Koja je idealna temperatura u kući i stanu i kako je održavati?
   30 Mar 2021, 16:43        SatTv    Srbijanka Stanković


Koja je idealna temperatura u kući i stanu i kako je održavati?

Na pitanje koja je to idealna temperatura koju trebate održavati tokom čitave godine u vašem životnom prostoru nimalo nije jednostavno odgovoriti. Jer ljudima je teško ugoditi, čak i u slučaju da su to vaši ukućani. Ako živite u višečlanoj porodici, temperatura koju ste postavili za sistem grejanja ili koju ste podesili na klima uređaju, može biti predmet rasprave u vašem domu. Neki ukućani žaliće se kako im je previše vruće, dok će drugima uvek biti hladno, naročito starijim osobama.

Kada je reč o idealnoj  temperaturi za stambeni prostor u kome provodite bar trećinu svoga života, morate uzeti u obzir zdravlje svakog člana porodice pojedinačno, kao i to da li u kući imate bebu ili kućnog ljubimca.
 

Koja je idealna sobna temperatura?


Ako zanemarimo specifične geografske razlike, prosečna temperatura u sobi treba da bude između 20°C i 24°C. Međutim, kako bi se izračunala idealna vrednost, moraju se uzeti u obzir geografsko područje, godišnje doba, materijal od kog je izgrađena kuća kao i lični osećaj ukućanja.

Unutrašnji raspored i namena prostorija takođe imaju uticaja, pa idealne temperature za spavaću sobu, dnevnu sobu i kuhinju svakako neće biti iste. Takođe, vlasnici višespratnih stambenih objekata treba da uzmu u obzir da je na spratu uvek nešto toplije nego u prizemlju, zbog veće izloženosti sunčevim zracima.
 

Hladnija spavaća soba


Mnogi misle da je idealna temperatura za spavanje ista kao i temperatura u delu dana kada smo budni. Međutim, to je zabluda. Dok spavate, skala termometra bi trebala da bude na nekoliko podeoka niže. Ako je pretoplo, vaš organizam će reagovati i kvalitet sna će biti lošiji. To je zato što je temperatura našeg tela niža dok spavamo. Za miran i kvalitetan san idealno je da u spavaćoj sobi bude između 15-19°C.
 

Temperatura u bebinoj sobi


Bebe su veoma osetljive na promenu temperature, jer njihov mali organizam jošo uvek nema razvijen sistem termoregulacije, pa je zato neophodno za njih obezbediti idealne uslove. Novorođenčad se slabije kreću i samim tim brže gube toplotu od starije dece pa je veoma važno da budu adekvatno obučena. Međutim, u previše toplom okruženju telesna temperatura bebe može naglo skočiti i dovesti do ozbiljnih negativnih reakcija. Opšteprihvaćeno mišljenje je da je idealna temperatura između 18.5°C i 20°C kada bebe spavaju, a kada su budne između 20°C i 22°C. Važno je da bebina soba uvek bude provetrena i treba osvežavati i vlažiti prostoriju, naročito tokom zimskog perioda kada zbog grejanja vazduh u kući postaje suvlji.
 

Starije osobe - toplija prostorija


Osobe u poznim godinama su podložnije bolestima kada postoje temperaturne varijacije. Nešto toplija soba, 21°C do 24°C, najviše će prijati većini ljudi starijih od 65 godina. U svakom slučaju, temperatura sobe ne bi trebalo da padne ispod 18°C, jer ovo može povećati rizik od repiratornih oboljenja, pa čak i hipotermije - oba ova stanja su potencijalna životna opasnost, naročito kod osoba koji imaju neko hronično plućno ili srčano oboljenje.
 

Kućni ljubimci


Kada su u pitanju psi i mačke, temperatura sobe zavisi od rase i njenog prirodnog staništa, dužine dlake, debljine kože i krzna. Iako ne postoji idealna temperatura koja bi odgovarala svim životinjama, za većinu bi termostat trebalo da bude podešen između 23.5°C i 25.5°C leti, odnosno 20.5°C i 22°C u zimskom periodu. Ipak, kada su u pitanju druge vrste kućnih ljubimaca, morali biste da se dodatno informišete i potražite savet veterinara.
 

Načini za uspešno održavanje idealne temperature u vašem domu


Evo šta treba uzeti u obzir ako želite da postignete idealnu temperaturu u vašem enterijeru korišćenjem klima uređaja:
 

#1 Kvalitetan klima uređaj


Klima uređaji su postali naši verni saveznici protiv vrućine. Međutim kao i svaki drugi tehnički uređaj, i klimu je potrebno redovno servisirati i koristiti na pravilan način. U vrelim letnjim mesecima, kada spoljašnje temperature dostižu i 40°C, proizvođači preporučuju da se klima uređaji podese na 24°C do 26°C. Podešavanjem na nižu temperaturu, vaša udobnost teško da će se povećati, ali svakako će se povećati potrošnja električne energije i troškovi.

