Koliko cigarete treba da poskupe da bi se smanjio broj pušača
   20 Jan 2024, 10:04    Beograd    rts    Elena Marjanović


Koliko cigarete treba da poskupe da bi se smanjio broj pušača

U svetu svaki peti čovek puši, što je znatno bolje nego 2000. godine kada je svaki treći stanovnik planete konzumirao duvan. U Evropi najviše se puši u bivšim zemljama SSSR-a i na Balkanu, a nekadašnja predsednica Republičke komisije za kontrolu duvana dr Srmena Krstev napominje da se u Srbiji ništa posebno ne preduzima kako bi se smanjio broj pušača. Kao najefikasniju meru koja bi mogla da se preduzme, a da ne šteti budžetu, predlaže značajno poskupljenje paklice cigareta, čime bi se znatno smanjio broj pušača među siromašnima i među mladima.


Svaki peti stanovnik planete konzumira duvan – pokazuje poslednje istraživanje Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Najviše pušača je u Jugoistočnoj Aziji i Evropi, a duvan najuspešnije ostavljaju Holanđani i Brazilci.


Dr Srmena Krstev, nekadašnja predsednica Republičke komisije za kontrolu duvana, kaže da je zastrašujuće to što danas svaki treći stanovnik planete puši i time dovodi sebe u veliki rizik od veoma ozbiljnih i često fatalnih bolesti.


Napredak se beleži kod onih zemalja koje su, kako ističe, preduzele sve mere koje SZO propisuje, a u problemu su ona društva u kojima države ne prepoznaju taj problem kao prioritet, dok agresivna duvanska industrija vrši pritisak na države i utiče na politike javnog zdravlja.


U Evropi svaki četvrti stanovnik puši


Najveći broj konzumenata duvana trenutno, 26,5 procenata, prema podacima izveštaja, ima u regionu Jugoistočne Azije, dok evropski region ne zaostaje - sa 25,3 procenata.


"U Evropi postoje velike razlike, najviše se puši u bivšim državama SSSR-a, na Balkanu i u tom delu južne i jugoistočne Evrope. Mere nisu preduzete kako treba, zakoni i kada se donesu se ne poštuju dovoljno, niti su izdvojena dovoljna sredstva za to", kaže dr Krstev.


Za takvo stanje krivi institucije koje, kaže, treba da donesu mere zahvaljujući kojima pušenje više neće predstavljati normalan način ponašanja.


"Kada je svuda zabranjeno, kada se podižu značajno cene duvana, kada je zabranjeno reklamiranje, kada se vrši propaganda među decom da je to štetna navika", navodi dr Krstev i dodaje da je značajna i uloga zdravstvenih radnika koji treba da savetuju pacijente da se odviknu od pušenja.


Najefikasnije mere


Povećanje cene proizvoda od duvana istraživači su označili kao najefikasnije sredstvo za smanjenje broja pušača, pa tako u Australiji cena paklice ide i do 30 dolara.


"Povećanje akciza mora da ide iznad nivoa inflacije i nivoa procenta povećanja prihoda stanovništva, da cigarete postanu nepristupačne, da bude suviše skupe. To je izuzetno efikasna mera. Države se toga boje, ali imamo podatke Ekonomskog instituta iz Beograda, reč je o istraživanju rađenom na nivou Srbije, koji pokazuju da ako se povećava cena cigareta kroz akciza i poreze, dolazi do pada pušača među siromašnima i mladima, a država ne gubi prihode", ukazuje dr Krstev.


Dodaje da se u Srbiji ništa posebno ne preduzima kako bi se smanjio broj pušača – nema nikakve medijske kampanje na nivou države, skoro da nema službi za odvikavanje od pušenja, a cigarete su manje-više pristupačne.Slične vesti

Zaplena 100.000 tableta na Batrovcima, sumnja se da je reč o psihoaktivnoj supstanci

8 Apr 2024, 11:46

Prilikom kontrole jednog vozila na prelazu Batrovci carinici su pronašli oko 100.000 tableta za koje se sumnja da…

Laboratorije droge koje otkrije srpska policija koristi MUP, ali i DEA, Evropol, UN

28 Mar 2024, 9:14

Samo prošle godine u Srbiji je otkriveno gotovo 40 ilegalnih laboratorija droge. Mnoge od njih nisu uništene,…

Narkotici i oružje

30 Nov 2023, 22:14

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su D. Ž.(1973) iz  okoline ovog grada, zbog…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoInvesticionim održavanjem povećava…

U planu JP „Toplifikacija i ove godine su zamašna sredstva za investiciono održavanje…

22 Apr 2024, 11:47

PoljoprivredaSetva jarih useva uveliko traje,…

Nedavna kiša na trenutak je prekinula je setva jarih useva u Braničevu, nastavlja se…

22 Apr 2024, 11:44

Vremenska prognozaPrognoza za utorak, 23. april…

SRBIJA: U utorak tokom dana dolazi do naoblačenja koje se premešta…

22 Apr 2024, 11:21

Kursna lista