Kome pripada građevinsko zemljište - starim naslednicima ili investitorima
   25 May 2022, 9:43    Beograd    rts    Elena Marjanović


Kome pripada građevinsko zemljište - starim naslednicima ili investitorima

Za 13 godina primene Zakona o planiranju, kojim je uvedena mogućnost konverzije prava korišćenja u pravo svojine nad državnim zemljištem, upućeni kažu, rezultati su očigledni. Zato ih čudi inicijativa zamenika gradonačelnika Beograda i NALED-a da se trenutno upisanim korisnicima građevinsko zemljište prenese u vlasništo bez naknade.


Konverziju zemljišta prate kontroverze i kritike još od 2009. godine, kada je Zakon stupio na snagu. Posledice su osetili i vlasnici nacionalizovanog zemljišta u Kraljice Natalije. Na tom mestu, po urbanističkom planu, planiran je tunel za metro.

  "Umesto onoga što se potražuje, dakle zemljište i zgrade, koje se potražuju u procesu restitucije, dobili bismo obeštećenje, čija bi vrednost bila vrlo simbolična i nerealna, dok bi ta privatna firma koja trenutno ima upisano korišćenje na osnovu ove odluke dobila poklon u realnoj tržišnoj vrednosti", navodi naslednik Ivan Babačev.

Konverzija je na nekoliko godina zaustavila sve velike projekte u visokogradnji u Beogradu, tvrdi zamenik gradonačelnika i traži njeno ukidanje.

"Ukidanje konverzije omogućiće da se uspostavi pravna sigurnost i jasni zakonski okvir u kome će građanima i privredi biti olakšano da uspostave svoje pravo svojine na građevinskom zemljištu. Tako se otvara prostor za dalje investicije, kako privatnih tako i stranih investitora. Na kraju, država za ovih deceniju i po skoro da nema prihoda od konverzije, a šteta koja je naneta zbog toga što nisu realizovane investicije meri se milijardama evra. Uostalom, donet je kao 'komunistički propis', uz obrazloženje da će obezbediti više para za budžet, a takvi propisi u tržišnoj privredi ne funkcionišu i na kraju nanesu najviše štete društvu", rekao je tada zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

To bi najviše naštetilo starim vlasnicima koji potražuju imovinu u restituciji – tvrdi Mreža za restituciju.

"Pokloniti nekome građevinskmo zemljište vredno desetine milijardi evra po ne znam kakvim izgovorom je jednostavno nefer u odnosu na one investitore koje dolaze ne samo iz EU nego koji su odavde iz Srbije, i iz celog sveta koji kupuju građevinsko zemljište da bi gradili. I taj proces funkcioniše i taj proces treba razvijati tako što će se zemljište vratiti vlasnicima, bivšim vlasnicima. Državno građevinsko zemljište, isto kao i poljoprivredno nije ništa drugo nego drugo ime za nacionalizovano, oteto privatno zemljište stotina hiljada građana Srbije", tvrdi Mile Antić iz Mreže za restituciju.

Napominje i da nije bilo ispravno donositi Zakon o planiranju i izgradnji pre rešavanja restitucije. O tom zakonu je više puta mišljenje dao i Ustavni sud Srbije; da se pravo korišćenja građevinskog zemljišta stečenog privatizacijama i stečajem može, ali i ne mora preneti u svojinu korisnika. Ako se prenosi, da to mora da biti uz tržišnu naknadu.Slične vesti

Samo osam mama u Beogradu zatražilo subvenciju za kupovinu stana - procedura složena, uslovi strogi

25 May 2022, 9:49

Za dva i po meseca, koliko traje prijavljivanje za državnu podršku pri kupovini prvog stana za roditelje beba, do danas…

Velika ponuda, ali i potražnja - bez obzira na cenu za svaki stan se nađe kupac

28 Apr 2022, 10:30

Samo tokom februara u Beogradu je izdato građevinskih dozvola za izgradnju skoro hiljadu i po novih stanova. Trećina gradilišta…

Tržište nekretnina nepredvidivo, ali jedno je izvesno - cene će nastaviti da rastu

23 Mar 2022, 9:51

Prošle godine je porastao promet nepokretnosti za 28 odsto u odnosu na 2020. godinu, a potrošeno je skoro 50 odsto više…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU Velikom Gradištu svečano obeležen…

Danas je u opštini Veliko Gradište, u gradskom parku, svečano obeležen jedan…

28 Jun 2022, 16:40

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SREDU, 29. Jun 2022.

SRBIJA: U sredu sunčano i tropska vrućina. Samo krajnjem zapadu…

28 Jun 2022, 11:32

DruštvoU četvrtak javni poziv za dodelu…

Izbeglice koje su, usled događaja iz perioda od 1991. godine do 1995. godine, stekle status…

28 Jun 2022, 11:31

Kursna lista