Koncertne klavire dobili Opština Veliko Gradište I Muzička škola Stevan Mokranjac iz Požarevca
   12 Feb 2021, 18:31    Veliko Gradište    SatTv    Ljubiša Nastasijević


Koncertne klavire dobili Opština Veliko Gradište I Muzička škola Stevan Mokranjac iz Požarevca

Danas je u Svečanoj sali  Skupštine opštine u Velikom Gradištu u prisustvu rukovoodstva opštine I predstavnika Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac’’iz Požarevca,koja ima svoje odelenje u ovom gradu na Dunavu obavljena promocija novog klavira koji je Opština nabavila za svoje potrebe,a predhodni stari koji je dobro očuvan  odlučila je ustupi odeljenju Muzičke škole ''Stevan Mokranjac'' u Gradištu kako bi obogatila fond muzičkih instrumenata ove ustanove.

Sviranjem na novom  koncertnom klaviru marke ,,Kawai’’ promociju su  obavili su učenici odelenja Muzičke škole Ružica Živić I Ilija Pajkić.
Predsednik opštine Dragan Milić prilikom predstavljanja novog klavira rekao je da Muzička škola ,,Stevan Mokranjac’’ iz Požarevca I  lokalna samouprava uspešno sarađuju dugi niz godina I postala je praksa da opština svake godine odeljenju u Velikom Gradištu pokloni po jedan instrument što se odrazilo i na uspeh polaznika ovog odeljenja koji osvajaju sve više nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvuOve godine izbor je pao na, iako ne nov, veoma očuvan i kvalitetan klavir.

             -Veliko zadovoljstvo i veliki dan za našu opštinu. A život pokazuje da mladost, sport i kultura pobeđuju sve nedaće. Nadam se da će to da se desi i sad – ovu koronu koja nas prati godinu dana, i mi se pridružujemo aktivnostima i paroli da život ne sme da stane. Ovo  je  primer dobre prakse kako saradnja treba da se odvija I to je  zasluga svih zaposlenih ,a naročito direktora.Škola i lokalna samouprava uspešno sarađuju skoro četvrt veka, a opština se potrudila da za to vreme obezbedi adekvatan prostor kao i da, svake godine na Dan Škole, odeljenju u Gradištu pokloni po jedan instrument.rekao je predsednik Dragan Milić.

Do sada su nabavljeni violina čuvenog Jana Nemčeka, klarinet, alt saksofon, violina, gitara i polu-koncertni klavir, flauta, gitara, dva saksofona, tri manje violine Jana Nemčeka, ustupljene na korišćenje od Fonda “V. P. Carevac“ i, danas, polovni polukoncertni klavir.
Kroz ovo odeljenje, muzičko obrazovanje steklo je preko 350 dece, a deo nastavnog osoblja takođe je iz ove sredine. O uspešnom radu govore i nagrade polaznika koje osvajaju na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

Muzička škola redovno prati kulturna dešavanja u ovoj opštini, učešćem na manifestacijama, Danu opštine i, posebno, Muzičkom festivalu “Carevčevi dani“ gde svoj doprinos daje kroz finansiranje kampa violinista i pevača, zajedno sa Tehničkom školom iz Kostolca, koncertom “Mokranjac – Carevcu“ kao i rad u Umetničkom savetu Festivala.
Predsednik Milić podsetio je na reči predsednice Vlade Ane Brnabić koja je, na otvaranju Ramske tvrđave, napomenula da će u obnovu jedne od najboljih muzičkih škola u zemlji – osnovnu i srednju Muzičku školu „Stevan Mokranjac“ biti uloženo 200 hiljada evra.

          -Škola je ušla u program Agencije za javna ulaganja Vlade Republike Srbije pa će sredstvima od projekta biti potpuno restaurirana zgrada odeljenja u Velikom Gradištu, pored ulaganja opštine u adaptaciju poslednjih desetak godina,dodao je Milić.

Učesnici su, ovom prilikom, obišli i prostorije izdvojenog odeljenja u Gradištu.
Direktor Muzičke škole ,,Stevan Mogranjac’’ iz Požarevca Zoran Marić zahvalivši se na ovom dragocenom poklonu naglasio da je ovaj poklon jedan od mnogobrojnih poklona koje je škola   dobila  od opštine Veliko Gradište I sa kojom škola ima dobru saradnju. 

Uz reči dobrodošlice, direktor Škole izrazio je zadovoljstvo posetom predsednika opštine Milića i predsednika Skupštine opštine Vladimira Štrpca kao i primljenim poklonom.

                -Retki su gradovi i manje sredine u kojima imamo dva vrhunska klavira. U Muzičkoj školi je kupljen pre pet godina i novi u predivnoj skupštinskoj zgradi. Treći klavir je polovan, ali će biti vrlo dragocen za našu nastavu jer je u sasvim dobrom stanju.Prostorija u kojoj se nalaze predviđena da bude deo koncertne sale i multifunkcionalna. Muzička škola čini puno koraka da opravda svoje postojanje i sva ulaganja koje grad čini za nas i ovu decu., rekao je director Muzičke škole,,Marić, izrazivši nadu da će ovo jednog dana biti samostalna škola,rekao je direktor Marić.

.
Ovaj značajan događaj za ulaganje u kulturu uveličali su polaznici Škole, učenici 5. razreda, Ružica Živić i Ilija Pajkić, sjajnim izvedbama Baha i Šopena na oba klavira.Slične vesti

Pavle Miladinović čuvar kulture sa ateljeom u Požarevačkoj školi

5 Apr 2021, 13:32

Sedamdesetogodišnje Udruženje likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“ u Požarevcu, još uvek nema svoj prostor.

Meštani Rabrova pokrenuli inicijativu za izradu spomen obeležja I izradu mozaika sa likom svetitelja Prepodobnog Jakova Novog Tumanskog

27 Feb 2021, 14:43


Meštani Rabrova i vernici ,Opština Kučevo,povodom obeležavanja 75 .godina, od kada je u kući Popovića, preminuo Radoje…

Četiri decenije kučevačkog Centra za kulturu predmet velike izložbe

16 Jan 2021, 10:04

Kučevački Centar za kulturu obeležava četiri decenije rada, a u okvitu jubileja planirana je izložba koja bi dokumentovala…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

HronikaPregazio petogodišnjaka

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu  uhapsili su S. M. (1997),…

11 Apr 2021, 22:38

SportSIM Karavan radosti i prijateljstva…

Opštinska runda takmičenja ovogodišnjih Sportskih igara mladih (SIM) danas održana…

10 Apr 2021, 20:05

DruštvoPodeljene sadnice belog jasena…

Zahvaljujući inicijativi koja je pokrenuta na društvenim mrežama i odazivom velikog…

10 Apr 2021, 15:31

Kursna lista