KRATKA PRIČA O ZABORAVLJENOM POŽAREVLJANINU: JOVANU DRAGAŠEVIĆU
   9 Oct 2019, 17:10    Požarevac    SAT TV    Tatijana Spasojević


KRATKA PRIČA O ZABORAVLJENOM POŽAREVLJANINU: JOVANU DRAGAŠEVIĆU

ARHEOLOZI IVAN MARJANOVIĆ I MILAN MILOVANOVIĆ OSNOVALI SU U POŽAREVCU UDRUŽENJE GRAĐANA KOJE NOSI IME PO ČUVENOM POŽAREVLJANINU. UDRUŽENJE GRAĐANA JOVAN DRAGAŠEVIĆ – BAŠTINA EPOHA.

          Značajan doprinos razvoju srpske države tokom 19. i početkom 20. veka dali su i pojedini Požarevljani. U ovoj priči smo izdvojili ličnost koja je svojim radom uticala na razvoj nauke, prosvete, pesništva, kulture, a pre svega na negovanje i razvoj patriotskog duha tog doba. Tokom svog života junak ove priče uvek se sećao svog rodnog mesta, ali, kako se čini, danas je on u svom mestu potpuno zaboravljen. Njegovo ime je Jovan Dragašević (1836-1915).


       

Rodio se u naselju koje je nosilo naziv Šutulova Bara 1836. godine. Zbog čestih plavljenja Velike Morave njegov otac Dimitrije odlučuje da porodicu preseli u Novu Malu. Prema pojedinim istraživačima, njegova kuća se nalazila u današnjoj Bosanskoj ulici. Nakon završene osnovne škole u Požarevcu, Dragašević odlazi u Beograd na dalje školovanje. Godine 1855. upisuje Artiljerijsku školu. U to vreme romantizam je bio popularan kod mladih oficira. Profesor Franja Zah je vodio pitomce na mesta bojeva u Prvom srpskom ustanku. Tada su iz razgovora sa starim Karađorđevim ratnicima čuli za podvige slavnih junaka i detalje iz bitaka. To je svakako uticalo na buđenje i jačanje nacionalne svesti.
             
   Kada je završio studije, Dragašević na poziv Franje Zaha postaje profesor vojne geografije. Nakon odbrane Beograda od Turaka 1862. godine počinje uspon u njegovoj vojnoj karijeri. U čin pukovnika je unapređen 1880. godine, a 1900. postaje počasni general. Tokom svoje oficirske službe biće odlikovan ordenjem Svetog Save, Takovskog krsta i Karađorđeve zvezde.   
Dragašević je dao značajan doprinos nauci, diplomatiji i pesništvu. Jedan je od osnivača Srpskog arheološkog društva, koje je nastalo 1883. godine u Beogradu. Tokom karijere vršio je geografska istraživanja Balkanskog poluostrva. Zajedno sa namesnikom Jovanom Ristićem bio je član srpske delegacije na Berlinskom kongresu 1878. godine, na kome je Srbija dobila nezavisnost. Dragašević je osnivač i urednik mnogobrojnih vojnih časopisa, među kojima se izdvaja „Vojin“. Ovaj časopis je pokrenut 1864. godine i predstavlja prvo glasilo takve vrste na Balkanu.

      Tokom druge polovine 19. veka Dragašević je bio poznat kao pesnik. Njegova najpoznatija pesma je „Jeka od gusala“ u okviru koje se javlja krilatica „Samo sloga Srbina spasava“. U pričama Požarevljana tog doba može se pronaći zanimljiv podatak da je profesor Dragašević bio dobar prijatelj sa čuvenim pesnikom Đurom Jakšićem. Pojedini istraživači smatraju da su neke njegove pesme pisane u „homerovskom“ stihu. Ako se one uporede sa nešto kasnijim pesmama Jovana Dučića, koji je pevao najstrožim „petrarkinim“ stihom, jasno je da je srpska književnost krajem 19. i tokom prve polovine 20. veka išla rame uz rame sa evropskim pesništvom.


