KUČEVAČKI SREDNJOŠKOLCI U PROJEKTU KUL JE DA ZNAŠ
   19 Sep 2019, 14:20    Kučevo    SatTv    Ljubiša Nastasijević


KUČEVAČKI SREDNJOŠKOLCI U PROJEKTU KUL JE DA ZNAŠ

U organizaciji Udruženja  građana ,,Svet reči’’u Velikoj Plani  održan je Trening  po projektu„Kul je da znaš’’-Vršnjačkom medijacijom protiv nasilja“.Program uključuje učesnike iz sedam srednjih škola iz šest opština ,Smederevska Palanka,Velika Plana,Požarevac,Veliko Gradište,Kučevo I Despotovac.

Projekat poderžava Ministarstvo omladine I sporta Republike Srbije,a  sprovodi Udruženje građana ,,Svet reči’’ iz Velike Plane. Dvadeset osam srednjoškolaca obučava se za program vršnjačke medijacije. Među njima našli se I učenici Srednje ekonomsko-trgovinske I mašinske škole iz Kučeva,Vuk Vukojević I Ognjen Nikolić treći razred, Jovana Stojanović  i Teodora Čurilović  iz drugog razreda i nastavnik Ksenija Janković sa jos 6 nastavnika .
Na treninzima uče kako da prepoznaju nasilne situacije, da ih zaustave, ali i da pomognu da se uspostavi komunikacija između učesnika u sukobu. Na početku da smirimo situaciju, da se osobe međusobno slušaju, da ne upadaju jedna drugoj u reč, da ih na neki način dovedemo u situaciju da oni sami dođu do rešenja i da se pomire", kaže Milica Pešić, učenica medijatorka, a Milica Janjić ističe da imaju priliku da nauče kako da pomognu drugarima koji se nađu u svađi ili sukobu.

Oko 65 odsto učenika je bar jednom doživelo nasilje, a 22 odsto prijavljuje učestalo vršnjačko nasilje. Interaktivni treninzi jedan su od načina da se statistika promeni na bolje.
          -Obučavaju se i da sami intervenišu u svojim odeljenskim zajednicama da spreče nasilje da se dalje rasplamsava i da eventualno učestvuju u procesu medijacije kada do konfikta dođe, a obe strane žele da se pomire", objašnjava Živkica Đorđević, pedagog i trener obuke.
U okviru projekta „Kul je da znaš“ učestvovalo je i sedam nastavnika, kako kažu, edukacija je potrebna i njima, jer je nasilje često i na relaciji učenik–nastavnik. „Svi mi koji radimo preko 20 godina ako nismo išli na neke dodatne edukacije teško ćemo da razumemo ove nove generacije ako ih ne pratimo, a moramo, bez obzira koliko mi pružali otpor, da smo i na društvenim mrežama jer tu ih mnogo dobro upoznamo, mnogo bolje nego u školi“, naglašava Jelena Zlatkova iz Udruženja „Svet reči“.
 Ovo udruženje iz Velike Plane nakon treninga ogranizovaće   i manifestacije „Sportom protiv nasilja“, „Kulturom i muzikom protiv nasilja“, kao i konkurs za najbolje kratke filmove koji afirmišu medijaciju kao način rešavanja sukoba.
Lj.Nastasijević
Izvor.portal e-kučevo.Slične vesti

ŠKOLA RODITELJSTVA U POŽAREVAČKOM DOMU ZDRAVLJA

12 Mar 2020, 11:37

U OKVIRU PROJEKTA KOJI SPROVODI DOM ZDRAVLJA POŽAREVAC ORGANIZOVANA JE ŠKOLA  RODITELJSTVA, PRI SLUŽBI ZA ZDRAVSTVENU…

DOM ZDRAVLJA POŽAVAC POČINJE REALIZACIJU TRI VREDNA GRANTA

5 Mar 2020, 12:49

DOM ZDRAVLJA U POŽAREVCU,  JEDINI JE  DOM ZDRAVLJA  U SRBIJI KOME SU ODOBRENA  SREDSTVA ZA TRI NAJSKUPLJA…

U VELIKOM GRADIŠTU ODRŽANA TREĆA RADIONICA PO PROJEKTU PREKOGRANIČNE SARADNJE

12 Feb 2020, 14:09

U okviru oprojekta prekogranične saradnje u oblasti zdravstva, pod nazivom „Zajednički pristup pojednostavljivanju…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoVulin: Vojna neutralnost je naš…

Vojna neutralnost je naš najčasniji izbor, kaže ministar odbrane i predsednik Pokreta…

27 May 2020, 13:29

DruštvoMinistar Ljajić: Nadam se da odluka…

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da se nada da odluka Crne…

27 May 2020, 13:27

DruštvoKredit Svetske banke od 100 miliona…

Svetska banka odobrila je Srbiji kredit od 100 miliona dolara za borbu protiv koronavirusa.…

27 May 2020, 13:26

Kursna lista