Kovanica malo vredi, a mnogo košta - šta sa sićom iz kasice-prasice
   30 Jul 2023, 9:41    Beograd    rts    Elena Marjanović


Kovanica malo vredi, a mnogo košta - šta sa sićom iz kasice-prasice

Sa kasicama-prasicama učili smo se vrednosti novca i štednji. I danas, mnogi kod kuće imaju teglu u koju se ubaci "sića" koja smeta u novčaniku. Međutim, više građana se javilo RTS-u i reklo da su imali problem kada su pokušali da potroše ušteđevinu iz tegle.


Kovanice su zakonsko sredstvo plaćanja, baš kao i papirni novac i bezgotovinsko plaćanje. U teoriji. U praksi se, međutim, desi da trgovac odbije da za robu ili uslugu primi šaku punu sitnog novca.


"U principu, imali smo par takvih prijava. Više su to bila pitanja potrošača da li trgovac ima pravo da odbije kupovinu, odnosno plaćanje u kovanicama i dali smo odgovore na to. Da li su posle, da kažem, isterivali tu pravdu do kraja ili ne, nije nam poznato", kaže Dejan Gavrilović iz udruženja "Efektiva".


U odgovoru Narodne banka Srbije kaže se da imaju obavezu.


"Imajući u vidu da su banke obavezne da prime kao uplatu gotov novac bilo kog, pa i najmanjeg apoena koji je zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Srbiji, pa makar to bila i "ogromna" količina kovanog novca, i trgovci imaju obavezu da prihvate plaćanja u kovanom novcu", navodi Narodna banka Srbije.


Nesavesnog trgovca, građani mogu da prijave inspekciji, a Narodnoj banci da ulože prigovor.


Kovanje sitnih apoena košta

Iz Centralne banke, ipak, apeluju na građane da ne skupljaju kovani novac već da ga, čemu je i namenjen - troše.


Pokušaj da se roba ili usluge plate velikom količinom kovanog novca može da napravi gužvu u prodavnici. Dodatni problem je što čuvanjem sitnih apoena kod kuće, na tržištu dolazi do nestašice, a njihovo kovanje košta.


"Izrada kovanog novca je izuzetno skupa, što je prvenstveno posledica rasta berzanskih cena metala. Kod manjih apoena od 1 i 2 dinara, cene izrade premašuju nominalnu vrednost. Uprkos tome, kovanje je neminovno jer je 1 dinar osnovna novčana jedinica u Republici Srbiji", navodi NBS.


Jedino NBS može da proceni da li je novčanica za zamenu


U udruženjima potrošača kažu da to nije jedina muka i podsećaju na marketinški istaknute cene u parama ili odbijanje trgovaca da prime novčanicu, jer procenjuju da je oštećena.


"Jedini organ u Srbiji koji može da uradi takvu procenu je isključivo NBS, to ne može da radi prodavac", kaže Dejan Gavrilović.


U Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, među ključnim pitanjima je oblast unutrašnjeg tržišta, a u okviru toga i zaštita potrošača.


"Poslednjih 15 godina dužni smo da se postepeno prilagođavamo evropskom zakonodavstvu. Njih ne zanima kako ćete vi to da postignete. Oni postavljaju direktive, reč to i znači - oni postavljaju određeni standard koji vi morate da dostignete", kaže Nebojša Lazarević iz Centra za evropske politike. 


Među poslednjim direktivama Evropske unije je ona koja zabranjuje takozvane ugrađene kvarove na proizvodima. Ustanovljeno je da kvarenje proizvoda odmah nakon isteka garantnog roka nije slučajno i cilj je da se toj nepoštenoj praksi stane na put.Slične vesti

Uzelac za RTS: Za vreme praznika napraviti plan za celu godinu, ne mora tačno u dinar

3 Jan 2024, 10:33

Januar je tradicionalno finansijski najteži mesec za građane Srbije. Urednik sajta "Kamatica" Dušan Uzelac…

Po 10.000 dinara za 3.253 srednjoškolca sa teritorije Grada Požarevca

30 Nov 2023, 12:27

Na 29. sednici Skupštine grada Požarevca, koja je bila zakazana po hitnom postupku, doneta je Odluka o isplati jednokratne…

Za pomoć države od 10.000 dinara do jutros prijavljeno 395.768 dece

21 Aug 2023, 9:43

Od juče u ponoć, kada je počela prijava za jednokratnu pomoć od 10.000 dinara, do jutros u osam sati, 235.295 roditelja…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista