Kontrola prevara i lažnih poljoprivrednika trajaće najmanje 18 meseci
   20 Sep 2023, 10:21    Beograd    agronews, dnevnik, 021    Elena Marjanović


Kontrola prevara i lažnih poljoprivrednika trajaće najmanje 18 meseci

Posle informacije da je 20.000 poljoprivrednika lažiralo prijave za subvencije, resorno ministarstvo pokrenulo je kontrolu. Kontrola prevara i lažnih poljoprivrednika trajaće najmanje 18 meseci


Kontrola poljoprivrednih gazdinstava koje sprovodi Ministarstvo poljoprivrede na osnovu prijava zemljoradnika radi ispalate subvencija, 18.000 dinara po hektaru, mogla bi biti zavrešena za godinu i po dana
 
Direktor “BioSensa” Vladimir Crnojević izjavio je da bi za 18 meseci putem digitalne plaftorme eAgrar, koju je uradila ova naučna ustanova, mogao da se prekontroliše svaki kvadratni metar prijavljenih površina.

On nije ulazio u to koliko je do sada proveravano površina ali je ukazao da je suncokret dominantan kao poljoprivredna kulutura koju su zemljoradnici masovno prijavljivali kao usev koji seju, a da je u kontroli ustanovljeno da je na njivama, umesto uljarice, druga biljna kultura.


Ukazao je i na još jednu pojavu, a to je da na prijavljenim površinama ima nelegalno izgrađenih objekata, pa pošto su građeni bez građevinske dozvole, nisu ni zavedeni u katastru nepokretnosti.
– Ne bih mogao da kažem koje su površine prijavljene da su pod suncokretom jer bi te podatke trebalo da iznese Ministarstvo poljoprivrede, ali su neverovatne površine prijavljivane da su pod uljaricom. Kada bi pogledali koliko je prijavljeno hektara, Srbija bi bila svetski rekorder u proizvodnji suncokreta – kazao je Crnovejić.


Mada je Ministarstvo poljoprivrede ranije saopštilo da će ratarima dati mogućnost da do Nove godine u eAgraru isprave te nepravilnosti i tačno navedu biljne vrste koje seju na prijavljenim površinama, Crnojević ima objašnjenje zašto su zemljoradnici prijavljivali baš suncokret. To objašnjavam time što je prošle godine Ministarstvo isplatilo retroaktivno pare zemljoradnicima za suncokret pa su oni, poučeni tim iskustvom, očekivali da će možda tako biti i ove godine. Nemam drugo objašljenje – kazao je Crnojević..


Kontrola poljoprivrendih gazdinstava, po Crnojeviću, značajna je ne samo da bi se sprečila zloupotreba državnih para već i da bi se uvela transparetnost podataka bitnih za razvoj poljoprivrede.

– Mada je bilo otpora među poljoprivrednicima, pokazalo se da se bez većih problema registrovalo 350.000 poljoprivrednih gazdinstava u eAgrar. To je isti broj kao i prošle godine, samo što sada za prijavu nije bilo potrebna hrpa papira. Prošle godine u prostorije Uprave za agrarna plaćanja nije se moglo proći od papira i nije postojao toliki broj službenika koji bi sve to mogli da proveri bez greške. Sada, kad je sve to digitalizovano, imamo potpuno drugu priču. Sada možemo i veštačku inteligenciju i razne softere da razvijamo koji to rade na efikasan način – naglasio je direktor Biosens Vladimir Crnojević.Slične vesti

Tanasković: Uprava za agrarna plaćanja nijedno gazdinstvo nije stavila u pasivu

13 Feb 2024, 10:02

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da do sada Uprava za agrarna plaćanja…

Počelo prijavljivanje za davanja po hektaru

5 Feb 2024, 12:40

Počelo prijavljivanje za davanja po hektaru u u vrednosti od 18.000 dinara Javni poziv traje do 1. marta 

Obaveštenje za registrovana poljoprivredna gazdinstva

22 Jan 2024, 12:26

Obnova statusa poljoprivrednih gazdinstava (eRPG), počela je od 01.januara Opštinska uprava Golubac obaveštava…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoGolubačkim komunalcima 12 miliona…

Opština Golubac dobila je bespovratna sredstava u iznosu od 7. miliona  dinara…

20 Feb 2024, 13:44

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 21. Februar…

SRBIJA: U sredu promenljiva oblačnost sa povremenom slabom kišom…

20 Feb 2024, 12:25

DruštvoDinić: Ne možemo još uvek da zatvaramo…

Dok se ne reši pitanje regionalne deponije, otpad iz Požarevca i Kostolca biće deponovan…

20 Feb 2024, 12:25

Kursna lista