Kreativne industrije su veliki potencijal Srbije
   2 Feb 2018, 13:22        RTS    Maja Kostić


Kreativne industrije su veliki potencijal Srbije

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa osnivačem muzičkog festivala "Egzit" Dušanom Kovačevićem i predsednikom Upravnog odbora festivala Ivanom Petrovićem sa kojima se saglasila da kreativne industrije imaju veliki potencijal za srpsku privredu, otvaranje novih radnih mesta i dodatno podižu ugled Srbije u svetu.

Ana Brnabić čestitala je "Egzit" timu na nedavno osvojenoj nagradi za najbolji evropski festival u Holandiji, drugoj za manje od pet godina, saopštila je vladina Kancealrija za saradnju s medijima.
Brnabićeva je dodala da je veliki uspeh za organizatore i Srbiju što je festival iz naše zemlje, koji se takmičio u konkurenciji od 350 festivala iz više od 35 zemalja, dobio višemilionsku podršku publike, a zatim i potvrdu žirija sastavljenog od najvećih imena svetske muzičke industrije.

"Ponosna sam na sve u 'Egzit' timu, jer su svojim trudom, znanjem i idejama pobedili čak i one što imaju mnogostruko veći budžet", rekla je Brnabić.

Predsednica vlade je ukazala i na značaj kreativnih industrija u Srbiji koje je studija Svetske banke ocenila kao jedan od najbrže rastućih sektora naše privrede i koje, prema doprinosu ekonomskom razvoju, predstavljaju peti sektor u našoj zemlji.

"Kreativne industrije ne samo da imaju veliki ekonomski potencijal, već utiču na to da naši ljudi ostaju u zemlji, slobodno izražavaju svoju kreativnost i ovde razvijaju svoj posao. Verujem da će razvoj kreativnih industrija omogućiti redefinisanje naše kulturne diplomatije i izgradnju drugačije slike o Srbiji u svetu", rekla je Brnabićeva.

Osnivač "Egzita" Dušan Kovačević rekao je da uspeh pripada celoj zemlji i da je time zadovoljstvo za osvajanje nagrade još veće.

"Od početka radimo na tome da u našoj zemlji uspostavimo jedan od glavnih centara kreativnih industrija u Evropi i svetu, a nakon što smo u Novi Sad i Srbiju doneli i titulu Evropske prestonice kulture, te drugu titulu najboljeg festivala u Evropi, taj nekadašnji san danas već postaje stvarnost", rekao je Kovačević.

Delegacija "Egzita" i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević predstavili su predsednici vlade ideju rekonstrukcije novosadske "Kineske četvrti" u "Kreativni distrikt", što je jedan od projekata šire inicijative "Novi Sad - prestonica kulture 2021".

Kovačević je zahvalio Vladi Srbije na podršci i dodao da je sada prilika da strateški razvijamo kreativne industrije i turizam, kao dva motora ekonomskog razvoja naše zemlje.

Istakao je da je pobedu posvetio svim građanima Srbije i Balkana i dodao da veruje da će "Egzit" festivali u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Rumuniji i Crnoj Gori izgraditi nove mostove, pogotovo među mladima "koji su glavna šansa da izgradimo neku lepšu budućnost celog regiona".
 Slične vesti

Galerija u Kovinu čuva sećanje na prošla vremena, najstariji eksponat je iz 1800. godine

12 Nov 2020, 9:26

Petar Lukić iz Kovina je nakon višedecenijskog sakupljanja eksponata, otvorio Galeriju starih fotografija i predmeta iz…

SVE POLAZI IZ PORODICE

25 Jul 2020, 12:09

Mariju Topalović umetnicu iz Kraljeva , rad je doveo u Požarevac, najpre freska Hrista Pantokratora, a potom i floralni…

ADIL PRIREDIO KONCERT ZA SVA VREMENA

21 Nov 2019, 12:29

U CENTRU SAVA U BEOGRADU, PRE NEDELJU DANA ODRŽAN JE SPEKTAKL, KONCERT ADILA MAKSUTOVIĆA U ANPLAG VERZIJI.

LAKU…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDezinfekcija javnih površina I…

Dobrovoljno vatrogasno društvo Golubac u skladu sa propisanim merama Vlade Republike…

27 Nov 2020, 14:06

ZdravljeZZJZ Požarevac: 137 novoobolelih

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac do 13 časova još 137 slučajeva…

27 Nov 2020, 12:50

SportDve zlatne kacige za mladog Požarevljanina

Mladi Požarevljuanim Uroš Stevanović, šest godina šampion u kartingu,…

27 Nov 2020, 12:49

Kursna lista