KUBUROVIĆ O PODACIMA: UTVRDITI DA LI JE BILO ZLOUPOTREBE
   28 Mar 2017, 14:37        N1 info    Maja Kostić


KUBUROVIĆ O PODACIMA: UTVRDITI DA LI JE BILO ZLOUPOTREBE

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je povodom slučaja 400.000 ličnih podataka građana, koji su se našli na javnom serveru, da veruje da će nadležni organi utvrditi da li je bilo zloupotrebe prilikom prikupljanja podataka, kao i da će, ako smatraju da postoji bilo kakva zloupotreba, postupiti u skladu sa svojim ovlašćenjima.
 "Što se tiče Ministarstva pravde, svakako da ne može da učestvuje u konkretnom postupku i da utvrđuje da li je bilo povrede ili ne. Mi smo nadležni da donosimo zakone o zaštiti tajnih podataka. U toku je izrada novog zakona koji bi trebalo da stupi na snagu od 2018. godine", rekla je Kuburovićeva. 
Ona je rekla da taj zakon nije donet ranije, jer se čekalo donošenje nove direktive u EU, koja, takođe, počinje da se primenjuje od 2018. godine. 
Kuburovićeva je rekla i da Radna grupa na Zakonu vredno radi i da se od januara sastaje gotovo sedmično i da očekuje da će uskoro nacrt Zakon o tajnosti podataka biti u javnoj raspravi. 
"S druge strane, moram da skrenem pažnju da svaki građanin koji daje podatke mora da bude svestan i odgovoran u koje svrhe ih daje i da li je pristao da daje svoje lične podatke ili ne".
Podaci više od 400.000 građana Srbije, s jedinstvenim matičnim brojem, brojem lične karte, adresom, kućnim i mobilnim telefonom, našli su se na jednom javnom serveru, a uz njih na pojedinim mestima stoje i napomene koje ukazuju da su korišćeni u stranačke svrhe.
Podaci su sortirani u 222 tabele iz gradova i sela širom Srbije, a u dokumentima su ispisane kolone koje se odnose na lične podatke, kao i napomene koje ukazuju na to da su podaci korišćeni u stranačke svrhe.
 



Slične vesti

Samit Brdo-Brioni u Skoplju: Vučić: Srbija za stvaranje atmosfere uzajamnog poverenja

11 Sep 2023, 12:41

Lideri regiona sastali su se ovog prepodneva u Skoplju, u okviru procesa Brdo-Brioni. To je još jedna u nizu inicijativa…

Vučić: Svaki susret s Orbanom je izuzetan, današnji ima posebnu simboliku

20 Aug 2023, 11:04

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Karmelićanskom manastiru. Vučić…

Eskobar: Kurti će propustiti priliku ako se ne uskladi s partnerima

8 Jul 2023, 10:15

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je evropski plan za rešavanje kosovskog…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista