Koji su simptomi sezonskog gripa i kako da poboljšate svoj imunitet
   12 Nov 2022, 10:08    Beograd    RTS    Marija Vajner


Koji su simptomi sezonskog gripa i kako da poboljšate svoj imunitet

Početkom nedelje, u Srbiji je zabeležen prvi slučaj sezonskog gripa, odnosno infekcije virusom tipa A-H1. Infekcija virusom gripa može biti asimptomatska, odnosno bez simptoma, ali i sa vrlo blagim simptomima, kao i temperaturom, glavoboljom, gušoboljom, neproduktivnim kašljem, bolovima u mišićima i zglobovima, objašnjava epidemilog dr Ivana Begović Lazarević. 

Epidemilog Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu dr Ivana Begović Lazarević je u emisiji Prvog programa Radio Beograda "Magazin na Prvom" navela da je za grip karakteristično da se klinički simptomi manifestuju naglim porastom telesne tempreture i glavoboljom.

Dr Begović Lazarević napominje da su osobe sa vrlo blagim simptomima influence ili bez njih, najbrojniji prenosioci virusa jer se osećaju zdravo i obavljaju redovne dnevne aktivnosti. Grip se, ukoliko je klinička slika uobičajena, leči simptomatskom terapijom koja podrazumeva snižavanje temperature, povećavanje unosa tečnosti, mirovanje, provetravanje prostorija, obavezno pranje ruku, izolaciju obolele osobe u meri u kojoj je moguća, ukazuje dr Begović Lazarević. Međutim, ako se - prema njenim rečima, posumnja na bakterijsku infekciju, odnosno zapaljenje pluća, uključuje se antibiotska terapija. Na osnovu kliničke slike ne može se utvrditi razlika između virusa gripa i virusa korone, napominje epidemilog GZJZ i precizira da se svakoj osobi, za koju postoji sumnja da je zaražena virusom gripa, obavezno se radi i PCR test.

Kome se sve preporučuje vakcinacija 

Imunitet je jako bitan za odbranu organizma od gripa. On se poboljšava vakcinacijom - to je specifičan vid zaštite, zdravim načinom života, on se jača ravnotežom između perioda sna i radnih aktivnosti, vremenom koje se provodi na svežem vazduhu, zdravim načinom života, izbegavanjem konzumacije alkohola i duvana. Dr Ivana Begović Lazarević naglašava da se vakcinacija preporučuje za decu stariju od šest meseci i odrasle osobe ukoliko imaju hroničnu kardiovaskularnu bolest - ne računajući povišen krvni pritisak, hronično plućno oboljenje, astmu, šećernu bolest, povećanu telesnu težinu, hemoglobinopatije, neurološka oboljenja, oboljenja koja dovode do slabljenja imuniteta - HIV infekcija, osobama sa transplantiranim organima, sa bubrežnim oboljenjima - na hemodijalizi i trudnicama. Primaju je i zaposleni u gerontološkim ustanovama, zdravstveni radnici... Vakcina se ne preporučuje osobama koje imaju alergijske rakcije na neku od komponenti vakcine, konstatuje dr Begović Lazarević, uz informaciju da je GZJZ u Beogradu snabdeven sa dve vrste vakcina protiv gripa - "Pasterovom" koja je četvorvalentna i trovalentnom sa instituta "Torlak". Inače, vakcinalna zaštita od virusa gripa traje šest meseci, i to je period u kome u organizmu postoje antitela.


Foto: PixabaySlične vesti

Savet lekara: Umerenost u jelu i piću i tokom praznika

29 Dec 2023, 12:22

Preterivanje u jelu i piću česta su pojava tokom praznika, stoga ne čudi što zdravstvene ustanove u novogodišnjoj…

Oprez zbog groznice Zapadnog Nila do kraja avgusta, simptomi se javljaju do dve nedelje nakon uboda

31 Jul 2023, 11:34

Kod dvoje ljudi iz Zapadnobačkog i Južnobačkog okruga potvrđeno je prisustvo virusa Zapadnog Nila, sezonskog oboljenja koje…

U Srbiji dva slučaja groznice Zapadnog Nila, u Braničevskom okrugu nema

27 Jul 2023, 12:18

U sredu, 26. jula, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ registrovao je dva slučaja Zapadnog…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista