Kragujevački tim interventnih kardiologa pomaže životno ugroženim pacijentima
   22 Jan 2021, 9:58    Beograd    RTS    Elena Marjanović


Kragujevački tim interventnih kardiologa pomaže životno ugroženim pacijentima

U Kliničkom centru Kragujevac, pored zbrinjavanja velikog broja obolelih od kovida-19 iz cele Srbije, proteklih meseci, osvojene su nove metode lečenja u oblastima interventne neuroradiologije i interventne kardiologije. Time je podignut kvalitet lečenja životno ugroženih pacijenata.

Ministarstvo zdravlja obezbedilo je 140 miliona dinara za nabavku multislajsnog skenera i instaliranje savremene angio-sale za lečenje kardioloških bolesnika.

Ovde nema odmora i svaki minut je važan. Stalno u trci sa vremenom interventni kardiolozi, pored posla na kovid klinikama, leče bolesnike čije je život ugrožen. Znanje, dobar tim i brzina - glavni su im saveznici.

"Sva životno ugrožavajuća stanja, kao što su akutni infarkt miokarda i nestabilna angina pektoris- lečeni su zapravo kao i pre Kovid pandemije. Znači prema zvaničnim preporukama Evropskog udruženja kardiologa", kaže interventni kardiolog u KC Kragujevac Rada Vučić.

Na kragujevačkoj kardiologiji otišli su i korak dalje. Mladi specijalisti u saradnji sa kolegama sa Vojnomedicinske akademije, osvojili su i proceduru lečenja masivnih plućnih tromboembolija, zbog kojih su pacijenti ranije upućivani u Beograd. Takvi krvni ugrušci javljaju se posle hirurških intervencija, kod nepokretnih pacijenata i onih koji su preležali kovid.

"Mi zapravo dolazimo kateterom u samu plućnu arteriju koja je zapušena, i na tom mestu ordiniramo lek. U 30 posto u principu doze, koja se inače daje kada se daje sistemski. Tako da značajno redukujemo rizik od krvarenja i drastično poboljšavamo prognozu tih pacijenata", objašnjava doktor Miodrag Srećković.

Uvođenje novih procedura i standarda, zahteva savremenu dijagnostiku. Angio-salu staru 15 godina - zameniće nova, najsavremenija u Srbiji. Precizna dijagnostika daće bolji uvid u zdravstveno stanje pacijenata i moćan je alat u rukama kardiologa.

"Radi se zapravo o opremi, koja predstavlja premijum klasu za angio-sale svuda u svetu, a pogotovo u Srbiji i mi smo jako ponosni što smo u najkraćem mogućem roku mogli da dođemo u poziciju da instaliramo opremu na svetskom nivou", ističe direktor KC Kragujevac prof. dr. Predrag Sazdanović.

To daje prostor za dalji razvoj interventne kardiologije i podizanje kvaliteta lečenja oko dva miliona ljudi koji gravitiraju kragujevačkom Kliničkom centru. A samo zbog infarkta miokarda, godišnje se zbrine oko 1.000 pacijenata.Slične vesti

Nega lica: Saveti i trikovi za mekšu kožu

17 Feb 2021, 11:00

Lepa, hidrirana, meka i zdrava koža lica želja je svake žene. Međutim, konstantne obaveze, prebukirani rasporedi i manjak…

Šta treba da jedemo da bismo ojačali imunitet

13 Nov 2020, 9:56

Jačanje imuniteta veoma je važno, posebno u vreme epidemije koronavirusa, ali i drugih sezonskih respiratornih infekcija.…

Skupštinski odbor usvojio izmene Zakona o zaraznim bolestima

12 Nov 2020, 11:31

Članovi Odbora za zdravlje i porodicu jednoglasno su usvojili Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGradištanski srednjoškolci učestvovali…

U kreiranju lokalnog budžeta opštine Veliko Gradište, u okviru aktivnosti u…

2 Mar 2021, 15:00

Servisne informacijeZbog radova, sutra bez vode ulica…

JKP Vodovod i kanalizacija, Požarevac, obaveštava građane da će 3. marta 2021.godine…

2 Mar 2021, 13:34

SportKonkurs za stipendiranje sportista…

Opština Kučevo je izdvojila sredstva za stipendiranje kategorisanih i nekategorisanih…

2 Mar 2021, 13:28

Kursna lista