      Doprinos profesora Dragaševića je i u proučavanju četničkog ratovanja i vojne stilistike. Zalagao se za unapređenje ratnih veština, stoga je objavio presedan „Načela četovanja.“ Autor je udžbenika geografije za srednje škole i naučnih dela: „Kosmometrija“, „Zemljopis Srbije i Turske“, „Maćedonski Sloveni“ itd. Zbog svestranog rada, koji je u ovom tekstu predstavljen u kraćim crtama, profesor i general Jovan Dragašavić postaje član Srpskog učenog društva i, kasnije, Srpske kraljevske akademije.     U beleškama je često iskazivao patriotsku naklonost prema svojoj otadžbini: „Srbija je zemlja vrlo lepa, i svojim kako pojedinim delovima, tako i ukupnim stvorom može čoveka da očara. Al za nas, koji se njenim sinovima zovemo, morala bi biti lepa i da nije lepa. Postojbina i zavičaj svakom je čoveku najdraži deo sveta.“ Dragašević nikada nije zaboravio svoj rodni kraj. Pored Homolja i Zvižda, bio je opčinjen i Velikom Moravom: „Kome ne bi u oči padala ova veličanstvena brazda, koja vezuje dva srca, jedno za drugo: srce Evrope i Istoka? (…) Svaki kamen koji umiva brza Morava, znade da vam priča o teškim vojnama i krvavim bitkama, o vitezovima i junacima, o bornicima i robovima, o oklopnicima i topovima.“

      Dragašević je puno pisao o Požarevcu, svom rodnom mestu koje nikada nije zaboravio. Za života je dobio ulicu, istu onu u kojoj je odrastao (današnja Bosanska), koja se zvala po njemu sve do 1945. godine.

Da ne bi potpuno potonuo u zaborav, arheolozi Ivan Marjanović i Milan Milovanović osnovali su u Požarevcu udruženje građana koje nosi njegovo ime.

Zahvaljujemo se Udruženju građana Jovan Dragašević - baština epoha koje je i autor ovog teksta, ove priče o zaboravljenom profesoru Jovanu Dragaševiću.

 Slične vesti

60 muzeja koje možete obići preko Interneta

18 Mar 2020, 18:55

Mnogi od nas imaju želju da posete brojne svetske muzeje, ali nažalost nismo svi u mogućnosti da ih vidimo uživo. Srećom,…

Narodno pozorište 18. marta počinje sa emitovanjem predstava putem interneta

18 Mar 2020, 11:15

Narodno pozorište u Beogradu u vanrednom stanju, zbog koga je moralo da  prekine prikazivanje predstava pred publikom,…

OD 24. FEBRUARA MILIVOJEV ŠTAP I ŠEŠIR

4 Feb 2020, 12:48

ODRŽANA JE KONFERENCIJA ZA MEDIJA POVODOM PREDSTOJEĆIH 16. AMATERSKIH GLUMAČKIH SVEČANOSTI MILIVOJEV ŠTAP I ŠEŠIR.

Postavite komentar


  1. Ćupi
    October 9, 2019 | 21:55:42
    Alal vera Milane! Covek je zivi primer kako jedan arheolog treba da se odnosi prema kulturnoj bastini. Primer je vecini arheologa u Srbiji. Jos jednom bravo Milane! - 12 + 8

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoOBELEŽENA 21. GODIŠNJICA OD POGIBIJE…

POVODOM 21 GODINE OD POGIBIJE BIVŠEG KOMANDANTA RATNOG VAZDUHOPLOVSTVA I PROTIV VAZDUŠNE…

1 Jun 2020, 13:36

DruštvoGOLUBAC ZNAČAJNA TURISTIČKA DESTINACIJA…

U prošloj godini u Golubac je boravilo oko 90 brodova-kruzera,a ove godine ima najave…

1 Jun 2020, 13:35

DruštvoPOČETAK LETNJE KAMPANJE DOBROVOLJNOG…

CRVENI KRST POŽAREVAC ORGANIZOVAO JE  AKCIJU DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI U SARADNJI SA…

1 Jun 2020, 13:34

Kursna lista