KUČEVAČKI SREDNJOŠKOLCI U PROJEKTU KUL JE DA ZNAŠ
   19 Sep 2019, 14:20    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


KUČEVAČKI SREDNJOŠKOLCI U PROJEKTU KUL JE DA ZNAŠ

U organizaciji Udruženja  građana ,,Svet reči’’u Velikoj Plani  održan je Trening  po projektu„Kul je da znaš’’-Vršnjačkom medijacijom protiv nasilja“.Program uključuje učesnike iz sedam srednjih škola iz šest opština ,Smederevska Palanka,Velika Plana,Požarevac,Veliko Gradište,Kučevo I Despotovac.

Projekat poderžava Ministarstvo omladine I sporta Republike Srbije,a  sprovodi Udruženje građana ,,Svet reči’’ iz Velike Plane. Dvadeset osam srednjoškolaca obučava se za program vršnjačke medijacije. Među njima našli se I učenici Srednje ekonomsko-trgovinske I mašinske škole iz Kučeva,Vuk Vukojević I Ognjen Nikolić treći razred, Jovana Stojanović  i Teodora Čurilović  iz drugog razreda i nastavnik Ksenija Janković sa jos 6 nastavnika .
Na treninzima uče kako da prepoznaju nasilne situacije, da ih zaustave, ali i da pomognu da se uspostavi komunikacija između učesnika u sukobu. Na početku da smirimo situaciju, da se osobe međusobno slušaju, da ne upadaju jedna drugoj u reč, da ih na neki način dovedemo u situaciju da oni sami dođu do rešenja i da se pomire", kaže Milica Pešić, učenica medijatorka, a Milica Janjić ističe da imaju priliku da nauče kako da pomognu drugarima koji se nađu u svađi ili sukobu.

Oko 65 odsto učenika je bar jednom doživelo nasilje, a 22 odsto prijavljuje učestalo vršnjačko nasilje. Interaktivni treninzi jedan su od načina da se statistika promeni na bolje.
          -Obučavaju se i da sami intervenišu u svojim odeljenskim zajednicama da spreče nasilje da se dalje rasplamsava i da eventualno učestvuju u procesu medijacije kada do konfikta dođe, a obe strane žele da se pomire", objašnjava Živkica Đorđević, pedagog i trener obuke.
U okviru projekta „Kul je da znaš“ učestvovalo je i sedam nastavnika, kako kažu, edukacija je potrebna i njima, jer je nasilje često i na relaciji učenik–nastavnik. „Svi mi koji radimo preko 20 godina ako nismo išli na neke dodatne edukacije teško ćemo da razumemo ove nove generacije ako ih ne pratimo, a moramo, bez obzira koliko mi pružali otpor, da smo i na društvenim mrežama jer tu ih mnogo dobro upoznamo, mnogo bolje nego u školi“, naglašava Jelena Zlatkova iz Udruženja „Svet reči“.
 Ovo udruženje iz Velike Plane nakon treninga ogranizovaće   i manifestacije „Sportom protiv nasilja“, „Kulturom i muzikom protiv nasilja“, kao i konkurs za najbolje kratke filmove koji afirmišu medijaciju kao način rešavanja sukoba.
Lj.Nastasijević
Izvor.portal e-kučevo.Slične vesti

TRIBINA O PROJEKTU NISTE SAMI U VELIKOM GRADIŠTU

10 Oct 2019, 23:05

Sedma po redu Tribina „Niste sami“, deo istoimene kampanje koja ima za cilj prevazilaženje predrasuda prema…

KREATIVNI RADOVI NA IZLOŽBI UDRUŽENJA VERITAS

1 Oct 2019, 16:42

UDRUŽENJE ZA NEGOVANJE ZDRAVIH STILOVA ŽIVOTA „VERITAS ORGANIZALO JE DANAS PRODAJNU IZLOŽBU RADOVA KORISNIKA OSOBA…

ODRŽAN OKRUGLI STO UDRUŽENJE GRAĐANA ŠANSA: KAKO POMOĆI MLADIMA IZ RANJIVIH GRUPA

24 Sep 2019, 13:24

U ZGRADI NAČELSTVA ODRŽAN JE OKRUGLI STO U ORGANIZACIJI UDRUŽENJA GRAĐANA ŠANSA I SA PARTNERIMA IZ MEĐUOPŠTINSKOG…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU GOLUPCU ODRŽANA PROMOCIJA NOVE…

Narodna biblioteka ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu za svoje sugrađane i…

23 Oct 2019, 15:50

DruštvoDEO GRADA BEZ VODE

Zbog radova na  mreži bez vode će biti potrošači u sledećim ulicama : Filipa…

23 Oct 2019, 14:52

DruštvoUPRAVLJAČKO SAVETOVANJE I POSLOVNI…

ODRŽAN JE SASTANAK NA TEMU UPRAVLJAČKE VEŠTINE U FUNKCIJI RAZVOJA KOMPANIJE KOJI SU…

23 Oct 2019, 14:25

Kursna lista