Krajem godine počinje gradnja Bio-4kampusa - prva prezentacija na RTS-u
   21 Mar 2023, 11:00    Beograd    rts    Elena Marjanović


Krajem godine počinje gradnja Bio-4kampusa - prva prezentacija na RTS-u

Ministarka za nauku, inovacije i tehnološki razvoj Jelena Begović je prvi put javnosti u Dnevniku RTS-a kroz 3-D snimke predstavila jedan od najvećih državnih projekata, naučno-tehnološki centar Bio-4 kampus čija izgradnja počinje krajem ove godine. Procenjuje se da će u prvu fazu izgradnje biti uloženo oko 300 miliona evra. Begovićeva je naglasila da se iz takvih centara gradi ekonomija jedne zemlje u 21. veku i da je cilj da Srbija bude asocijacija za zemlju inovacija i tehnološkog razvoja.


U Beogradu će krajem ove godine početi gradnja Bio-4kampusa, koji će prema rečima Jelene Begović biti jedan bio-ekonomki hab, odnosno centar koji će okupiti akademiju, privatni sektor, startap kompanije i sve što treba da Srbija postane poznata po inovacijama i po nauci.


"Znači kada se izgovori reč Srbija da vam bude asocijacija - to je zemlja inovacija, to je zemlja tehnološkog razvoja", istakla je ministarka.


Dodaje da se iz takvih centara gradi ekonomija jedne zemlje u 21. veku.

Srbija je, navodi, prepoznala veliki napredak IKT tehnologije i u tome je postigla ogroman uspeh i postala jedna od glavnih izvoznih grana Srbije koja se u deset godina povećala deset puta, 2,7 milijardi evra godišnje.


S druge strane, ukazue da razvoj bio-nauka dovodi do nove revolucije, gde se informacione tehnologije spajaju s prirodnim naukama,  kako bi dale odgovore na nekoliko globalnih izazova s kojima se i Srbija suočava. To su izazovi vezani za zdravstvo, medicinu, zaštitu životne sredine, energetiku i proizvodnju hrane i poljoprivredu.


"Bez nauke ne možemo da napredujemo u tim oblastima. To su oblasti u kojima se već bavimo, ali želimo da budemo izuzetni i da razvijemo inovacije. Već imamo izgrađenu dobru infrastrukturu za startap eko-sistem. To su kompanije koje se veoma brzo razvijaju. ali su i visokorizične i njima treba okruženje kao što je naučno-tehnološki park da im u početnim momentima razvoja pruži podršku", objasnila je Begovićeva.


Dodala je da Srbija ima naučno-tehnološki park u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Čačku, a ove godine počinje proširenje njihovih kapaciteta, kao i izgradnja parka u Kruševcu. 


Kojim oblastima će se baviti Bio-4kampus


Četiri bio oblasti kojima će se baviti u Bio-kampusu 4 su biomedicina, biotehnologija, bioinformatika i biodiverzitet.


"Biomedicina znači da Srbija zaista ide u pravcu razvoja personalizovane, individualne medicine. To znači da naši građani imaju mnogo bolju zdravstvenu uslugu i da znamo šta je uzrok bolesti kako bi smo mogli na pravi način da je lečimo. Biotehnologija je napredovala i sada možemo da kontrolišemo sve te procese i da različite organizme `pretvorimo` u fabrike za proizvodnju nečega. U bionformatici generišemo veliku količinu podataka i moramo da znamo šta ćemo da koristimo i za dobrobit svih da bi mogli da baziramo naša istraživanja kroz primenu veštačke inteligencije i da brže dođemo do rešenja", naglašava ministarka.


Što se tiče biodiverziteta, ističe da je Srbija kao deo Balkanskog poluostrva jedan od 15 evropskih centara biodiverziteta.  Poseduje raznovrsnost od mikroorganizama, biljaka, životinja, što je sve materijal za istraživanje,  ali i izvor podataka.


"To su sve stvari na kojima se radi, međutim sada smo strateški odlučili da država uloži značajna veća sredstva. Radimo Bio4 da bi sve ključne ili najveći deo onih ključnih institucija koje se time bave stavili na jedno mesto da bi bili što efikasniji", rekla je Begovićeva.


Za prvu fazu 300 miliona evra


Najavljuje da će izgradnja kompleksa početi krajem godine i da su u toku vrlo detaljni procesi projektovanja.


"Procena za izgradnju prve faze je oko 300 miliona evra. Mi smo od Evropske banke za rekonstrukciju dobili 200 miliona evra, za početak kredit, tako da su obezbeđena sredsva i mi ove godine krećemo", navodi  Begovićeva.


Na 20 hektara ukupne površine budući kamp će se nalaziti u delu grada gde se nalazi i Institut "Torlak",  Agencija za lekove, Farmaceutksi fakultet, tako da je to već prirodno okruženje koje će biti prošireno. 


U Bio4kampus će se preseliti kompletno Biološki i Farmaceutski fakultet, deo Poljoprivrednog, Medicinskog, Tehnološko-metalurškog i Hemijskog fakulteta sa svojim delovima kojima, kako objašnjava, mogu da doprinesu oblastima kojima će se baviti kampus. Takođe, stanari kampusa će biti i devet naučnih instituta. 


Tu će biti i istraživački centri velikih i srednjih kompanija kako bi imali pristup ekspertskim projektima.


"Svi će biti na jednom mestu i raditi zajedno na novim rešenjima. Imaćemo i muzej i različite sadržaje, gde će građani moći da dolaze i da komuniciraju s nama, da vide šta su benefiti od svih novih tehnologija. Da se ne plaše, nego da ih prigrlimo i da svi zajedno radimo na poboljšanju kvaliteta naših života", poručila je Jelena Begović. Slične vesti

Begović: Srbija je dobro mesto za Ekspo 2027.

18 Apr 2023, 11:01

Ministarka za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Jelena Begović rekla je da je Srbija spremna da bude domaćin specijalizivane…

Milanković je napravio najprecizniji kalendar, zašto ni vek kasnije nije u upotrebi

18 Apr 2023, 9:37

Prošao je ceo vek od kada je Milutin Milanković napravio najprecizniji kalendar. Hrišćani i dalje koriste dva različita…

Begović: Republika Srpska i Srbija prepoznale značaj nauke, unapredićemo saradnju

29 Mar 2023, 10:35

Republika Srpska i Srbija su prepoznale nauku kao rešenje za budući razvoj zbog čega je važno da se blisko povežemo…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Društvo"Art Kostolac" obeležio…

Rezanjem kolača, Udruženje likovnih umetnika Kostolca “Art Kostolac” je obeležilo…

7 Jun 2023, 13:18

DruštvoFrenki, Čileanac u Srbiji: "Došao…

Fransisko Andres Oses Ahumada je osamnaestogodišnji srednjoškolac, koji je preko…

7 Jun 2023, 12:53

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA ČETVRTAK, 8. Jun 2023.

SRBIJA: U četvrtak promenljivo i nestabilno vreme sa sunčanim periodima…

7 Jun 2023, 12:06

Kursna lista