Kriza u transportu, najveći pritisak na kamionski prevoz - Evropi nedostaje stotine hiljada vozača
   19 Oct 2022, 9:55    Beograd    rts    Elena Marjanović


Kriza u transportu, najveći pritisak na kamionski prevoz - Evropi nedostaje stotine hiljada vozača

Ukupni troškovi prevoza i pratećih usluga čine najmanje trećinu cene nekog proizvoda. U tim troškovima najveći uticaj ima cena goriva. Ekonomisti ne spore da logistika utiče na inflaciju, ali poslednjih meseci manje od porasta cene hrane i eneregenata.


Transport i logistika su najviše trpeli u vreme pandemije. Na to se nadovezao konflikt u Ukrajini, pa je taj sektor pretrpeo vidljive promene i ušao u inflatorni lanac."Mnoge firme su se zbog dve godine nemanja pravovremenog snabdevanja repromaterijalom i komponentama, koje su imale globalno, preorijentisale i pokušavaju da u svom relativno bliskom okruženju organizuju svoje nove pravce snadbevanja. Zato će taj prekookeanski transport trpeti, jer su se firme organizovale da im lanci snadbevanja budu kraći i pouzdaniji. Dok sa druge strane firme sada imaju mnogo više dobavljača", navodi Dragoljub Damnjanović, predsednik Srpske asocijacije menadžera.


Špediteri i prevoznici kažu da je sada najveći pritisak na kamionski prevoz. Gorivo je skupo. Samo Evropi nedostaje nekoliko stotina hiljada vozača. Na drugoj strani, pojeftinio je kontejnerski saobraćaj.


"Kontejnerski saobraćaj iz Kine beleži dramatičan pad cena. To je prouzrokovano smanjenom potražnjom robe u ovom delu sveta, pre svega Evrope i Amerike. Trenutno su u Srbiji i regionu puni carinski magacini. Na to će sigurno imati veliki uticaj trenutna manja cena i robe i transporta, i uvoznici koji sada nabavljaju robu, oni će izaći na tržište i ponuditi tržištu daleko niže cene", kaže Nebojša Đekić iz kompanija "Kargo-partner Srbija".


Ono na šta su avio-prevoznici bili prinuđeni u vreme pandemije,  da koriste putničke avione za kargo saobraćaj, izgleda da im se osladilo. Sada rado spuštaju cenu avio-karte za putnike sa ručnim prtljagom, jer im je isplativije da umesto velikih kofera u avione tovare robu.


"Kada imate avio-kompanije koje su bile izuzetno ugrožene tokom pandemije i koja nisu još akumulirala sredstva da se oporave od gubitaka u doba pandemije, bez obzira na podršku države, i kada bi ta podrška države izostala i kada bi morale da se oslone na svoje finansijske kapacitete, onda bi one imale problem likvidnosti. Zbog toga one primenjuju ove mere prilagođavanja, kako bi se odupreli ovoj produženoj krizi", navodi Bojan Stanić iz PKS.


Stručnjaci procenjuju da je učešća transporta u ukupnoj inflaciji udvostručeno u odnosu na period pre korone i da je vrh dostignut već krajem prošle godine. Trenutno stagnira i bez obzira na ukrajinski konflikt ne gura toliko inflaciju, koliko cena hrane i energenata.Slične vesti

MUP: Zbog gužvi tokom praznika koristiti alternativne granične prelaze

12 Feb 2024, 10:32

Povodom obeležavanja Dana državnosti očekuju se gužve na granici. Zato MUP apeluje na građane da izbegavaju najprometnije…

LJKI zatvara ulice

30 Aug 2023, 15:01

Usled održavanja 60. LJKI u petak od 16  do 19.00 časova biće  obustavljen saobraćaja u ulicama: Ilije Gojkovića,…

Izmene zakona o saobraćaju - trotinet nije bicikl da ga vozi svako

15 Aug 2023, 11:26

Predlogom izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja koji je upućen na usvajanje Narodnoj skupštini, prvi put…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista