da ni jedno dete iz beogradskih vrtića u kojima radi ne može da pođe u školu, a da ne zna bar jednu pesmu Đorđa Marjanovića.
           Poznati pisac pesama  za mnoge muzičke velikane Vladica Savić, pročitao je dva poetska dela posvećena Đorđu Marjanoviću, a Natalija Soldatović  je otpevala dve numere „Zvižduk u osam“ i „Beograde“.

Izvor:portal e-Kučevo.rsSlične vesti

Veliko Gradište obeležilo 11 oktobar Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu

12 Oct 2023, 16:48

Povodom 11. oktobra, Dana oslobođenja Velikog Gradišta u Drugom svetskom ratu,  održan JE komemorativni skup…

Golubac proslavio 9. jul Dan opštine

11 Jul 2023, 16:43

Svečanom sednicom na kojoj su pored odbornika prisustvovali direktori javnih preduzeća i ustanova, prestavnici policije,…

Kučevo proslavilo Dan opštine

10 Jul 2023, 18:33

Svečanom sednicom koja je održana u amfiteatru Osnovne škole „Ugrin Branković“na kojoj su pored odbornika…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista