Koji razlozi nateraju majke da napuste svoje bebe
   18 Jul 2022, 10:32    Beograd    RTS    Marija Vajner


Koji razlozi nateraju majke da napuste svoje bebe

Društveni, socijalni, ekonomski, zdravstveni - mnogo je razloga zbog kojih majka odluči da ostavi dete. Nezvanično više od polovine dece za koje se trenutno traži novi dom su bebe ostavljene u porodilištima. 

U Srbiji je prošle godine rođeno 62.180 beba. Devojčice su najčešće dobijale ime Sofija, a dečaci Luka. U Klinici Narodni front već su na polovini prošlogodišnjeg rekorda - kada su se u toj ustanovi rodile 8.264 bebe.

Nažalost, nisu sve bebe na svet došle iz ljubavi. Ima beba koje roditelji ne žele, ili ne ispunjavaju uslove da budu roditelji. Tim bebama ime onda daje socijalna služba. "Najbolje je da tako nešto ne postoji, ali, ono što možemo da primetimo je da, gledavši neku statistiku u poslednjih 10 godina, imamo trend smanjenja - 2006, 2007, 2008. imali smo po desetak dece koja su smeštena u Zvečansku ili hraniteljske porodice, a poslednje četiri godine jedno do troje dece", ističe dr Tanja Mitrović, načelnica Neonatologije Narodnog fronta.

Neke majke nisu u stanju da brinu o bebi 

U ovom trenutku u Frontu nema ostavljenih beba. U Klinici u Višegradskoj, gde je od početka godine rođeno blizu 3.000 beba, za tri se traži novi dom. Godišnje u toj ustanovi imaju između 20 i 30 ostavljenih beba, ali najčešće ne zbog toga jer ih majka ne želi, već zato što su ili majka ili porodica u takozvanoj rizičnoj grupi. Doktorka Jelena Vasić sa te klinike objašnjava da su to situacije kada zbog mentalnog stanja majke, ili problema sa bolestima zavisnosti ona ne može da brine o detetu. Doktorka Mitrović dodaje da se najčešće radi o maloletnicama ili mlađem punoletstvu, o vanbračnoj zajednici, neželjenoj trudnoći, neprihvatanju od strane porodice. "U tim situacijama mi informišemo našu socijalnu službu ustanove, a oni nadležni centar za socijalni rad opštine stanovanja porodilje, dalje pravimo intervju sa majkom, proširenom porodicom, uvek se ide na to da se dete vrati u porodicu", ističe doktorka Mitrović. Mlađe majke, iz romske populacije, koje su uvek obeležene nekim drugim stvarima, ne ostavljaju decu, već su razlog za to druge životne okolnosti kaže doktorka Vasić. "To su neke druge životne okolnosti koje su čak i žene u zrelim godinama dovele do toga da se iz nekih njihovih privatnih razloga, da im se beba nađe na putu, pa ne žele da vode računa o novorođenčetu", napominje dr Vasić.

Uloga Centra za socijalni rad 

Uloga socijalne službe jeste da pronađe odgovarajuću zamenu za porodicu koja nije želela ili nije mogla da brine o detetu. Ipak, na sreću, ponekad se porodica predomisli. I tada se detaljno procenjuje da li im dete treba vratiti. "Stručni tim Centra za socijalni rad procenjuje kako individualne karakteristike, porodične okolnosti, roditeljske kapacitete i veštine, a sve u cilju najboljenog interesa deteta", ističe pedagog Centra za socijalni rad u Nišu Sanja Sretić. Nema podataka o tome koliko ukupno beba godišnje bude ostavljeno u našim porodilištima. Republički zavod za statistiku ima podatke o napuštenoj živorođenoj deci nepoznatih roditelja. Tako su 2015. godine pronađena četiri nahočeta, a prošle godine jedno.



Slične vesti

Grad daje po 40.000 dinara za svako rođeno dete

22 Mar 2024, 12:49

Nakon žučne rasprave, odbornici lokalnog požarevačkog parlamenta su na sednici Skupštine Grada, usvojili Predlog…

Kriva kičma, problemi sa vidom i govorom - bilans sistematskih pregleda

13 Mar 2024, 12:16

U toku su sistematski pregledi dece za upis u osnovnu školu. Dr Milana Stojanović, pedijatar Doma zdravlja Požarevac…

Za jedne praksa za druge putokaz za život - kako mladi pomažu deci bez roditeljskog staranja

27 Feb 2024, 9:58

Najvažnije je da se deci bez roditeljskog staranja omogući da se obrazuju, lakše zapošljavaju i integrišu…

Postavite komentar



    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

KulturaPrvi međunarodni festival savremenog…

Arheološki park Viminacijum biće domaćin prvog međunarodnog festivala savremenog plesa…

29 Mar 2024, 14:28

DruštvoZavršena druga faza rekonstrukcije…

Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca sa saradnicima, obišao je radove na Muzeju…

29 Mar 2024, 14:18

DruštvoMladost, svetlost dobrote - humanitarni…

Pod sloganom „Mladost, svetlost dobrote“, održan je još jedan tradicionalni…

29 Mar 2024, 13:36

Kursna lista