Krvna slika je lična karta našeg organizma, zato je dobro redovno proveravati šta nam govori
   21 Nov 2023, 9:43    Beograd    rts    Elena Marjanović


Krvna slika je lična karta našeg organizma, zato je dobro redovno proveravati šta nam govori

Analiza krvi je najjednostavniji način da se sagleda opšte stanje organizma. Kako se ponaša krvna slika kod infekcija, a kada ukazuje na ozbiljnije poremećaje govori profesor doktor Predrag Đurđević, hematolog u Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu.Analize krvi trebalo bi da se rade jednom ili dva puta godišnje. Malo ko je tako odgovoran prema sebi, ali to je najjednostavniji način da se ukoliko neki parametri odstupaju, posumnja na bolesti koje zahtevaju pravovremenu dijagnostiku i adekvatnu terapiju. Gost Jutarnjeg programa, prof. dr Predrag Đurđević naglašava da je krvna slika jedna od rutinskih analiza koja lekarima može dosta toga da kaže.


„Može da se radi rutinski, dakle bez nekih simptoma. Svakako je preporuka da se radi jednom ili dva puta godišnje, čak i kod zdravih osoba. A sa druge strane, ako postoje nekakva odstupanja u tim parametrima krvene slike, to nam hematolozima ili nekim našim drugim kolegama može da ukaže da postoje nekakvi poremećaji koji treba da se dijagnostikuju i možda čak i da se leče.“


Kada smo prehlađeni radimo analize krvi kako bi ustanovili da li je u pitanju virusna ili bakterijska infekcija, ali to ne bi trebalo da bude jedini povod da uradimo analize, napominje hematolog.


„Kompletna krvena slika, to znači određivanje broja leukocita, koncentracije hemoglobina i trombocita. A sa druge strane, često se pacijentima preporučuje da urade i neke osnovne biohemijske analize koje su dostupne u svakoj našoj ambulanti“, dodaje doktor.


Koje analize hematolozima ukazuju na ozbiljnije poremećaje


Hematologija je jedna od grana interne medicine koja se bavi dijagnostikom i lečenjem i malignih i nemalignih bolesti, objašnjava profesor Đurđević. Hematologija se bavi i ispitivanjem i lečenjem različitih vrsta malokrvnosti, zato je najčešće bitan parametar koncentracija hemoglobina u perifernoj krvi.


Ispituju se i poremećaji zgrušavanja krvi iz krvne slike, i jedan od parametara koji se prati su trombociti. Takođe, važan pokazatelj u krvnoj slici su i leukociti i leukocitna formula koji mogu da ukažu na postojanje nekih poremećaja.


„Naravno, to je početni korak, a nakon toga sledi dodatna dijagnostička procedura ili procedure, u zavisnosti od toga kakve simptome pacijent ima, kakva su odstupanja u krvnoj slici“, napominje dr Đurđević.


Porast malignih hematoloških bolesti


Trend porasta malignih hematoloških bolesti primetan je u celom svetu, ali Srbija beleži neobičan porast. Uzroci za to su brojni i svaki od njih je na određeni način doprineo u manjoj ili većoj meri povećanju broja obolelih.


„Pored toga, i naše dijagnostičke procedure su danas moćnije i savremenije, tako da nešto što nekada nismo dijagnostikovali, sada uspevamo lakše da dijagnostikujemo, da definišemo određene prognostičke profile za svaku bolest i da na taj način napravimo osnovu za bolje lečenje“, dodaje profesor.


Malignih hematoloških bolesti ima više vrsta. To su različite vrste laukemije, koje mogu da budu u hroničnom toku i da traju 10, 15, 20 godina, nekada i duže.


„Akutne leukemije traju relativno kraće, a simptomi se razvijaju za par dana ili par nedelja. Zatim postoji jedna velika grupa limfoma. Hočkinov limfom i različiti potipovi ne-Hočkinovog limfoma, multipli mijelom i neke druge ređe maligne bolesti. Dijapazon tih malignih hematoloških bolesti je prilično veliki i nakon istraživanja, klasifikacija tih bolesti se sve više usložnjava i povećava se broj tih zasebnih entiteta. To sada nama pravi malo veći problem u praksi, ali taj problem moramo da rešavamo i da ga prihvatimo“, napominje prof. dr Predrag Đurđević.


Trombofilija i tromboza


O trombofiliji se do pre nekih dvadeset godina skoro da nije ni govorilo, naglašava gost Jutarnjeg programa. Od tad sve je veći broj pacijenata koji samovoljno ili na preporuku lekara radi ovu vrstu testova tako da je to jedan od razloga zašto izgleda da je više pacijenata sa detetktovanom trombofilijom nego ranije.


„Trombofilija je jedno stanje koje može da bude urođeno, a može da bude i stečeno. Urođena trombofilija praktično predstavlja nešto što se prenosi kroz određene porodice sa nasleđivanjem, dominantnim ili recesivnim, naravno, ili nekim posrednim mutacijama. A s druge strane postoji stečena trombofilija sa kojom se neko ne rađa, nego se u toku života stvore određena, antitela, koja provociraju ili olakšavaju nastanak tromboze u različitim delovima tela“, objašnjava profesor.


Tromboze po svom toku mogu da budu klinički manje bitne, ali nekada mogu da ugroze život pacijenta, čak i da dovedu do smrtnog ishoda ističe na kraju gostovanja u Jutarnjem programu prof. dr Predrag Đurđević, hematolog u Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu.Slične vesti

Stigao novi mamograf u Požarevac

2 Dec 2023, 10:47

Novi mamograf u Domu zdravlja u funkciji od Božića 


Dugo očekivani mamograf konačno je stigao u požarevački…

Prepolovljene liste čekanja za magnetnu rezonancu - nova platforma za zakazivanja ubrzaće preglede

2 Dec 2023, 10:09

Liste čekanja za magnetnu rezonancu u Beogradu prepolovljene su tako što je urađena revizija kojom je utvrđeno da…

Svetski dan borbe protiv side - Pruži ruku podrške

1 Dec 2023, 13:39

Omladina JAZAS-a Požarevac, ove godine obeležava 1. decembar, Svetski dan borbe protiv side pod sloganom "Pruži ruku…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoVeliko Gradište prepoznatljiva…

U Turističkoj organizaciji opštine Veliko Gradište zadovoljni su  realizacijom…

4 Dec 2023, 22:55

DruštvoKosta Bogdanović: Sebe vidim kao…

Kosta Bogdanović je učenik generacije Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“…

4 Dec 2023, 15:41

KulturaPoznati dobitnici nagrade Povelja…

Ovogodišnji dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu su Slavomir Bata Radovanović,…

4 Dec 2023, 13:36

Kursna lista