Kriza u transportu, najveći pritisak na kamionski prevoz - Evropi nedostaje stotine hiljada vozača
   19 Oct 2022, 9:55    Beograd    rts    Elena Marjanović


Kriza u transportu, najveći pritisak na kamionski prevoz - Evropi nedostaje stotine hiljada vozača

Ukupni troškovi prevoza i pratećih usluga čine najmanje trećinu cene nekog proizvoda. U tim troškovima najveći uticaj ima cena goriva. Ekonomisti ne spore da logistika utiče na inflaciju, ali poslednjih meseci manje od porasta cene hrane i eneregenata.


Transport i logistika su najviše trpeli u vreme pandemije. Na to se nadovezao konflikt u Ukrajini, pa je taj sektor pretrpeo vidljive promene i ušao u inflatorni lanac.



"Mnoge firme su se zbog dve godine nemanja pravovremenog snabdevanja repromaterijalom i komponentama, koje su imale globalno, preorijentisale i pokušavaju da u svom relativno bliskom okruženju organizuju svoje nove pravce snadbevanja. Zato će taj prekookeanski transport trpeti, jer su se firme organizovale da im lanci snadbevanja budu kraći i pouzdaniji. Dok sa druge strane firme sada imaju mnogo više dobavljača", navodi Dragoljub Damnjanović, predsednik Srpske asocijacije menadžera.


Špediteri i prevoznici kažu da je sada najveći pritisak na kamionski prevoz. Gorivo je skupo. Samo Evropi nedostaje nekoliko stotina hiljada vozača. Na drugoj strani, pojeftinio je kontejnerski saobraćaj.


"Kontejnerski saobraćaj iz Kine beleži dramatičan pad cena. To je prouzrokovano smanjenom potražnjom robe u ovom delu sveta, pre svega Evrope i Amerike. Trenutno su u Srbiji i regionu puni carinski magacini. Na to će sigurno imati veliki uticaj trenutna manja cena i robe i transporta, i uvoznici koji sada nabavljaju robu, oni će izaći na tržište i ponuditi tržištu daleko niže cene", kaže Nebojša Đekić iz kompanija "Kargo-partner Srbija".


Ono na šta su avio-prevoznici bili prinuđeni u vreme pandemije,  da koriste putničke avione za kargo saobraćaj, izgleda da im se osladilo. Sada rado spuštaju cenu avio-karte za putnike sa ručnim prtljagom, jer im je isplativije da umesto velikih kofera u avione tovare robu.


"Kada imate avio-kompanije koje su bile izuzetno ugrožene tokom pandemije i koja nisu još akumulirala sredstva da se oporave od gubitaka u doba pandemije, bez obzira na podršku države, i kada bi ta podrška države izostala i kada bi morale da se oslone na svoje finansijske kapacitete, onda bi one imale problem likvidnosti. Zbog toga one primenjuju ove mere prilagođavanja, kako bi se odupreli ovoj produženoj krizi", navodi Bojan Stanić iz PKS.


Stručnjaci procenjuju da je učešća transporta u ukupnoj inflaciji udvostručeno u odnosu na period pre korone i da je vrh dostignut već krajem prošle godine. Trenutno stagnira i bez obzira na ukrajinski konflikt ne gura toliko inflaciju, koliko cena hrane i energenata.



Slične vesti

Petorica isključena iz saobraćaja, jedan odbio da se alkotestira

14 Nov 2022, 12:49

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu, proteklog vikenda, isključili su iz saobraćaja petoricu…

Testira se jedinstveni TAG sistem za putarine u zemljama "Otvorenog Balkana", kada će početi sa radom

20 Sep 2022, 9:29

U toku je testiranje sistema jedinstvene elektronske naplate putarine u zemljama "Otvorenog Balkana", a sistem…

Za vikend stradalo sedam osoba - neprilagođena brzina i alkohol najčešći uzroci saobraćajnih nesreća

12 Sep 2022, 11:10

Proteklog vikenda sedmoro stradalih u saobraćajnim nesrećama. U noći između subote i nedelje kod Priboja je poginuo mladić…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaU Biblioteci u Golupcu odrzano…

U  organizaciji Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević’’ u Golupcu…

4 Feb 2023, 13:09

DruštvoPrijava za zakup javne površine…

Obaveštavaju se sve zainteresovane stranke za zauzeće javne površine tokom osmomartovskih…

4 Feb 2023, 12:43

DruštvoStanovnik Srbije u proseku provede…

Podaci iz Istraživanja o korišćenju vremena pokazuju da žene u Republici Srbiji, u…

4 Feb 2023, 12:32

Kursna lista