KUČEVAČKI SREDNJOŠKOLCI U PROJEKTU KUL JE DA ZNAŠ
   19 Sep 2019, 14:20    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


KUČEVAČKI SREDNJOŠKOLCI U PROJEKTU KUL JE DA ZNAŠ

U organizaciji Udruženja  građana ,,Svet reči’’u Velikoj Plani  održan je Trening  po projektu„Kul je da znaš’’-Vršnjačkom medijacijom protiv nasilja“.Program uključuje učesnike iz sedam srednjih škola iz šest opština ,Smederevska Palanka,Velika Plana,Požarevac,Veliko Gradište,Kučevo I Despotovac.

Projekat poderžava Ministarstvo omladine I sporta Republike Srbije,a  sprovodi Udruženje građana ,,Svet reči’’ iz Velike Plane. Dvadeset osam srednjoškolaca obučava se za program vršnjačke medijacije. Među njima našli se I učenici Srednje ekonomsko-trgovinske I mašinske škole iz Kučeva,Vuk Vukojević I Ognjen Nikolić treći razred, Jovana Stojanović  i Teodora Čurilović  iz drugog razreda i nastavnik Ksenija Janković sa jos 6 nastavnika .
Na treninzima uče kako da prepoznaju nasilne situacije, da ih zaustave, ali i da pomognu da se uspostavi komunikacija između učesnika u sukobu. Na početku da smirimo situaciju, da se osobe međusobno slušaju, da ne upadaju jedna drugoj u reč, da ih na neki način dovedemo u situaciju da oni sami dođu do rešenja i da se pomire", kaže Milica Pešić, učenica medijatorka, a Milica Janjić ističe da imaju priliku da nauče kako da pomognu drugarima koji se nađu u svađi ili sukobu.

Oko 65 odsto učenika je bar jednom doživelo nasilje, a 22 odsto prijavljuje učestalo vršnjačko nasilje. Interaktivni treninzi jedan su od načina da se statistika promeni na bolje.
          -Obučavaju se i da sami intervenišu u svojim odeljenskim zajednicama da spreče nasilje da se dalje rasplamsava i da eventualno učestvuju u procesu medijacije kada do konfikta dođe, a obe strane žele da se pomire", objašnjava Živkica Đorđević, pedagog i trener obuke.
U okviru projekta „Kul je da znaš“ učestvovalo je i sedam nastavnika, kako kažu, edukacija je potrebna i njima, jer je nasilje često i na relaciji učenik–nastavnik. „Svi mi koji radimo preko 20 godina ako nismo išli na neke dodatne edukacije teško ćemo da razumemo ove nove generacije ako ih ne pratimo, a moramo, bez obzira koliko mi pružali otpor, da smo i na društvenim mrežama jer tu ih mnogo dobro upoznamo, mnogo bolje nego u školi“, naglašava Jelena Zlatkova iz Udruženja „Svet reči“.
 Ovo udruženje iz Velike Plane nakon treninga ogranizovaće   i manifestacije „Sportom protiv nasilja“, „Kulturom i muzikom protiv nasilja“, kao i konkurs za najbolje kratke filmove koji afirmišu medijaciju kao način rešavanja sukoba.
Lj.Nastasijević
Izvor.portal e-kučevo.



Slične vesti

Udruženjima građana i crkvama pet miliona za programe od javnog interesa

19 Mar 2024, 12:43

Udruženja građana i crkve dobila su ukupno 5.000.000 dinara za realizaciju projekata i programa od javnog interesa. Ugovori…

Sedam udruženja realizovaće programe vredne oko pet miliona dinara

16 Mar 2024, 12:25

Grad Požarevac će i ove godine sufinansirati projekte i programe za socijalno uključivanje Roma i Romkinja Grada Požarevca.…

Golubačkim komunalcima 12 miliona dinara za izgradnju komunalne infrastrukture

20 Feb 2024, 13:44

Opština Golubac dobila je bespovratna sredstava u iznosu od 7. miliona  dinara u okviru Programa podrške…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista