Ko "sedi" za stolom u carskom šatoru na Tulbi?
   22 Nov 2022, 9:39    Požarevac    SATTV    Marija Vajner


Ko "sedi" za stolom u carskom šatoru na Tulbi?

Replika carskog šatora, koja je napravljena 2010. godine na brdu Tulba u Požarevcu, predstavlja scenu potpisivanja Mirovnog sporazuma između Habsburške Monarhije i Venecije s jedne, i Osmanskog Carstva s druge strane.Kao jedan od najznačajnih spomenika na događaje, koji su od velikog značaja za grad Požarevac, jeste, svakako, replika carskog šatora na brdu Tulba. U replici se nalazi veliki sto za kojim su smeštene lutke od balističkog materijala, koje oslikavaju jednu moguću scenu potpisivanja Mirovnog sporazuma iz 1718. godine. Ko „sedi“ za stolom u carskom šatoru?

Habsburški predstavnici na mirovnim pregovorima bili su Damian Hugo fon Virmont i Majkl fon Talman, bivši rezident na Porti, jedna od ključnih ličnosti u ratnom savetu. Mletački Senat odlučio je da u pregovorima učestvuje Karlo Rucini, a da mu pomaže sekretar Vendramino Bjanki. Tursku su predstavljali silandar Ibrahim-aga i Mehmed-efendija koji su 6. aprila 1718. dobili sultanova uputstva i ovlašćenja.

Fon Virmont je bio iskusni diplomata u Bečkom ratnom veću, neko vreme je bio i ambasador u Carigradu. Karlo Rucini je bio prokurator (državni tužilac), takođe veoma iskusan diplomata (bio je nekoliko godina ambasador u Švajcarskoj i Poljskoj). Tursku su na pregovorima zastupala dvojica, takođe, iskusnih diplomata Ibrahim-aga i Mehmed-efendija, kao i posrednici ser Robert Saton, engleski diplomata koji je ranije imao iskustva u pregovorima sa Turcima i holandski Jakob Kolijer.Na stalnoj postavci još se nalazi i fotokopija Plana razmeštaja šatora učesnika mirovnog kongresa i fotografija bakropisa iste sadržine, rad Gašpara Roderkuda. Original Plana razmeštaja šatora učesnika mirovnog kongresa nalazi se u Državnom arhivu u Beču.

Na osnovu ovog Plana dolazimo do detaljnijih objašnjenja vezanih za ambijent gde su se vodili mirovni pregovori. U blizini velikog carskog šatora nalazila su se i dva šatora protivnika koja su služila za odmor delegacija tokom mirovnih pregovora. Na ovom planu tačno je označen položaj svih šatora u kojima su bili smešteni učesnici mirovne konferencije.

*********
Tekst je nastao u okviru projekta „Sva četiri godišnja doba“, po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata iz budžeta Grada Požarevca, radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2022. godini.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.Slične vesti

Četiri decenije Galerije u legatu Miodraga Markovića

8 Dec 2022, 14:15

Narodni muzej Požarevac obeležava 40 godina od otvaranja Galerije legata Miodraga Markovića, koja predstavlja značajno kulturno…

Zaštita spomenika kao kulturnog blaga jednog naroda

30 Nov 2022, 10:27

U Požarevcu postoji mnoštvo spomenika podignutih u sećanje na ličnost ili događaj. Neki su doživeli narušavanje…

Počinje adaptacija i restauracija Muzeja kulturne istorije u Požarevcu

17 Nov 2022, 12:44

Nakon nekoliko godina, Muzej kulturne istorije u Požarevcu, dobiće nov izgled. Uskoro počinju radovi na adaptaciji i restauraciji…

Postavite komentar    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoBojanke i Pažljivkova pravila…

U prisustvu direktora i nastavnika u tri osnovne škole i predškolske ustanove,,Majski…

8 Dec 2022, 14:17

KulturaČetiri decenije Galerije u legatu…

Narodni muzej Požarevac obeležava 40 godina od otvaranja Galerije legata Miodraga Markovića,…

8 Dec 2022, 14:15

SportMladi radnik dočekuje Radnički…

Odbojkaši Mladog radnika dočekuju ekipu „Radničkog“ iz Kragujevca, u okviru…

8 Dec 2022, 14:11

Kursna lista