Kon: Ko se bahato ponaša, ne može da izbegne ono što piše u zakonu
   17 Sep 2020, 9:53        rts    Anđelija Kuzmanović


Kon: Ko se bahato ponaša, ne može da izbegne ono što piše u zakonu

Od sutra u 18 časova stupa na snagu odluka da državljani Srbije koji se vraćaju iz zemalja gde je veliki broj zaraženih koronavirusom moraju elektronski da se prijave u sistem, i ako imaju simptome, da se jave u kovid ambulante, rekao je za RTS epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon. Predrag Kon je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo da građani koji se vraćaju u zemlju imaju obavezu da se elektronski prijave zdravstvenom sistemu, jer ne bi bilo dobro da svi odmah pojure u kovid ambulante.Istakao je da se očekuje da u zemlju uđe više od 50.000 ljudi nedeljno i da nijedna inspekcija ni kontrola samoizolacije to ne bi mogla da izdrži.
Kako je objasnio, prijava je nešto što već postoji kao test samoprocene na portalu e-Zdravlje i prilično je jednostavna, jer se ubacuju lični podaci.
Kaže da, čim se prijava izvrši preko tog sistema, osoba je rešila svoju građansku obavezu, a ako dobije neke tegobe kao što su povišena temperatura, gubitak čula ukusa i mirisa i ostale respiratorne tegobe, onda se javlja u kovid ambulantu.
Kako je naveo, kada osoba dođe u ambulantu, tamo već postoje povratne informacije.
Od podataka koje je potrebno uneti, to su granični prelaz i datum prelaska, uz ostale lične podatke.
Kon kaže da je to mera gde kazna nije glavni način borbe, već je potrebno shvatiti da onaj ko se bahato ponaša, ne prijavi se, a dovede do posledica i zaražavanja, pogotovo ako dođe do tragičnih posledica, ne može da izbegne ono što piše u zakonu.
"Ja obično kažem da niko nije u konfliktu ni sa kim, nego je samo u sukobu sa zakonom", poručio je Kon.

Zakon se primenjuje ako su posledice ozbiljne 

Kon objašnjava da se sve radi u hodu i da se tri nedelje mislilo da tu baš ništa ne može da se uradi, ali će se sistem za kratko vreme osposobiti da funkcioniše, i ne očekuje se da će svi bez problema unositi podatke.
"Ovo je samo podsećanje svakog građanina da nije više njegova lična stvar da li će se javiti u ambulantu ili ne, znači mora da se javi ako ima tegobe", ističe Kon.
Dodaje i da završetak nadzora podrazumeva odjavu posle deset dana.
Ističe da zakon može da se primeni samo u slučaju da su posledice ozbiljne i da se utvrdi da je to zbog bahatog ponašanja, odbijanja građanske obaveze.
Kon navodi da je sistem napravljen tako da se sve završava za tridesetak sekundi. Ako neko ne zna da se prijavi, može da mu pomogne neko, a i ako nema pomoć, može da je zatraži od izabranog lekara.

Doneta strateška odluka 

Kon poručuje da je uspostavljanje sistema strateška odluka koja je doneta na sastanku Kriznog štaba i da je procenjeno da će sve moći da se izvede.
Ocenjuje i da počinje ozbiljno da se priča da nije više reč samo o ličnoj odgovornosti pojedinca, već o nečemu što je mnogo šire i država je zainteresovana da zaštiti građane od zaražavanja.
Kaže da su druga mesta rizika škole, slave, praznici, i dodaje da će taj isti sistem najverovatnije biti primenjivan i kasnije, uključujući i doček Nove godine.
Smatra da je druga varijanta vanredno stanje.
Kon ističe da samoizolacija nije mogla da se sprovede i da isto to važi i za pi-si-ar testiranje, jer ako dolazi 50.000 ljudi, onda se zagušavaju laboratorije.
"Rizik definitivno postoji. Siguran sam da su se građani čuvali gde god da su boravili, ali imamo više opuštanja u samoj zemlji. To je činjenica i samo bi čudo bilo da nemamo ponovno povećanje, a to čudo bi podrazumevalo samo da poštujemo mere koje su propisane", ukazao je Kon.Slične vesti

U požarevačkoj kovid bolnicu pet pacijenata

1 Oct 2020, 14:35

U kovid bolnici u Požarevcu trenutno je pet pacijenata. Bolnica spremna za novi talas korona virusa, ističe dr Danko Nikolić…

Situacija sa pandemijom Covid 19 nesigurna

1 Oct 2020, 12:13

Trenutna epidemiološka situacija i dalje se tretira kao nesigurna.

Aktuelna epidemiološka situacija vezana…

Predstoje teški jesen i zima, kovid-bolnica u Batajnici brzo napreduje

1 Oct 2020, 10:04

U Batajnici će biti izgrađen moderan multifunkcionalni zdravstveni objekat, koji će, osim što će biti kovid-bolnica, moći…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljeU požarevačkoj kovid bolnicu pet…

U kovid bolnici u Požarevcu trenutno je pet pacijenata. Bolnica spremna za novi talas korona…

1 Oct 2020, 14:35

HronikaHapšenje zbog teške krađe

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su A. S. (1981) iz…

1 Oct 2020, 13:42

ZdravljeSituacija sa pandemijom Covid…

Trenutna epidemiološka situacija i dalje se tretira kao nesigurna. Aktuelna…

1 Oct 2020, 12:13

Kursna lista