Korona nije prošlost, vakcina dobra za zaštitu osetljivih grupa
   31 Mar 2023, 10:00    Beograd    rtv    Elena Marjanović


Korona nije prošlost, vakcina dobra za zaštitu osetljivih grupa

Korona nije prošlost, što se vidi iz broja registrovanih slučajeva dnevno, ali zdrava, imunokompetentna populacija, koja je prethodno vakcinisana, nije grupa kojoj se trenutno preporučuje dalja imunizacija, poručila je profesor virusolog Ana Banko.
Ona je u intervjuju za Politiku podsetila da se u Srbiji proteklih dana dnevno registruje i više od 900 slučajeva korone.


"Postoje grupe onih kojima zdravstveno stanje onemogućava adekvatnu borbu protiv bilo koje infekcije, pa i SARS-KoV-2, i kojima se vakcina preporučuje u cilju izbegavanja teške kliiničke slike, smrtnog ishoda i komplikovanja primarne bolest", rekla je ona.



Dodala je da je globalno napuštena inicijalna ideja o mogućnosti potpunog zaustavaljanja transmisije virusa.

"Ona je zapravo u ovom trenutku i nemoguća. Trenutan evolutivni oblik virusa još omogućava dostupnim vidovima imunizacije da efikasno spreče tešku kliničku sliku i smrtni ishod", rekla je Banko.


Objasnila je da se vakcinacija preporučuje starijoj populaciji, ljudima sa pridruženim oboljenjima, svim pacijentima sa primarnim ili stečenim imounosuprimiranim stanjima.


"Kako vakcina više nema ulogu u sprečavanju tansmisije, već teških komplikacija i smrtnog ishoda, ovim pacijentima ona zaista može pružiti značajan benefit zdravlju", rekla je ona.


O zaštiti koju pruža bivalentna vakcina Banko kaže da nema kontraindikacija, te da je uslov za njeno primanje prethodno dobijena monovalentna vakcina.


Dodaje da je bivalentna predviđena samo kao buster za prethodno vakcinisanu populaciju.


"Zaštita traje slično onoj nakon prethodno primenjenjih doza, a u zavisnosti je i od dalje evolucije i izmene virusa. Tri do šest meseci je minimum trajanja zaštite", kaže ona.


Navodi da je za cirkulišuću omikron varijantu najefikasniji takozvani hibridni imunitet, koji podrazumeva tri doze vakcine i preležanu omikron infekciju.


"Verujemo da je masovna prokuženost stanovništva globalno jedna od razloga trenutne evolucije virusa u pravcu formi manje opasnih po zdravlje", poručila je Banko.


Upitana da li je vakcina odgovorna za pokretanje nekih autoimunih bolesti odgovorila je da na osnovu retko registrovanih pojava autoimunih procesa posle vakcinacije još ne mogu sa sigurnošću da se donesu definitivni zaključci.


"Zato se sprovode istraživanja mogućih mehanizama kojima se razvoj autoimunih procesa može objasniti i povezati sa vakcinacijom", rekla je Banko.

 



Slične vesti

I posle korone -korona, zašto nekada oporavak traje baš dugo

18 Nov 2023, 10:13

Procenjuje se da 87 odsto pacijenata koji su preležali koronu, imaju najmanje jedan simptom, dva meseca nakon infekcije.…

Očuvanje kardiovaskularnog sistema u postkovidu

11 Nov 2023, 11:47

Scaron;ta nam je korona donela, a kakve zdravstvene probleme ostavila, kao i na mnoga druga pitanja vezana za kardiološke…

Da li se ponovo zahuktava koronavirus?

2 Nov 2023, 11:22

U poslednja dva meseca došlo je do blagog povećanja onih koji se odlučuju na testiranje zbog simptoma koji podsećaju…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista