Koliko su vlasnici nekretnina spremni da spuste cene
   20 Jun 2022, 9:47    Beograd    rts    Elena Marjanović


Koliko su vlasnici nekretnina spremni da spuste cene

Neizvesnost prouzrokovana pandemijom, sukob u Ukrajini, neuravnotežena ponuda i potražnja, poskupljenje kredita i ono najvažnije, skok cena stanova, doveli su do toga da velikom broju porodica rešavanje stambenog pitanja trenutno predstavlja nerešivu enigmu.


Uprkos svim ovim činjenicama tržište nekretnina u Srbiji je više nego živo, iako prolazi kroz turbulentnu fazu. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda ukupan obim novčanih sredstava na tržištu u prvom kvartalu ove godine iznosio je 1,6 milijardi evra, što je povećanje od 22,2 odsto u odnosu na isti kvartal 2021. godine.

  Najveći udeo na tržištu imali su stanovi sa 889,5 miliona evra. U Beogradu je za stanove izdvojeno 562,5 miliona evra.

Skok cena stanova očigledno nije zaustavio prodaju, a taj trend stručnjaci objašnjavaju činjenicom da se stanovi danas uglavnom kupuju kao investicija, dok je onih koji sebi kupuju stan kako bi rešili stambeno pitanje daleko manje.

Ono što dodatno unosi konfuziju na već uzdrmano tržište jesu često nerealne cene koje se mogu pronaći u oglasima, a koje proizvoljno određuju sami vlasnici bez prethodne konsultacije stručnjaka iz ove oblasti.

 

Portal NadjiDom.com sproveo je istraživanje sa ciljem da proveri kolika su odstupanja između oglašenih cena nekretnina i stvarnih prodajnih. Rezultati pokazuju da ta odstupanja rastu iz godine u godinu. U Novom Sadu stanovi se prodaju za 17 odsto nižu cenu od one koja je oglašena, u Nišu 19, a u Kragujevcu čak 23 odsto.

U Beogradu je procenat odstupanja u prvom kvartalu 2022. iznosio 22 odsto, dok je u istom periodu prošle godine bio 21, a 2020. 18 odsto.

Kada posmatramo po beogradskim opštinama, najmanju izmenu u ceni beleži Novi Beograd, svega 5 odsto. Nasuprot tome, vlasnici stanova na Savskom Vencu u proseku spuštaju cenu za 26, a na Voždovacu za 24 odsto. Odstupanja imamo i u Starom Gradu za 12, na Vračaru 19 i u Zemunu 15 odsto.

  Iako nam ovi rezultati ukazuju na neka generalna kretanja na tržištu Marija Grahovac sa portala NadjiDom.com kaže da se pri odluci o prodaji ili kupovini stana ne treba voditi samo statistikom.


"Statistika nam može poslužiti kao orijentir, ali nikako ne može biti isključiv faktor određivanja realne cene nekretnine. Na našem portalu imamo primere gde prodavci traže nerealne cifre za nekretnine, pa će i samo odstupanje od konačne cene biti znatno veće. Ono što svakako preporučujemo kupcima i prodavcima jeste da se konsultuju sa stručnjacima iz oblasti nekretnina. Procena realne vrednosti od strane kvalifikovanog agenta će sigurno doprineti bržoj prodaji ili izdavanju, ali doneti i zadovoljavajuću količinu novca", kaže Marija Grahovac.


Stručnjaci su saglasni u tome da normalizacija cena u mnogome zavisi od vlasnika nekretnina. Ako dođe do stagnacije u potražnji, moraće da koriguju cene. A do tad, kako stvari stoje, samo je nebo granica kada je reč o ceni kvadrata.Slične vesti

U martu poskupeli oprema za stan i tekuće održavanje

15 Apr 2022, 13:32

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u martu 2022. godine, u odnosu na februar 2022. godine, u proseku su povećane…

PKS: Nove cene mesa možda stignu pred Uskrs

6 Apr 2022, 10:42

Cene mesa u proteklih godinu dana porasle su za oko 20 odsto, a za koliko i kada će biti nova korekcija cene, ne samo mesa…

Predstoji vrlo izazovan period kada su cene mesa u pitanju

17 Mar 2022, 11:30

Cene mesa u Srbiji nastavljaju da rastu, iako ne tako drastično kao što je bio slučaj krajem prošle godine. Ipak, postepeno…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoU Velikom Gradištu svečano obeležen…

Danas je u opštini Veliko Gradište, u gradskom parku, svečano obeležen jedan…

28 Jun 2022, 16:40

Vremenska prognozaPROGNOZA ZA SREDU, 29. Jun 2022.

SRBIJA: U sredu sunčano i tropska vrućina. Samo krajnjem zapadu…

28 Jun 2022, 11:32

DruštvoU četvrtak javni poziv za dodelu…

Izbeglice koje su, usled događaja iz perioda od 1991. godine do 1995. godine, stekle status…

28 Jun 2022, 11:31

Kursna lista