Kon: Situcija sa koronavirusom nikada nije bila povoljnija
   21 Sep 2022, 11:30    Beograd    rts    Elena Marjanović


Kon: Situcija sa koronavirusom nikada nije bila povoljnija

Epidemiolog doktor Predrag Kon izjavio je da situacija sa koronavirusom nikad nije bila globalno povoljnija, ali da ipak treba biti oprezan i da ćemo pravu nformaciju da li će biti nekog novog talasa znati tek za mesec i po dana."Sve u svemu situacija sa korona virusom nikada nije bila globalno povoljnija, jer se ne pojavljuje nova varijanta. Korona se obično pojavljuje kao nova varijanta u područjima gde virus slobodno cirkuliše, gde nema kolektivnog imuniteta i kako vidimo pošto je cirkulacija sve manja, sve je manja šansa za pojavu nove varijante koronavirusa", rekao je Kon u izjavi Tanjugu.


Ocenio je da zbog toga postoji i optimizam koji je pokazao i direktor Svetske zdravstvene organizacije da se bliži kraj pandemije.


Upitan da li zaista možemo da se nadamo skorom kraju pandemije, on je kazao da "možemo i te kako da se nadamo".


"Ako me neko pita, ali ne javno, dam neko svoje prilično optimistično mišljenje. Međutim, moram biti vrlo uzdražan, zato što još ne znamo šta nas tačno čeka. Najobjektivniji odgovor je da ćemo za mesec i po dana biti malo pametniji. U naredne dve nedelje imamo još pad, neće se desiti ništa, ali kako dolaze virusi sa južne hemisfere tako ćemo pratiti šta se dešava", rekao je Kon.


Dodao je da se sada nalazimo u situaciji kada kod nas počinje jesen, a na južnoj hemisferi proleće i da je to trenutak kada virusi mogu da se menjaju i da se sele iz jedne u drugu hemisferu.


"Međutim, činjenica je da postoje neke zemlje gde je broj zaraženih korona virusom i dalje u porastu. U dobrom delu Evrope je u stagnaciji aktivnost, pa čak poslednje nedelje kreće neki blagi porast", rekao je epidemiolog.


On je dodao da će se "selidba virusa verovatno desiti".


"Pratićemo šta se dešava u oktobru i novembru, jer tada ćemo videti da li će biti porasta ili ne. Bitno je da smo u trećoj nedelji posle početka škole, a da nije došlo do porasta u svim uzrastima. Došlo je do porasta broja zaraženih u jednoj grupaciji, ali bez posebnog značaja", istakao je Kon.


Grip može biti opasan za starije, važna vakcincija


Upitan šta nas čeka kada dođe grip i da li će se situacija kada se "sudare" grip i korona zakomplikovati, Kon je kazao da ne očekuje da će to značajno uticati na koronu.


"Grip se kod nas može pojaviti u oktobru i novembru, kada imate neke nove varijante, ali najčešće se pojavljuje u decembru i svoj neki maksimum ima tek u februaru. To ne znači da ne treba pratiti šta se dešava i sa gripom. Recimo, u Australiji grip je bio sa značajno većom aktivnošću nego što je bio pre korone", podsetio je Kon.


On je dodao da će se grip sigurno pojaviti i podsetio da ga je bilo i prošle godine, ali da se ništa značajno nije deslio.


"Nadamo se da se neće desiti ništa značajno ni ove godine, ali je sasvim sigurno i izvesno da ćemo imati i jedno i drugo", kazao je Kon.


Na pitanje koliko je važna imunizacija od gripa, kaže da je ona izuzetno bitna, posebno za određene kategorije stanovništa.Objašnjava da grip može biti opasan za starije i one koji imaju teška zdravstvena stanja.


"On izazove bolest koja dovodi do pada imuniteta i kao što imamo poskovid, tako imamo i posle gripa jedno stanje koje duže traje i koje može voditi do vrlo ozbiljnih komplikacija i smrti. Zato se oni stariji od 65 godina i hronični bolesnici uglavnom i vakcinišu. Međutim, taj obuhvat je kod nas još mnogo manji nego što bi zaista trebalo da bude i što bi obezbedilo potpunu zaštitu", istakao je Kon.
 Slične vesti

I posle korone -korona, zašto nekada oporavak traje baš dugo

18 Nov 2023, 10:13

Procenjuje se da 87 odsto pacijenata koji su preležali koronu, imaju najmanje jedan simptom, dva meseca nakon infekcije.…

Očuvanje kardiovaskularnog sistema u postkovidu

11 Nov 2023, 11:47

Scaron;ta nam je korona donela, a kakve zdravstvene probleme ostavila, kao i na mnoga druga pitanja vezana za kardiološke…

Da li se ponovo zahuktava koronavirus?

2 Nov 2023, 11:22

U poslednja dva meseca došlo je do blagog povećanja onih koji se odlučuju na testiranje zbog simptoma koji podsećaju…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista