Koliko je Srbija daleko od izgradnje nuklearne elektrane
   19 Jan 2022, 9:30    Beograd    rts    Elena Marjanović


Koliko je Srbija daleko od izgradnje nuklearne elektrane

Srbija krajem marta sa ruskom državnom kompanijom Rosatom potpisuje Ugovor o zajedničkom preduzeću koje će do kraja godine početi da gradi Centar za nuklearnu nauku, najavljuje ministar za inovacije Nenad Popović na Svetskoj izložbi u Dubaiju. Popović smatra da je rešenje za energetsku krizu u svetu proizvodnja nuklearne energije i kaže da će Srbija o tome razgovarati ne samo sa Rusima već i Kinezima, Korejcima, Amerikancima.Sporazum o otvaranju zajedničkog Centra za nuklearnu nauku potpisan je 2019. Kada je predsednik Putin bio u Beogradu. Sada se s ruskim stručnjacima bira lokacija.


Zna se da će biti negde na Dunavu, da će se graditi četiri godine, a procenjuje se da će Centar mnogo doprineti obrazovnom sistemu Srbije.

"Projekat će biti realizovan u nekoliko faza. Za početak će se usmeriti na medicinske tehnologije. Napravićemo dobru naučnu bazu za obrazovanje i neenergetsku primenu nuklearne energije u Srbiji i drugim zemljama regiona i šire", rekao je Evgenij Pakermanov iz "Rosatoma".

Profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Miodrag Krmor rekao je da je u pitanju centar koji će moći da proizvodi izotope za medicinu i poljoprivredu. 

"Planirano je da se u tom centru proizvode poluprovodnici. Biće tu i drugih industrijskih primera koji se tiču najvećeg dela materijala. U principu, povukao bi za sobom nekoliko grana", naveo je profesor Krmor. 

Iako je u Srbiji nakon havarije u Černobilju pre 30 godina zakonom zabranjena gradnja nuklearnih elektrana, o njima se poslednjih meseci sve više govori. Da su tema i u razgovorima s "Rosatomom" potvrdio je i predsednik Vučić nakon susreta s Putinom u Sočiju.

"Spremni smo da našim srpskim partnerima ponudimo najbolja rešenja i tehnologije. Ali to mora biti nacionalna odluka, odluka srpske države i naroda. I ako bude doneta mi smo spremni da je podržimo", naveo je Evgenij Pakermanov iz "Rosatoma".

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da postoje inicijalne ideje u vezi sa izgradnjom nuklearne elektrane u Srbiji.

"Srbija mora da radi ono što rade sve najsavremenije ekonomije sveta. Sve one koje žele da unaprede svoju ekonomiju moraju da obezbede jeftinu i čistu elektroenergiju svojim kompanijama. Jedini način da Srbija to uradi u budućnosti – izgradnja nuklearne elektrane i siguran sam da ćemo u budućnosti, u narednih godinu dana, razgovarati sa mnogim partnerima, i iz Evropske unije, i iz Koreje, i iz Amerike, i iz Rusije", naveo je Popović.

Da bi se sa razgovora prešlo na konkretne dogovore, najpre bi trebalo promeniti zakon i ukinuti moratorijum, rešiti pitanja sirovina i otpada, školovati stručnjake, promeniti negativan stav javnosti o nuklearnoj energiji. Zato su nuklearne elektrane od Srbije daleko bar deceniju, kažu stručnjaci na izložbi svetskih dostignuća u Dubaiju. Slične vesti

Mihajlović: Neodrživo je da se od javnih preduzeća prave banije i carevine

14 Nov 2020, 9:46

Ministarka za rudarstvo i energetiku Zorana Mihajlović kaže za RTS da javna preduzeća u oblasti energetike ne treba da budu…

Biće ostvaren godišnji plan

24 Dec 2019, 12:43

Termoelektrane ogranka „Kostolac“ predale su elektroenergetskom sistemu Srbije do kraja novembra 5.195.486.000…

Pančevačka ekološka elektrana na gas obezbediće struju za 230.000 domaćinstava

18 Dec 2019, 13:16

Srbija ima velike mogućnosti da gradi kombinovana postrojenja za proizvodnju i struje i toplotne energije, što je…

Postavite komentar  1. Željko
    January 19, 2022 | 16:43:24
    Najviše nam odgovaraju male modularne atomske centrale koje ne prave atomski otpad. One koriste atomski otpad kao gorivo. - 14 + 3

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoDan demokratske kulture u Turiji

Osnovna škola „Veljko Dugošević“ u Turiji kod Kučeva, jedna je od…

24 May 2022, 13:40

KulturaPredstavljen repertoar ovogodišnjeg…

U Centru za kulturu  Požarevac predstavljen je program IV Viminacjum Fest-a …

24 May 2022, 13:21

Vremenska prognozaPrognoza za sredu, 25. Maj 2022.

SRBIJA: U sredu pretežno sunčano, vrlo toplo i sparno. Biće još…

24 May 2022, 12:03

Kursna lista