Koji uređaji nas "džepare", kako pravilnom upotrebom da smanjimo račune za struju
   26 May 2022, 9:55    Beograd    Elena Marjanović


Koji uređaji nas "džepare", kako pravilnom upotrebom da smanjimo račune za struju

Zbog energetske krize, nemačke vlasti su savetovale građanima da se ne tuširaju toplom vodom sedam dana u nedelji. Vlada Grčke razmatra povratak rada na daljinu, a Italijani čekaju uputstva za ograničavanje upotrebe klima uređaja i osvetljenja u javnim zgradama. I kod nas se, doduše nevešto, od nadležnih mogu čuti saveti za štednju. Poskupljenje je izvesno, pa smo istraživali koliko struje možemo da uštedimo racionalnim korišćenjem kućnih aparata.Idu kilovati, okreće se brojčanik na satu Dušana Simića u naselju "Partizan" na Adi Ciganliji.


Frižider, bojler, kuva se i kafa, kaže, a generalno nam se ne da. Moramo da palimo klimu, kao nikad u maju, kaže Javorka Stanić.

Kaže Radojka Lek, zimi zbog peći na struju račun je i do 9.000, leti oko hiljadu i po. Studije pokazuju da i ne znamo koji aparat u kući najviše troši. Pa kad hoćemo da štedimo redovno gasimo sijalice, TV, radio, jer to najčešće i uključujemo. Veliki potrošači su bojler, klima, rerna, ringla, pegla.

"Ja sam siguran da svi koriste peglu na jedan identičan način, okrenu termostat na maksimum, krene para da izlazi, a lepo piše kojom temperaturom se pegla vuna, kojom pamuk", rekao je Andrej Čoha, predavač u školi "Nikola Tesla".

Čoha kaže da mlade elektrotehničare podseća i na energetsku efikasnost.


"Kad pečete, retko otvarajte rernu, lonac birajte prema širini ringle, kafu uvek kuvajte na maloj ringli. Otapajte zamrzivač i frižider redovno, jer uhvaćeni led povećava potrošnju. Bojler je nedovršena priča.

Generalno, ako ste sami ili vas je dvoje palite ga po potrebi noću. Ako ste brojna porodica neka je stalno uključen, pogotovo ako je protočni za toplu vodu u kuhinji. I obavezno smanjite termostat sa fabričkih 80 i više stepeni, na 55, 60.

Uštedećete struju a i manje je kamenca na grejaču, što ga dodatno troši. Klima ne sme biti stvar komfora. Smanjite je na termostatatu za nekoliko stepeni u odnosu na spoljnu. To je dobro za zdravlje i ...


"Umesto da smo išli na 21 stepen, otišli smo na 23, za samo dva stepena razlike može da uštedi za 15 odsto energije", napominje Čoha.

Jedno je štednja struje, od štednje novca, što se postiže korišćenjem jeftinije struje.

"Sada domaćice mogu da programiraju svoju vešmašinu ili mašinu za pranje sudova da puste u jedan ili dva sata noću, da se opere, čime drastično štedimo novac", istakao je Čoha.

I štedite struje, jer biće sve skuplja i to radite dok je ima. Nemcima, recimo, nadležni prepopručuju da zimi u stanu nose džempere i jakne. To kod nas ne prolazi. Štednja je i stvar svesti - odgovorne i racionalne domaćice. Imamo je, ako smo i sami takvi.Slične vesti

Od maja struja skuplja za 8 odsto, a gas za 10 odsto

28 Mar 2023, 10:40

Od 1. maja struja za domaćinstva biće skuplja osam posto, a gas za deset odsto kod Srbijagasa. Ministarstvo energetike saopštilo…

Kako da EPS stane na svoje noge, profesor Rajaković za RTS o fenomenu "građanske energije"

4 Mar 2023, 10:24

Profesor Elektrotehničkog fakulteta Nikola Rajaković rekao je za RTS da EPS može iz svog termoenergetskog dela da proizvodi…

Toplo vreme štedi energente, ipak situacija u EPS-u na "staklenim nogama"

3 Jan 2023, 9:51

Srbija je bez problema prošla polovinu grejne sezone. Na ruku nam idu i neuobičajeno visoke temperature, ali nadležni upozoravaju…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaCrna Gora, Grčka i Turska keš…

Dušan Uzelac sa sajta Kamatica rekao je da ako otputujete u zemlju koja ima opšteprihvaćen…

9 Jun 2023, 12:14

ZdravljeAna Dornik o ličnoj brobi protiv…

Karcinom dojke je postao jedan od najčešćih oblika maligniteta kod žena. Godišnje…

9 Jun 2023, 11:18

ZdravljeMobilni mamograf u Požarevcu od…

Mobilni mamograf u organizaciji Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović…

9 Jun 2023, 11:10

Kursna lista