Krizni štab: Kraći karantin, buster posle tri meseca, niža cena testa
   14 Jan 2022, 18:16    Beograd    RTS    Marija Vajner


Krizni štab: Kraći karantin, buster posle tri meseca, niža cena testa

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je nakon sednice Kriznog štaba da je broj građana pozitivnih na koronavirus sve veći, a epidemijska situacija izrazito teška i vanredna. Apelovao je na poštovanje postojećih mera, koje ostaju na snazi. 

Zoran Gojković je naveo da je na sednici Kriznog štaba doneta odluka da je za primanje treće doze vakcine dovoljno da prođe tri meseca od primanja druge, kao i da se skraćuje vreme izolacije sa deset na sedam dana.

  Gojković je rekao i da još nema potrebe za četvrtom dozom vakcine u Srbiji i objasnio da se sve odluke o vakcinaciji donose u skladu sa naučnim istraživanjima. Svima koji žele da se testiraju na sopstveni zahtev biće smanjena cena pi-si-ar testa sa devet na šest hiljada dinara, a cena antigenskog sa 3.500 na 1.800 dinara, odlučeno je na sednici Kriznog štaba. Gojković kaže i da je na sednici analizirana trenutna epidemijska situacija u Srbiji, koja je "izrazito teška". "Vidimo da je broj građana koji su pozitivni na koronavirus sve veći i shodno tome i dalje proglašavamo epidemijsku situaciju kao izrazito tešku i vanrednu. U skladu s tim, želim još jednom da pozovem sve građane da aktivno učestvuju u sprečavanju prenosa virusa, odnosno da poštuju sve mere koje smo do sada donosili i koje u ovom trenutku važe", istakao je Gojković.

"Omikron soj dominira u Srbiji"


Gojković kaže da su sve mere dobro poznate i odnose se pre svega na ograničavanje kontakata i sprečavanje širenja zaraze.

  "Definitivno je jasno da su velika okupljanja, odnosno nepoštovanje epidemioloških mera u smislu nenošenja maski i nevođenja računa o higijenskim merama koje sprečavaju prenošenje virusa, ključni faktor u povećanju broja zaraženih", naveo je Gojković. Kaže da je dobro što zdravstveni sistem odnosno kovid bolnice nemaju uobičajen prijem pacijenata sa teškom kliničkom slikom u odnosu na dosadašnje talase epidemije, što govori u prilog tome da u Srbiji dominira omikron soj koji je i najvećim delom odgovoran za naglo povećanje broja zaraženih. "Nadamo se da ćemo uspeti u sledećem periodu upravo nošenjem maski, zabranom i ograničavanjem okupljanja da sprečimo dalje povećanje broja zaraženih pacijenata", ističe Gojković.

U utorak dodatne konsultacije o početku nastave

Gojković je rekao da je na sednici Kriznog štaba razgovarano i o početku škole na nivou centralne Srbije. "Škole u Vojvodini su već krenule sa radom i od ponedeljka učenici osnovnih škola nastavljaju nastavu neposredno u klupama, a srednjoškolci će krenuti na kombinovanu nastavu. Što se tiče početka nastave u centralnoj Srbiji, u utorak će biti održane dodatne konsultacije vezane za početak nastave u osnovnim i srednjim školama na teritoriji cele Srbije, ali mislim da smo u ovom trenutku najbliži rešenju da se nastava odvija onako kako će se odvijati i u Vojvodini, odnosno neposredno u osnovnim, a u srednjim školama kombinovano", objasnio je Gojković. Kaže da je u tom slučaju problem i registrovana pojava gripa, kojeg nije bilo prošle godine. "Plašimo se loše epidemiološke situacije u vezi sa gripom u školama jer najveći generator gripa su deca i to bi nam napravilo veliki problem u zdravstvenom sistemu i lečenju dece i odraslih", kaže Gojković.

Treća doza vakcine tri meseca nakon druge 

Na osnovu istraživanja u svetu i uvida domaćih stručnjaka, doneta je odluka da je za primanje treće doze vakcine dovoljno da prođe tri meseca od primanja druge, naveo je Gojković. "Buster doza će kod svih građana moći da bude aplikovana nakon tri meseca od druge doze", istakao je Gojković. Skraćuje se i vreme izolacije sa deset na sedam dana, naveo je pokrajinski sekretar za zdravstvo. "To nam je važno jer kod omikrona ima veliki broj asimptomatskih pacijenata. Važno nam je to zbog vraćanja u redovne radne zadatke svih onih koji na lak način prebole koronu", objašnjava Gojković.  Svima koji žele da se testiraju na sopstveni zahtev biće smanjena cena pi-si-ar testa sa devet na šest hiljada dinara, a cena antigenskog sa 3.500 na 1.800 dinara.

"Još nema potrebe za četvrtom dozom vakcine" 

Gojković je rekao i da još nema potrebe za četvrtom dozom vakcine u Srbiji. Objasnio je da se sve odluke o vakcinaciji donose u skladu sa naučnim istraživanjima, dodajući da za sada nema naučnih potvrda da je potrebna četvrta doza. "Polako sa četvrtom dozom", naglasio je Gojković. Pozvao je sve građane da se vakcinišu i ponovio da je to neophodno kako bi se suzbilo širenje virusa.

"Najveći teret na zdravstvenim radnicima"

U ovom trenutku je osam odsto zdravstvenih radnika u Vojvodini zaraženo koronom, dok je u Srbiji zaraženo 10 odsto, rekao je pokrajnski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković. Naglasio je da je najveći teret na zdravstvenim radnicima, jer , kako kaže, jedan lekar u toku smene pregleda od 40 do 50 pacijenata. Gojković je zaključio da je u borbi protiv pandemije najvažnije da se što manji broj pacijenata zarazi u jednom trenutku. Upozorio je da je među zaraženima najviše radnoaktivnih i mladih ljudi. "Lekari leče sve i zdravstveni sistem funkcioniše, ali je neophodno da se poštuju epidemiološke mere", naglasio je Gojković. Naveo je i da je u Srbiji 58,6 vakcinisanih prvom dozom, te poručio da je država uradila sve kako bi svi pacijenti bili zbrinuti.

 
 Slične vesti

Epidemija je tu, ali jenjava - na respiratorima osam pacijenata

24 May 2022, 10:46

Od početka epidemije u Srbiji su registrovana 2.015.382 slučaja zaraze koronavirusom, a testirano 9.656.839 uzoraka. Od…

Opada broj zaraženih, ali stručnjaci upozoravaju da nije kraj pandemije

23 May 2022, 9:30

Od početka epidemije u Srbiji je registrovano 2.015.086 slučajeva koronavirusa, a testirano 9.648.645 uzoraka. Od posledica…

Epidemijska situacija stabilna, pada broj pacijenata u bolnicama

21 May 2022, 8:29

Od početka epidemije u Srbiji su registrovana 2.014.653 slučaja koronavirusa, a testirano 9.639.376 uzoraka. Od posledica…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PolitikaKlačar: Parlament najranije u…

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Bojan Klačar smatra da se…

24 May 2022, 11:11

DruštvoDan slovenske pismenosti i Ćirila…

Danas je i Dan slovenske pismenosti i kulture, a Srpska pravoslavna crkva i vernici slave…

24 May 2022, 11:04

PolitikaPrvi rebalans budžeta opštine…

Kučevački parlament u petak o prvom rebalansu budžeta i završnom računu prošlu…

24 May 2022, 10:59

Kursna lista