Klima uređaj možete koristi i za zagrevanje prostorije. Sa najnovijom tehnologijom, inverter klima uređaji mogu održati željeni temperaturni podeljak tokom čitave godine. Pritom, za razliku od klasičnih klima uređaja štede energiju, a time, naravno, i vaš novac. Inverter klime, osim toga što su energetski efikasnije, mogu da rade i kada je napolju temperatura -20°C, što drugi klima uređaji ne mogu, a nivo buke im je takođe neuporedivo manji.
 

#2 Napravite posebne zone


Pravljenjem zona neke prostorije u vašoj kući mogu biti toplije, a neke hladnije. Ako živite u dvospratnoj kući, klimu na gornjem spratu, gde su obično spavaće sobe, možete podesiti tako da bude za koji stepen hladnije u odnosu na prizemlje. Naravno, podrazumeva se da u spavaćoj sobi temperatura treba da bude nekoliko stepeni niža u odnosu na dnevnu sobu ili kuhinju.

Pravljenjem zona omogućavate da temperatura u svim prostorijama kuće bude raspoređena onako kako vama i drugim ukućanima najviše odgovara. Bitno je samo da zone budu razdvojene, jer ako, na primer, otvorite vrata između spavaće i dnevne sobe, temperatura će se izjednačiti na srednju vrednost.
 

#3 Iskoristite prozore


Prozori takođe mogu biti izvor dodatne toplote u sobi. Ako su direktno izloženi sunčevim zracima, soba će se vrlo lako zagrevati, čak i kada je napolju dosta hladno. Najbolje rešenje je korišćenje roletni i nepropusnih rolo zavesa, koje po potrebi možete podizati i spuštati, dok lepljenje UV folija na prozore nije najbolja opcija, jer ne obezbeđuje mobilnost zaštite. Na ovaj način lako možete regulisati količinu sunčeve svetlosti i njen intenzitet koji ulazi u sobu.
 

#4 Kućni aparati kao izvor toplote


Kućni aparati, poput frižidera, zamrzivača, računara, a pogotovo rerni i šporeta, predstavljaju značajne izvore toplote. Ovi uređaji emituju toplotu i tako dodatno zagrevaju prostoriju u kojoj se nalaze. Zato se preporučuje da ih postavite u prostorije u kojima ne provodite puno vremena, pa idealna sobna temperatura nije toliko bitna.
 

#5 Kontrola vlažnosti vazduha


Vlažnost vazduha je usko povezana sa temperaturom. Vlažno okruženje će učiniti da se više znojite ili čak da se osećate pospano, pa ćete stalno podešavati vaš klima uređaj misleći da je problem u njemu. Održavanjem optimalnog nivoa važnosti vazduha na oko 45%, nećete morati stalno da gledate u vaš klima uređaj. U ove svrhe se mogu koristiti ovlaživači vazduha.
 

#6 Redovno održavanje sistema za klimatizaciju


Stari i nepotpuno ispravni sitemi za klimatizaciju često imaju problema da održe temperaturu na željenom nivou. Za to može da postoji više razloga – a najčešće su u pitanju zaprljani filteri, curenje rashladnog sredstva i sl. Energetska efikasnost takvih uređaja je mala i oni  troše više struje nego što bi trebalo. Zbog toga je veoma važno da redovno proveravate ispravnost vašeg sistema za klimatizaciju ili klima uređaja.Slične vesti

Opština Kučevo realizovala projekat Energetske efikasnosti u 29 domaćinstava

9 Aug 2023, 13:20

Opština Kučevo je jedna od opština u Srbiji koja je u prošloj godini  na osnovu konkursa od Ministasrtva…

Ministarstvo donelo preporuke za smanjenje potrošnje energije, koji su saveti za domaćinstva

30 Aug 2022, 9:43

Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je predloge preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća…

Preduzeća koji učestvuju u programu energetske sanacije domaćinstava

25 Aug 2022, 17:51

Gradsko veće Grada Požarevca usvojilo je preliminarnu listu izabranih privrednih subjekata koji će učestvovati u sprovođenju…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

PoljoprivredaU opštini Golubac završena prolećna…

-Na planiranih 6.9oo hektara u opštini Golubac završena je prolećna setva. -S obzirom na tešku…

19 Apr 2024, 16:01

DruštvoPromocija turističke ponude Velikog…

Eparhijski dvor u centru Temišvara u Rumuniji bio je domaćin Turističkoj organizaciji…

19 Apr 2024, 14:01

DruštvoGrejanje u Požarevcu najverovatnije…

Grejna sezona u Požarevcu još traje i trajaće najverovatnije do 1. maja. Radovi na…

19 Apr 2024, 13:23

Kursna lista