Koncert Carevac na Vračaru otvorio Dane Evropske baštine u ovoj Gradskoj opštini
   22 Sep 2022, 13:49    Veliko Gradište    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Koncert Carevac na Vračaru otvorio Dane Evropske baštine u ovoj Gradskoj opštini

Jedinstvena muzička manifestacija „Carevac na Vračaru”, koja se održava svakog septembra u čast čuvenog violiniste Vlastimira Pavlovića Carevca, održana je četvrti put po redu, u amfiteatru Narodne bibilioteke Srbije.Ovim koncertom zvanično je otvorena manifestacija ,,Dani evropske baštine na Vračaru''koja predstavlja deo velike manifestacije ,,Dani evropske baštine'' koja čuva i promoviše raznolikost kulturnog nasleđa Evrope.kontinuitet i učenje iz tradicije.

U tom šarenom mozaiku raspevane Evrope različitih ritmova muzička tradicija Srbije predstavlja značajan deo. „Dani evropske baštine“ predstavljaju najrasprostranjeniju kulturnu manifestaciju u kojoj učestvuju svi evropski gradovi, a ovogodišnja tema je „Odživo nasleđe“.

Koncertu su prisustvovali članovi Veća Gradske opštine Vračar Biljana Rakić, Dragi Lukić i Marko Čuturilo, pomoćnik predsednika Opštine Kosta Malović, kao i zamenik predsednika Opštine Veliko Gradište Slađan Marković koji je pre koncerta položio venac na spomen ploču Vlastimira Pavlovića Carevca na Vračaru.

         Govoreći o Vlastimiru Pavloviću Carevcu  je Dragi Lukić član Veća Gradske opštine Vračar naglasuio je  da svirajući po vračarskim kafanama i u svojoj savinačkoj kasini ovde u blizini, Carevac je ispisivao stranice istorije. On i njegova violina su naša baština. Bio je veoma posvećen izučavanju muzičke baštine, težio je da to blago sačuva, pročisti i unapredi. Brinuo je o melodiji, ritmu, tekstu, ukrasima, naglasku, o svakoj pojedinosti koja doprinosi savršenstvu. U prvi plan stavljao je gudače, klarinet i flautu. Govorio je da pevač peva pesmu, a da su muzičari tu da je ukrase.

        -Zato ćemo se truditi da što više sačuvamo sećanje na Vlastimira Pavlovića Carevca, našeg Vračarca, osnivača Narodnog orkestra Radio Beograda“, dodao je Lukić  i najavio učesnike programa, istaknute soliste Snežanu Berić – Estra Nenu, Tatjanu Dimitrijević i Žarka Dančua, kao i pobednika takmičenja 28. muzičkog festivala „Carevčevi dani“ violinistu Luku Đorđević iz Beograda, koji su izveli muzički program uz pratnju Narodnog orkestra Radio-televizije Srbije, pod upravom Vlade Panovića-

IZVOR:Kulturni centar ,,Vlastimir Pavlović Carevac''VGSlične vesti

Koncert "U čast predaka za budućnost potomaka"

13 Nov 2023, 13:47

Pravoslavno sportsko udruženje „Sveti Srb i ja“ i Krsfko društvo grčko – srpskog prijateljstva…

Di džej žurka u Sportskom centru Požarevac

30 Oct 2023, 12:29

U Sportskom centru Požarevac, u petak, 3. novembra biće organizovana Di džej žurka pod nazivom „Idemo na Mars“.

Humanitarni koncert orkestra i hora sa Krfa u Centru za kulturu Požarevac

25 Oct 2023, 13:46

Humanitarni muzički spektakl koji predstavlja potvrdu neraskidivih istorijskih veza i velikog prijateljstva grčkog i srpskog…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoVeliko Gradište prepoznatljiva…

U Turističkoj organizaciji opštine Veliko Gradište zadovoljni su  realizacijom…

4 Dec 2023, 22:55

DruštvoKosta Bogdanović: Sebe vidim kao…

Kosta Bogdanović je učenik generacije Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“…

4 Dec 2023, 15:41

KulturaPoznati dobitnici nagrade Povelja…

Ovogodišnji dobitnici nagrade Povelja kulture za 2023. godinu su Slavomir Bata Radovanović,…

4 Dec 2023, 13:36

Kursna lista