Krizni štab: Postojeće mere ostaju na snazi, škole počinju sa radom 18. januara
   11 Jan 2021, 11:00    Beograd    RTS    Elena Marjanović


Krizni štab: Postojeće mere ostaju na snazi, škole počinju sa radom 18. januara

Na sednici Kriznog štaba odlučeno je da sve postojeće mere ostanu na snazi i dalje, jer je ocenjeno da daju rezultate. Osim toga, zaključeno je da nema prepreke da drugo polugodište u školama počne kada je i planirano 18. januara. Medicinski deo Kriznog štaba ocenio je na sednici da postojeće mere dale rezultate i da brojke padaju. Podsećamo, mere koje su na snazi su: zabrana okupljanja više od pet ljudi, obavezne maske u zatvorenom, pi-si-ar testovi ili karantin od deset dana prilikom ulaska u Srbiju, kao i ograničeno radno vreme – svi ugostiteljski objekti i tržni centri rade do 20 sati, a prodavnice do 21 sat.

Ministarka Darija Kisić Tepavčević najavila je i da će, s obzirom na pad učestalosti obolevanja, Institut "Banjica" početi da radi u nekovid režimu. Što se vakcinacije tiče, ističe da ona ide svojim nesmetanim tokom.
U Srbiju su danas stigle dodatne količine vakcina "Fajzer", a Kisić Tepavčevićeva je rekla da će ta vakcina dolaziti svake nedelje i da će vakcinacija biti nastavljena po prioritetima.
Dodala je da postoje detaljni planovi za vakcinaciju i da će, u zavisnosti od raspoloživih količina vakcine i epidemiološke situacije, u narednom periodu svi koji su se prijavili, biti obavešteni gde i kada da se jave.
"Funkcionisaće tako da bude najjednostavnije za sve nas, da ne bude redova, čekanja i da se sprovede u najkraćem vremenskom roku", rekla je Kisić Tepavčevićeva.
Istakla je i da je trend obolevanja i umiranja u odnosu na pre nekoliko nedelja u padu, ali podseća da su brojke i dalje izuzetno visoke, jer svaki dan par desetina građana izgubi bitku sa koronom, što znači da ne sme biti opuštanja.
Ukazala je da će se u narednih par dana videti da li će broj zaraženih porasti, kao posledica okupljanja za praznike, što je bio slučaj u evropskim zemljama, te istakla da se nada da se to kod nas neće desiti.
Upitana za preminule mlade lekare i da li će biti neke analize kako bi se utvrdilo kako je i zašto došlo do visoke brojke preminulih zdravstvenih radnika, Kisić Tepavčevićeva je rekla da je gubitak svakog života veliki gubitak za sve, te da se rade analize i procenuju rizici i razlozi za najnepovoljnije ishode koji su se desili.
 Slične vesti

Call centar za prijavu za vakcine

21 Jan 2021, 17:03

Svi građani koji žele da se prijave za vakcinaciju, pored portala e-uprava i broja telefona 0800-222-334, mogu da se prijava…

Broj novoobolelih još manji

21 Jan 2021, 15:47

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac zabeleženo 44 nova slučaja korona virusa na teritoriji koju pokriva…

Stiglo još 3600 doza kineske vakcine

21 Jan 2021, 14:47

U Požarevac stiglo jos 3600 doza kineske vakcine koje će biti raspoređene u oba okruga. Požarevac dobio još 990 doza.

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeZZJZ Požarevac : 61 novi slučaj…

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac, zabeleženo 61 novi slučaj korona…

23 Jan 2021, 0:33

EkonomijaPočela izrada nacrta programa…

Odeljenje za lokalni ekonomski razvoj, poljoprivredu i zaštitu životne sredine Gradske uprave…

22 Jan 2021, 12:41

DruštvoŽrtve da prijave nasilnika

Žrtva bilo koje vrste nasilja mora da prijavi počinioca, ističe Nemanja Račić, požarevački…

22 Jan 2021, 12:31

Kursna lista