Krizni štab ublažio mere: Restorani i kafići mogu da rade do ponoći, trafike bez ograničenja
   31 May 2021, 16:13    Beograd    rts    Elena Marjanović


Krizni štab ublažio mere: Restorani i kafići mogu da rade do ponoći, trafike bez ograničenja

Ugostitelji će moći od sutra da rade svakog dana do ponoći, i u otvorenom i u zatvorenom prostoru, a trafikama će biti dozvoljen rad od 0 d 24 časa, saopštila je ministarka rada Darija Kisić Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević saopštila je nakon sednice Kriznog štaba da su ublažene mere protiv koronavirusa.
   Ugostitelji će moći da rade svakog dana do ponoći, i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Trafike i kiosci će moći da rade od 0 do 24 časa, saopštila je Darija Kisić Tepavčević. Dodala je da poslednje projekcije filmova mogu da počnu u 23 sata i da do tog vremena mogu da rade i blagajne bioskopa. Kongresi, poslovni i naučni, u zatvorenom prostoru moći će da okupe najviše 200 osoba, a do sada je maksimum bio 100. "Ukida se besplatan pi-si-ar test za naše građane koji putuju u Nemačku", rekla je Darija Kisić Tepavčević. Napomenula je da će svi koji se prijave na portal e-Uprave do večeras u ponoć, i vakciniše se u narednih sedam dana, ostvariti pravo na 3.000 dinara. 

Narednih nedelja o vakcinaciji "Fajzerom" za decu od 12 do 15 godina

Darija Kisić Tepavčević najavila je da će narednih nedelja i u Srbiji biti doneta odluka o preporuci za vakcinaciju dece od 12 do 15 godina isključivo "Fajzerovom" vakcinom. Odgovarajući na pitanja novinara, rekla je da i sada postoji preporuka za vakcinaciju starijih od 16 godina, isključivo "Fajzerovom" vakcinom i dodala: "Ukoliko to bude i za mlađu uzrasnu grupu, važiće samo za Fajzerovu vakcinu, kao preporuka." Objasnila je da se, kada se rade istraživanja vakcina, prvo obavljaju na zdravim punoletnim osobama i da je na uputsvima pisalo da još nisu rađena na maloletnicima, trudnicama i porodiljama, a ne i da su zabranjene za tu populaciju. "Kada se vakcina pokazala efikasnom i bezbednom u populaciji punoletnih zdravih osoba, rade se i ova ispitivanja. Prvo je odobrena za starije od 16 godina, što je vrlo brzo i u našoj zemlji bilo propraćeno sa odobravanjem. Sada je krenula i za decu 12 do 15 godina, tako da se narednih nedelja to očekuje i u našoj zemlji", rekla je ministarka. Mladi su zaštitni bedem i treba da zadaju poslednji udarac koroni. Na početku vakcinacije mladi nisu bili prioritet, pa se zbog toga sada vakcinišu u manjem broju, rekla je članica Kriznog štaba. Napomenula je da je sada na mladima da zadaju poslednji udarac koroni time što će se vakcinisati u što većem broju, kako bi se dostigao kolektivni imunitet. Kaže da mladi kao razlog zbog čega ne žele da se vakcinišu navode da su zdravi i jaki, i da njima korona ne može ništa, što je, prema njenim rečima, tačno, međutim, oni su bitna karika u lancu borbe protiv virusa. "Oni jesu mladi, zdravi i jaki i većina njih će, ako se razboli, imati asimptomatsku ili blagu kliničku sliku, ali oni su zaštitini bedem i presudni faktor, jer što se veći broj vakciniše, kolektivni imunitet je jači, a time štite i one koji zbog hroničnih oboljenja ne mogu da se vakcinišu", istakla je Darija Kisić Tepavčević. Apelovala je na sve građane da se odazovu imunizaciji. Na pitanje da li se na sednici Kriznog štaba razgovaralo i o svadbama i maturama, imajući u vidu da su dozvoljeni kongresi sa 200 prusutnih, Kisić Tepavčević naglašava da postoji razlika između kongresa i slavlja. "Nisu za poređenje kongresi i svadbe, jer na seminarima ljudi sede i slušaju predavanje, dok je na svadbama drugačija situacija. Svakako da će se odluka o svadbama doneti u narednom periodu, jer je sve povoljnija epidemijska situacija", istakla je ministarka i dodala da veruje da mature mogu da se održavaju u školama pod kontrolisanim uslovima. 

"Navijači na utakmici-neodgovorno i tužno kršenje mera"

Darija Kisić Tepavčević rekla je da svako od nas čini važnu kariku u borbi protiv virusa. Istakla je da je košarkaška utakmica Crvene zvezde i Budućnosti u petak bila održana van svih preporuka, da je to bilo neodgovorno, nedopustivo i tužno. "Bez obzira na to koliko smo željni sportskih okupljanja i slavlja, moramo da shvatimo da moramo još malo da se strpimo kako ne bismo ovu našu borbu sa virusom još produžili", navela je Kisićeva. Popuštaju se mere, ali moramo biti strpljivi, dodala je ona. Na pitanje kako to da policija nije reagovala na kršenje zabrane okupljanja, Darija Kisić Tepavčević kaže da je najvažnije da budemo svesni da nisu ključne sankcije, već svest o tome da nemamo toliko policajaca za kontrolu svakog od nas i da, ukoliko kršimo mere, činimo loše pre svega sebi i svojim najbližima, kojima možemo da prenesemo virus. "Ovde je ključan kolektiv i zato govorimo o kolektivnom imunitetetu, borbi i odgovornosti", naglasila je ona. Naglasila je da nema gore sankcije od toga da se neko razboli i zarazi ljude koje najviše voli. "Nemamo policajace za svakog od nas, treba sami da budemo sebi kontrolori i da učinimo sve što je najbolje da očuvamo sopstveno zdravlje", poručila je Darija Kisić Tepavčević. Naglasila je da ne treba sankcije da nas podstiču, jer suzdržavanjem od odlaska na takva mesta činimo dobro nama i našoj porodici.   



Slične vesti

I posle korone -korona, zašto nekada oporavak traje baš dugo

18 Nov 2023, 10:13

Procenjuje se da 87 odsto pacijenata koji su preležali koronu, imaju najmanje jedan simptom, dva meseca nakon infekcije.…

Očuvanje kardiovaskularnog sistema u postkovidu

11 Nov 2023, 11:47

Scaron;ta nam je korona donela, a kakve zdravstvene probleme ostavila, kao i na mnoga druga pitanja vezana za kardiološke…

Da li se ponovo zahuktava koronavirus?

2 Nov 2023, 11:22

U poslednja dva meseca došlo je do blagog povećanja onih koji se odlučuju na testiranje zbog simptoma koji podsećaju…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista