Kovid bolnice u Srbiji dobijaju novu važnu ulogu
   15 Mar 2023, 9:55    Beograd    rts    Elena Marjanović


Kovid bolnice u Srbiji dobijaju novu važnu ulogu

Ministarka zdravlja Danica Grujičić predložila je da se deo tih ustanova u Kruševcu, Novom Sadu i Batajnici pretvori u palijativne centre. Iako se palijativno zbrinjavanje ne odnosi samo na kancer, najčešće je potrebno upravo tim pacijentima.


Pune dve godine je Ivana u kućnim uslovima brinula o tetki sa dijagnozom kancera. Kada je i hitna pomoć prestala da dolazi, sama joj je davala terapiju i ublažavala bolove.


"Gledati voljenu osobu koja pati i koja je u bolovima je strašno. Prepušten si sam sebi da rešavaš te probleme i da se čovek bori kako zna i ume. Mnogo bi nam značilo da smo imali priliku da ona bude u nekom palijativnom centru, da dobije adekvatnu negu", izjavila je Ivana Radojičić.


Najteži pacijenti u poslednoj fazi bolesti negu u bolnici mogu imati 14 dana. Potom se otpuštaju na kućno lečenje. Tada, u prvu pomoć često pozovu dobrotvornu organizaciju čiji lekari besplatno pomažu i odraslima i deci, u kući i u dnevnom centru.


Tokom protekle godine, u Centru za palijativno zbrinjavanje "Belhospis" oko 700 najteže obolelih pacijenata potražilo je podršku i pomoć u lečenju.


Direktorka "Belhospisa" Vera Madzgalj naglašava da je, uz zdravstveni sistem, važno uključiti i druge institucije.


"Smatram da je važno da promenimo pristup da pre svega svi shvatimo koliko je važno da unapredimo usluge palijativnog zbrinjavanja i to ne samo na nivou zdravstvenog sistema nego je važno da se uključi i lokalna samouprava, institucije socijalne zaštite, šira društvena zajednica", istakla je Vera Madzgalj.


Korona je uticala i na porast broja onih kojima je potrebno palijativno zbrinjavanje.


Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek procenjuje da bi plan o transformaciji kovid bolnica bio spreman do kraja godine.


"Naveo sam tri vrlo važna koraka da bi se sve to sada institucionalizovalo, da bi se kadar spremio, da bi odredili opremu, mesto, ja to očekujem pre Nove godine. Ne možemo ovako teške probleme rešavati preko noći, ali je bitno da imamo volju, plan i viziju kako da rešimo ovaj problem", navodi Đerlek.


U rešavanje se krenulo još 2009. godine usvajanjem Strategije za palijativno zbrinjavanje, naveo je Đerlek, ali nije bilo pomaka. Za palijativu kažu da je zapostavljena oblast srpskog zdravstva, u prilog tome i podatak da je u celoj Srbiji samo šest lekara specijalista palijativne medicine.Slične vesti

Korona nije prošlost, vakcina dobra za zaštitu osetljivih grupa

31 Mar 2023, 10:00

Korona nije prošlost, što se vidi iz broja registrovanih slučajeva dnevno, ali zdrava, imunokompetentna populacija,…

Promocija vakcinacije protiv kovida 19

21 Feb 2023, 13:13

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, od početka pandemije 2020. godine u Srbiji je bitku sa kovidom izgubila…

Raste broj pregleda u kovid ambulanti, ali je mali broj novozaraženih

15 Feb 2023, 10:30

Prema poslednjim podacima, u kovid ambulanti Doma zdravlja Požarevac povećan je broj pregleda. Ono što ohrabruje…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

Društvo"Art Kostolac" obeležio…

Rezanjem kolača, Udruženje likovnih umetnika Kostolca “Art Kostolac” je obeležilo…

7 Jun 2023, 13:18

DruštvoFrenki, Čileanac u Srbiji: "Došao…

Fransisko Andres Oses Ahumada je osamnaestogodišnji srednjoškolac, koji je preko…

7 Jun 2023, 12:53

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA ČETVRTAK, 8. Jun 2023.

SRBIJA: U četvrtak promenljivo i nestabilno vreme sa sunčanim periodima…

7 Jun 2023, 12:06

Kursna lista