Komesarijat: "Oluja" nikad neće biti zaboravljena
   3 Aug 2022, 10:09    Beograd    rts    Elena Marjanović


Komesarijat: "Oluja" nikad neće biti zaboravljena

Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije saopštio je da za počinjene zločine nad nevinim civilima u "Oluji" niko nije odgovarao, te da je klima neprijateljstva ostala nepromenjena, a ostvarivanje prava Srba iz Hrvatske gotovo onemogućeno.



I ovog avgusta Srbija se sa tugom seća etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske tokom akcije "Oluja" 1995. godine, navodi Komesarijat.



U saopštenju se navodi da Srbija nije i neće zaboraviti proterivanje 200.000 sunarodnika sa zemlje na kojoj su vekovima živeli, kao ni smrt 1.700 nevinih ljudi, u i posle akcije "Oluja", i više od 700 onih koji su u toj akciji nestali i čija je sudbina nepoznata i posle skoro tri decenije.



"Za počinjene zločine nad nevinim civilima u 'Oluji' niko nije odgovarao, klima neprijateljstva ostala je, nažalost, nepromenjena, a ostvarivanje prava Srba iz Hrvatske gotovo onemogućeno. U Hrvatsku se vraćaju retki, i to najčešće oni koji žele da život završe na rodnoj zemlji", ističe Komesarijat.



Naglašava da se Srbima proteranim iz Hrvatske i dalje ne priznaju njihova imovinska i druga prava, nije im obnovljena uništena imovina, nije vraćeno oduzeto poljoprivredno zemljište.



"Republika Hrvatska nije sprovela ni Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kojim se Srbima garantuje proporcionalna zastupljenost i zapošljavanje u organima državne uprave, policiji, pravosuđu i drugim javnim institucijama, nisu isplaćene penzije...", kaže se u saopštenju.



Komesarijat za izbeglice i migracije je svih ovih godina, ističe, radio i na stambenom zbrinjavanju i ekonomskom osnaživanju izbeglica i interno raseljenih lica.



"Srbija je do sada stambeno zbrinula 25.048 porodica sredstvima iz budžeta Republike Srbije i sredstvima donatora, od kojih je najveći Evropska unija kroz Regionalni stambeni program. Iz budžeta Srbije dodatno su ekonomski osnažene 22.262 porodice da započnu sopstveni posao", navodi se u saopštenju.



Dodaje se da je na inicijativu predsednice Vlade Ane Brnabić u maju ove godine urađen snimak stanja potreba među izbegličkom populacijom iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.  



Utvrđeno  je da još oko 10.000 izbegličkih porodica nema obezbeđen svoj krov nad glavom, što uz 16.000 porodica interno raseljenih sa Kosova i Metohije, koje se takođe nalaze u urgentnoj potrebi za stambenim rešenjem, predstavlja značajan broj porodica koje nemaju svoj krov nad glavom, ističe se u saopštenju.



Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije navodi da će nastaviti da rešava stambene i druge potrebe ove ranjive populacije, u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima.



Zahvalio se svim donatorima i međunarodnim organizacijama na dodeljenim sredstvima za rešavanje stambenih potreba izbeglica.



Naglašava da novi rat na tlu Evrope, kao i drugi izazovi migracija, ne smeju da gurnu u drugi plan potrebe naših sunarodnika kojima, zbog nerešenih brojnih pitanja, ratovi devedesetih i dalje traju, kaže se u saopštenju.



"Srbija smatra da nastavak aktivnosti na sprovođenju aneksa E i G Sporazuma o sukcesiji ima visok prioritet, kao i ostale aktivnosti koje vode rešavanju izbegličkih problema. U tom smislu očekujemo dalju podršku međunarodne zajednice", navodi Komesarijat.



Pomen žrtvama "Oluje" biće održan 5. avgusta u 11 sati u Crkvi svetog Marka u Beogradu, kao i u mnogim mestima širom Srbije, kaže se u saopštenju.


foto:pixabay



Slične vesti

Veliko Gradište: Pomoć izbeglicama

27 Jan 2024, 11:01

Opština Veliko Gradište raspisala je javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na dodelu…

Pašalić: Zbrinjavanje prognanih sa ratnih područja postalo daleko složenije i komplikovanije

20 Jun 2023, 12:08

Povodom Svetskog dana izbeglica, zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenjuje da je prihvat i zbrinjavanje prognanih…

Đurović: Kampovi za izbeglice puni, preti nam humanitarna kriza

17 Oct 2022, 9:10

Posle dve godine zatišja zbog pandemije, poslednjih meseci povećan je broj migranata u našoj zemlji. Od početka…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

SportČetvrtfinale play off-a SLS: Mladi…

Odbojkaši Mladog radnika u suboru igraju drugu četvrtfinalnu utakmicu play off-a sa …

28 Mar 2024, 13:23

DruštvoU Braničevskom okrugu od početka…

Od septembra prošle godine, kada je pojačan nadzor nad obolevanjem od velikog kašlja,…

28 Mar 2024, 11:36

PolitikaPetković: Odluka o preporuci za…

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je, povodom jučerašnje…

28 Mar 2024, 11:30

Kursna lista