Kostolac: Predložite dobitnike opštinskih nagrada
   12 Jan 2023, 9:54    Kostolac    sattv    Elena Marjanović


Kostolac: Predložite dobitnike opštinskih nagrada

Komisija za dodelu povelja i nagrada Gradske opštine Kostolac objavljuje javni poziv za dostavljanje predloga za dodelu povelja gradske opštine kostolac povodom 29. januara – dana Gradske opštine Kostolac

Povelja Gradske opštine Kostolac pod nazivom Povelja „Đorđe Vajfert“ -„Vajfertov žig“, dodeljuje se preduzećima, ustanovama, državnim organima, mesnim zajednicama, udruženjima, društvenim organizacijama i građanima za izvanredne rezultate i dostignuća u radu u oblasti: privrede i poljoprivrede, umetnosti, nauke, medicine, arhitekture i urbanizma, novinarstva, obrazovanja, sporta, doprinosa u akcijama socijalnog i humanitarnog karaktera, stvaralaštva mladih i drugim oblastima.

Pod ostvarenim izvanrednim rezultatima i dostignućima koji su postali dostupni javnosti smatra se:

U oblasti privrede i poljoprivrede: rad ili rezultati izuzetne vrednosti pojedinca ili pravnog lica kojima je dat značajan doprinos afirmaciji, razvoju ili unapređenju privrede.

U oblasti umetnosti: publikovano delo književnog i prevodilačkog stvaralaštva, izvedeno, odnosno prikazano delo na pozorišnoj sceni i drugom prostoru namenjenom za izvođenje dela ove vrste, filmsko i radio-televizijsko ostvarenje prikazano u bioskopskoj dvorani, ili emitovano u RTV-programu i drugim oblicima elektronskih i pisanih medija, izloženo ili prezentirano delo u galeriji i drugom prostoru nemenjenom za prezentaciju dela likovnog i primenjenog stvaralaštva, vizuelnih i proširenih medija, izvedeno muzičko ili muzičko-scensko delo u koncertnoj ili pozorišnoj dvorani i drugom prostoru namenjenom za izvođenje dela ove vrste.


U oblasti nauke: naučno ostvarenje odnosno rad u društvenim, humanističkim, prirodnim i tehničkim naukama, koji kao rezultata ima nova saznanja i sintezu postojećih u cilju njihove primene, koji predstavlja doprinos razvoju naučne oblasti ili razvoju novih proizvoda, metoda ili tehnoloških postupaka, pod uslovom da je objavljeno u naučnoj i stručnoj literaturi, odgovarajućim naučnim časopisima ili drugim načinom javnog saopštavanja, pronalazak koji je u smislu odredaba Zakona o patentima, priznat i upisan u zakonom utvrđeni registar.


U oblasti medicine: rad ili rezultati izuzetne vrednosti pojedinca ili pravnog lica kojima je dat značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine i zdravstvene zaštite ljudi.

U oblasti arhitekture i urbanizma: realizovano delo iz oblasti arhitekture, urbanizma, ili rekonstrukcije objekata, urbanistički planovi, pod uslovom da su usvojeni i da je njihova realizacija otpočela.


U oblasti novinarstva: vrhunsko ostvarenje pojedinca ili pravnog lica u novinarstvu ili publicistici, za seriju ili više napisa, televizijskih ili radio priloga ili emisija, publicističkih radova o temama od značaja za ukupan društveni život i drugim oblicima elektronskih i pisanih medija, kreativni doprinos uređivanju rubrike, emisije i programa kojima se značajno doprinosi informisanju građana.


U oblasti obrazovanja: izuzetno delo i rezultat vaspitno-obrazovnog ili instruktivnog rada i rezultat u organizaciji i razvoju školstva u celini, ili u pojedinim njegovim oblastima.

U oblasti sporta: rad ili rezultati izuzetne vrednosti pojedinca ili pravnog lica, kojima je dat značajan doprinos afirmaciji, razvoju i unapređenju sporta (vrhunski sportisti-članovi sportskih organizacija, odnosno samostalni profesionalni sportisti za izvanredne rezultate u određenoj grani sporta, sportski stručnjaci, stručnjaci u sportu i naučni radnici za doprinos organizovanju, razvoju i unapređenju oblasti sporta).

U oblasti: socio-humanitarnog rada: rad ili rezultati izuzetne vrednosti u oblasti socijalnog i humanitarnog rada.


U oblasti stvaralaštva mladih: najvrednija ostvarenja u naučnom i umetničkom radu učenika i studenata, pod kojima se smatraju samostalni radovi koji predstavljaju doprinos određenoj oblasti nauke, originalno tumačenje nekog problema, delimično ili potpuno novo rešenje praktične primene određenih naučnih rezultata, ili umetničko dostignuće koje se po vrednosti posebno ističe, osvojene nagrade i priznanja na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.


Pravo predlaganja kandidata za povelju imaju sva pravna i fizička lica,  kao i odbornici Skupštine Gradske opštine Kostolac, članovi Veća Gradske opštine Kostolac i članovi Komisije.


Predlagači pravna lica dostavljaju svoje adrese sedišta, a predlagači fizička lica dostavljaju svoje lične podatke: ime i prezime, broj lične karte i adresu stanovanja.


Predlog se dostavlja u pisanoj formi sa obrazloženjem i sadrži podatke o kandidatu, s navođenjem adrese stanovanja za fizička lica i adrese sedišta za pravna lica, podatke o zaslugama za koje se predlaže i rezultate rada kandidata.


Uz predlog se dostavlja i delo koje se predlaže ili overena fotokopija odgovarajuće dokumentacije, ako po prirodi stvari delo nije moguće dostaviti, koja se posle odlučivanja o nagradi ili povelji ne vraća predlagaču.


Predlozi za dodelu povelje Gradske opštine Kostolac dostavljaju se pisarnici Uprave Gradske opštine Kostolac.


Rok za dostavljanje predloga je sreda 25. januar. 2023. godine.


Odluku o dodeli Povelje Gradske opštine Kostolac pod nazivom Povelja „Đorđe Vajfert“ – „Vajfertov žig“ donosi Komisija za povelje i nagrade.Slične vesti

Branko Babić, preduzetnik godine - predstavljaće Srbiju u Monte Karlu

24 Feb 2023, 10:35

Najbolji preduzetnik u Srbiji za 2022. godinu je Branko Babić, osnivač i vlasnik kompanije PhiAkademi, odlučio je žiri revizorsko…

U trci za preduzetnika godine 35 kandidata

22 Feb 2023, 9:52

Revizorska kompanija "Ernst i Jang" deseti put proglasiće poslovnog čoveka godine u Republici Srbiji. Ove godine…

Opština Veliko Gradište nagradila roditelje prvorođenih beba u 2023 godini

14 Jan 2023, 14:33

Predsednik opštine I Skupštine opštine Veliko Gradište Dragan Milić I Vladimir Štrbac …

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPozorišna predstava pozorišta…

Velika scena Centra za kulturu ,,Dragan Kecman’’ u Kučevu bila je prepuna ljubitelja…

25 Mar 2023, 21:40

DruštvoDirektorka RFZO sa direktorima…

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguraanje…

25 Mar 2023, 14:07

DruštvoPetrovački parlament u utorak…

Pred odbornicima Skupštine opštine Petrovac na Mlavi  u utorak novi rebalans…

25 Mar 2023, 10:36

Kursna lista