Koncert Carevac na Vračaru otvorio Dane Evropske baštine u ovoj Gradskoj opštini
   22 Sep 2022, 13:49    Veliko Gradište    Sat TV    Ljubiša Nastasijević


Koncert Carevac na Vračaru otvorio Dane Evropske baštine u ovoj Gradskoj opštini

Jedinstvena muzička manifestacija „Carevac na Vračaru”, koja se održava svakog septembra u čast čuvenog violiniste Vlastimira Pavlovića Carevca, održana je četvrti put po redu, u amfiteatru Narodne bibilioteke Srbije.Ovim koncertom zvanično je otvorena manifestacija ,,Dani evropske baštine na Vračaru''koja predstavlja deo velike manifestacije ,,Dani evropske baštine'' koja čuva i promoviše raznolikost kulturnog nasleđa Evrope.kontinuitet i učenje iz tradicije.

U tom šarenom mozaiku raspevane Evrope različitih ritmova muzička tradicija Srbije predstavlja značajan deo. „Dani evropske baštine“ predstavljaju najrasprostranjeniju kulturnu manifestaciju u kojoj učestvuju svi evropski gradovi, a ovogodišnja tema je „Odživo nasleđe“.

Koncertu su prisustvovali članovi Veća Gradske opštine Vračar Biljana Rakić, Dragi Lukić i Marko Čuturilo, pomoćnik predsednika Opštine Kosta Malović, kao i zamenik predsednika Opštine Veliko Gradište Slađan Marković koji je pre koncerta položio venac na spomen ploču Vlastimira Pavlovića Carevca na Vračaru.

         Govoreći o Vlastimiru Pavloviću Carevcu  je Dragi Lukić član Veća Gradske opštine Vračar naglasuio je  da svirajući po vračarskim kafanama i u svojoj savinačkoj kasini ovde u blizini, Carevac je ispisivao stranice istorije. On i njegova violina su naša baština. Bio je veoma posvećen izučavanju muzičke baštine, težio je da to blago sačuva, pročisti i unapredi. Brinuo je o melodiji, ritmu, tekstu, ukrasima, naglasku, o svakoj pojedinosti koja doprinosi savršenstvu. U prvi plan stavljao je gudače, klarinet i flautu. Govorio je da pevač peva pesmu, a da su muzičari tu da je ukrase.

        -Zato ćemo se truditi da što više sačuvamo sećanje na Vlastimira Pavlovića Carevca, našeg Vračarca, osnivača Narodnog orkestra Radio Beograda“, dodao je Lukić  i najavio učesnike programa, istaknute soliste Snežanu Berić – Estra Nenu, Tatjanu Dimitrijević i Žarka Dančua, kao i pobednika takmičenja 28. muzičkog festivala „Carevčevi dani“ violinistu Luku Đorđević iz Beograda, koji su izveli muzički program uz pratnju Narodnog orkestra Radio-televizije Srbije, pod upravom Vlade Panovića-

IZVOR:Kulturni centar ,,Vlastimir Pavlović Carevac''VGSlične vesti

Aco Pejović napravio spektakl pred punom Halom sportova u Požarevcu

12 Nov 2022, 12:20

Jedan od najpopularnijih pevača današnjice Aco Pejović, napravio je koncert za pamćeneje pred punom halom Sportskog…

Rođendanski koncert Baletskog studija "Amadeus"

27 Oct 2022, 13:43

Baletski studio Amadeus organizuje koncert povodom proslave 29. rođendana. Koncert je zakazan za 29. oktobar u Velikoj Sali…

Vikend u znaku projekta velikani Kučeva

27 Oct 2022, 13:11

U petak 28 ovog meseca  sa početkom u 20 sati održaće se 15. Festival „Truba Miroslava Matušića“…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaSeptembarske zarade: Kostolac…

U Gradskoj opštini Kostolac je opet zabeležena prosečna zarada koja je veća od republičkog…

27 Nov 2022, 10:45

DruštvoRužić: Kazne su jasno definisane,…

Kazne za vršnjačko nasilje su jasno definisanje ali je od kazni važnije da se radi na prevenciji,…

27 Nov 2022, 10:20

DruštvoDanas su Božićne poklade - poslednji…

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetom apostolu Filipu,…

27 Nov 2022, 10:16

Kursna lista