Koliko nas ima znaćemo pre Nikoljdana, hoće li svako ko je odbio da učestvuje u popisu platiti kaznu
   24 Nov 2022, 10:44    Beograd    rts    Elena Marjanović


Koliko nas ima znaćemo pre Nikoljdana, hoće li svako ko je odbio da učestvuje u popisu platiti kaznu

Popis u Srbiji je završen. Bilo je i dodatnih termina za popisivače. Proveravali smo da li se već sada znaju neki rezultati i kako će biti kažnjeni građani koji nisu popisani.


Posle regularnog vremena, popis u Srbiji imao je dva produžetka. U nekim opštinama prvi je trajao jedan dan, u Beogradu najduže - nedelju dana. Popisivači su i dalje bili na terenu.


Tokom drugog produžetka, koji je trajao do 17. novembra, građani su mogli da se jave popisnom info-centru Republičkog zavoda za statistiku i kažu da nisu popisani.


Popisivači su krenuli na teren i taj posao završili već sledećeg dana.


Oni koji nisu iskoristili sve mogućnosti i nisu popisani, sada razmišljaju o tome da li će platiti kaznu od 20.000  do 50.000 dinara. Ipak, u Zavodu za statistiku kažu da će Prekršajni sud doneti presudu i izreći kaznu samo onima koji su odbili ne samo popisivača.


"Ja o toj situaciji obaveštavam svog šefa u ovom poslu, rukovodioca, on se zove instruktor. Nakon toga, instruktor zajedno sa mnom izlazi ponovo na teren i pokušava da vam objasni zašto je važno da se popišete. Vi ponovo odbijete instruktora i mene. Mi ponovo ne pišemo kaznu. Instruktor o tome obaveštava popisnu komisiju koja je iznad njega, a zadužena je za opštinu kojoj pripada vaš stan", rekao je pomoćnik direktora RZS Petar Korović.


Nakon toga, dodaje, popisna komisija izlazi na teren i pokušava da motiviše građanina koji je odbio popis - da se popiše.


"Ako odbijete i popisnu komisiju, tri puta ste odbili popisivanje, onda ona obaveštava Republički zavod za statistiku, a on kod Prekršajnog suda pokreće postupak", kaže Korović.


Za sada se zna da će kaznu platiti samo dvadesetak građana, iako je broj onih koji nisu uspeli da ostvare kontakt sa popisivačem mnogo veći.


Zato će od 2. do 11. decembra biti organizovana postpopisna anketa, koja ima za cilj da utvrdi dve stvari.


"Prvi cilj je da ustanovi kvalitet podataka dobijenih popisom, a drugi, možda i važniji, jeste da ustanovi neobuhvat u popisu, da ustanovi broj ljudi koji nije popisan. Paralelno sa postpopisnom anketom, sprovodimo jednu inovativniju metodu kontrole obuhvata - to je poređenje baze popisa sa bazama administrativnih izvora. Tako ćemo na dva načina prekontrolisati obuhvat i imati informaciju koliko stanovnika je popisano, a koliko je ostalo nepopisano", rekao je Petar Korović.


Poređenja radi, u prethodnom popisu, 2011. godine, postpopisnom anketom ustanovljeno je da oko 150.000 građana Srbije nije bilo popisano.


Prvi preliminarni rezultati očekuju se mesec dana od poslednjeg popisanog stanovnika. Dakle, pre Svetog Nikole znaćemo koliko nas ima, kao i koliko ima domaćinstava i stanova na nivou opština.


Konačni rezultati objavljivaće se od marta sledeće do juna 2024. godine.Slične vesti

Konačni rezultati popisa - u Srbiji živi 6.647.003 stanovnika

29 Apr 2023, 9:23

Republički zavod za statistiku objavio je konačne rezultate popisa stanovništva. Prema podacima prikupljenim prošle…

Kovačević: Poljoprivredni popis u Srbiji 1. oktobra do 15. decembra

18 Mar 2023, 10:04

Popis poljoprivrede 2023. godine biće obavljen od 1. oktobra do 15. decembra, prvi preliminarni rezultati biće objavljeni…

Šta je sve državna imovina znaće se do jula, a koliko vredi proceniće Svetska banka

28 Jan 2023, 9:48

Davno započet popis državne imovine trebalo bi da bude završen do jula. To znači da će Srbija, posle gotovo 8 decenija,…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoJP “Toplifikacija” započela investiciono…

Javno preduzeće “Toplifikacija” u Požarevcu krenula je sa ovogodišnjim…

9 Jun 2023, 13:35

ZdravljeU Srbiji ima oko 60.000 pacijenata…

Za lečenje hroničnih rana koje su najčešće posledica dijabetesa i tromboze proširenih…

9 Jun 2023, 12:35

EkonomijaCrna Gora, Grčka i Turska keš…

Dušan Uzelac sa sajta Kamatica rekao je da ako otputujete u zemlju koja ima opšteprihvaćen…

9 Jun 2023, 12:14

Kursna lista