Ko može u "Kobre" i specijalce i kakvi ih izazovi očekuju
   1 Jun 2024, 9:53    Beograd    rts    Elena Marjanović


Ko može u "Kobre" i specijalce i kakvi ih izazovi očekuju

Konkurs za prijem u specijalne jedinice Vojske Srbije – 72. brigadu za specijalne operacije i Odred vojne policije specijalne namene "Kobre" otvoren je do 31. jula. Potpukovnik Bojan Kovačević objasnio je za RTS koji su uslovi koje kandidati moraju da ispune i kakvi iz zadaci očekuju.


Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije raspisali su konkurs za prijem kandidata iz građanstva u specijalne jedinice Vojske Srbije – 72. brigadu za specijalne operacije i Odred vojne policije specijalne namene "Kobre". Konkurs je otvoren danas i trajaće do 31. jula.Potpukovnik Bojan Kovačević iz 72. brigade za specijalne operacije rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je javni konkurs objavljen na sajtu Ministarstva odbrane Srbije i na sajtu Vojske Srbije, tako da se svi zainteresovani kandidati mogu podrobno i detaljno upoznati sa uslovima konkursa.


Koje uslove kandidati moraju da ispune
Dodaje da se na konkurs mogu prijaviti svi kandidati iz građanstva koji ispunjavaju opšte i posebne uslove.


"Opšti uslovi su da su državljani Republike Srbije, da su punoletni, da nisu stariji od 30 godina, da imaju najmanje srednju stručnu spremu, da su psihofizički i zdravstveno sposobni, da nisu krivično osuđivani i kažnjavani, da u toku nije neki krivični postupak protiv njih, da su bezbedonosno provereni i da su služili vojni rok, odnosno prošli obuku sa oružjem. Na ovaj konkurs mogu da se prijave svi kandidati koji su služili vojni rok, odnosno prošli obuku sa naoružanjem i kandidati koji nisu služili vojni rok – nisu prošli obuku sa oružjem“, naveo je Kovačević.


Prema njegovim rečima, svi kandidati koji žele da konkurišu mogu da podnesu lično dokumentaciju na adresu Jabučki put bb, 26000 Pančevo ili na navedenu adresu putem pošte.


Takođe, na sajtu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije mogu da se upoznaju sa još podrobnijim detaljnim informacijama pozivajući na brojeve koji su navedeni u konkursu.


Šta čeka kandidate


Naglašava da se proces selekcije vrši u skladu sa odlukom o karijernom vođenju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.


"Svi kandidati koji u konkursnom roku, znači do 31. jula dostave potrebnu, ispravnu, kompletnu i urednu dokumentaciju uzimaju se u razmatranje. Prvo što sledi je njihovo pozivanje na realizaciju zdravstvenih pregleda i psiholoških procena, procena psiholoških kapaciteta“, napominje Kovačević.


Kandidati koji uspešno prođu zdravstvene preglede i psihološke procene pozivaju se na proveru fizičkih sposobnosti.


"Kandidati koji prođu proveru fizičkih sposobnosti, a prethodno su prošli lekarske, zdravstvene i psihološke preglede, biće podvrnuti bezbedonosnoj proveri, ali prethodno će da potpišu pismenu saglasnost da se nad njima izvrši bezbedonosna provera koju sprovodi nadležni organ VBA", dodaje.


To je, kako kaže, prvi deo selekcije.


Selektivna obuka 


Potpukovnik Kovačević ističe da kada dođu svi ti rezultati, pozivaju se kandidati na selektivnu obuku.


"Kandidati koji su služili vojni rok i prošli obuku sa naoružanjem, pozivaju se na selektivnu obuku, a kandidati koji nisu prošli obuku sa naoružanjem, biće pozivani na osnovnu obuku. U praksi, prvo pozivamo kandidate koji nisu služili vojni rok, sa njima realizujemo osnovnu obuku, i onda se priključuju kandidati koji su prošli tu vojnu obuku. Njima de fakto od tog trenutka počinje selektivna obuka. Selektivna obuka i sam proces tog obučavanja će da se izvoditi na više lokacija i reona u Srbiji, znači vojnim kompleksima i kasarnama kojima raspolaže Republika Srbije, odnosno Vojska Srbije“, kaže Kovačević.


