Ko će imati status javnog funkcionera po novom Zakonu o sprečavanju korupcije
   21 Aug 2023, 9:52    Beograd    rts    Elena Marjanović


Ko će imati status javnog funkcionera po novom Zakonu o sprečavanju korupcije

Izmene Zakona o sprečavanju korupcije su na javnoj raspravi još dva dana. U najkraćem, povećava se broj onih koji će imati status javnog funkcionera i čiji će rad proveravati Agencija za sprečavanje korupcije. Najavljene izmene civilni sektor ocenjuje kao pozitivne, uz napomenu da pojedine odredbe moraju preciznije da se definišu.


Širi krug državnih službenika čija će imovina biti pod lupom trebalo bi da suzi prostor za korupciju. Izmenama zakona predviđeno je da javni funkcioneri ponovo budu i direktori škola, bolnica, ustanova, ali i predstavnici izvršne vlasti. To je jedna od preporuka tela Saveta Evrope za borbu protiv korupcije, i uslov da se napreduje na tom polju, kažu u Ministarstvu pravde.


"Ubuduće će javni funkcioneri biti i šefovi kabineta i savetnici lica na najvišim izvršnim funkcijama poput predsednika i potpredsednika Vlade, kao i posebni savetnik ministra kako bi se i na njih primenili standardi integriteta, pravila o nespojivosti javnih funkcija, dužnost prijave sukoba interesa, imovine, prihoda i poklona, kao i ograničenja po prestanku radnog odnosa", saopštava Ministarstvo pravde.


Nova definicija "javnog funkcionera" u teoriji je korak napred, ali bi u praksi mogla da otvori nova pitanja, kažu u civilnom sektoru. Zato traže jasnije formulisanje.


"Iz obrazloženja se ne vidi da li se ova odredba odnosi i na šefa kabineta i savetnike predsednika Republike, a u svakom slučaju mi smatramo da treba da budu i predstavnici svih drugih organa vlasti kao što je Autonomna pokrajina Vojvodina, Narodna skupština", kaže Zlata Đorđević iz Transparetnosti Srbija.


Na spisku onih koji će svoje prihode i poklone prijavljivati nadležnoj Agenciji biće i direktori, članovi izvršnog i nadzornog odbora preduzeća u čijem vlasništvu država učestvuje sa 50 i više odsto.


"Ono što je dobro u tim izmenama jeste što će predstavnici organa vlasti u privrednim društvima biti javni funkcioneri. Međutim, ono što je loše i smatramo jako nepotrebno i potencijalno vrlo štetno, jeste što se izričito navodi da se to odnosi na privredna društva u kojima država ima 50 od 100 ili ima većinsko vlasništvo u tom preduzeću", kaže Zlata Đorđević.


Bojana Selaković, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, smatra da nije dovoljno jasno precizirano ono što se tiče funkcionerske kampanje."Trebalo bi jasno uspostaviti mehanizme odgovornosti i sankcije. I to nakon toga primenjivati. Dakle, osmisliti jedan efikasan sistem za praćenje. To je nešto što nedostaje čitavom okviru za borbu protiv korupcije. Jer, zaista moramo da budemo svesni toga da, kada je u pitanju borba protiv korupcije, tu je politička volja suštinska", ukazuje Selakovićeva.


Na listi Indeksa percepcije korupcije Srbija zauzima 101.mesto - u grupi zemalja u kojima je korupcija raširena.


Građani se, prema istraživanjima, u svakodnevnom životu sa tim problemom suočavaju najčešeće u zdravstvu, policiji, inspekciji i pri zapošljavanju.Slične vesti

Zdravstveno osiguranje plaćamo, lekari primaju platu - zašto onda doktorima nosimo poklone

27 Jan 2024, 9:48

U Srbiji je i zakon pre nekoliko godina ozvaničio tradiciju da se kod lekara ne ide praznih ruku. Pacijentima su podjednaka…

Jovanović: Uz novi zakon dobijamo i Kancelariju za informacionu bezbednost

21 Aug 2023, 9:45

Srbija bi uskoro trebalo da dobije novi Zakon o informacionoj bezbednosti i bolju zaštitu podataka građana i privrede.…

Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja još nisu donete, ali su predmet rasprava zbog novih kazni

11 Aug 2023, 9:40

Vlada Srbije uputila je Narodnoj skupštini na usvajanje predlog izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja na…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBole stigao u Poljoprivrednu školu

Pred Miće lipicanera, i Gavrila ponija, stigao još jedan stanovnik na akeonmiju Poljoprivredne…

27 Feb 2024, 13:28

DruštvoVrnjačka Banja na 45. Međunarodnom…

Vrnjačka banja predstavila turističku ponudu na  na 45. Međunarodnom sajmu turizma u…

27 Feb 2024, 13:02

DruštvoProgram podrške neformalnim grupama

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je sesija povodom realizacije…

27 Feb 2024, 13:01

Kursna lista