U šta se upuštaju


Kandidati, poručuje, prolaze razne vrste obuka – između ostalih ronjenje i alpinizam.


"Svi ti kandidati koji uspešno prođu u proces selekcije, postanu pripadnici 72. brigade za specijalne operacije ili odreda Vojne policije specijalne namene 'Kobre'. Oni prvo počinju sa intenzivnom i individualnom obukom koja traje šest meseci", kaže Kovačević.


I u toku tih šest meseci oni će dostići praktična i teorijska znanja i veštine iz taktike naoružanja, vojne obuke, vatrene obuke, fizičke obuke i drugih sadržaja obučavanja koji su potrebni da bi mogli da uspešno obavljaju početne dužnosti u jednoj od ove dve jedinice. A dalje proces njihovog usavršavanja ići će u narednim ciklusima dve do tri godine, dodaje potpukovnik Kovačević.


Kompleksni zadaci  


Poručuje da je praksi teško biti pripadnik specijalnih jedinica.


"Što se tiče 72. brigade za specijalne operacije, to je brigada taktičkog nivoa namenjena za izvođenje specijalnih operacija, diverzantskih i protivdiverzantskih dejstava, protiterorističkih izviđanja, prikupljanje obaveštajnih podataka", ističe Kovačević.


"Znači, najkompleksnije i najaktivnije zadatke u borbenim dejstvima, to jest u ratu", navodi potpukovnik.


Prema njegovim rečima, kandidatima koji uspešno završe selekciju će biti omogućeno da završe razne kurseve i obuke – taktička upotreba naoružanja, obuka o brzom i preciznom gađanju, upotreba hladnog oružja, obuka o rušenju elemenata i materijala, obuka o veranju leti i zimi, osnovna i viša padobranska obuka, obuka za rečne diverzante i niz drugih sadržaja obučavanja koji su potrebni da biste imali jednog obučenog specijalca.


"Lepo je i časno biti pripadnik specijalnih jedinica, u određenim trenutcima i teško i zahtevno, puno je odricanja, ali puno satisfakcije koja se pruža jednom mladom čoveku", zaključio je potpukovnik Kovačević.Slične vesti

Vežba "Vatreni udar 2024" na Pasuljanskim livadama, prisustvuje Vučić

4 Jul 2024, 11:19

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće Danu visokih zvanica na opitnoj združenoj taktičkoj vežbi s bojevim gađanjem…

Godišnjica osnivanja SAJ-a, 45 godina borbe protiv svih vidova kriminala i terorizma

4 Jul 2024, 11:14

Specijalna antiteroristička jedinica, najelitnija jedinica MUP-a, obeležila je 45 godina postojanja, vežbom u bazi u Batajnici.…

Vučić: Pojačana dejstva vazduhoplova sa i bez posade u okruženju sa izviđačkim namerama - bez prelaženja granice Srbije, moramo da imamo jaku Vojsku

3 Jul 2024, 11:53

Predsednik i vrhovni komndant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao sednici proširenog kolegijuma načelnika…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

EkonomijaKukuruz zauzeo primarno mesto…

Nedelja za nama na Produktnoj berzi donela je pad prometa od 24,31% u odnosu na prethodnu.…

20 Jul 2024, 11:55

KulturaŽeljko Vasić održao koncert na…

Koncert Željka Vasića na Trgu oslobođenja u Požarevcu je poklon Ministarstva bez portfelja…

20 Jul 2024, 10:59

DruštvoViše od 12.000 ljudi zamenilo…

Pred Vladom Srbije je veliki zaokret u politici prema agraru, ističe za RTS Milan Krkobabić,…

20 Jul 2024, 10:52

Kursna lista