KO, KADA I KAKVO REŠENJE ĆE PONUDITI ZA AEROZAGAĐANJE
   18 Jan 2020, 13:16    Požarevac    SATTV    Maja Kostić


KO, KADA I KAKVO REŠENJE ĆE PONUDITI ZA AEROZAGAĐANJE

AEROZAGAĐENJE JE JEDAN OD IZUZETNO VELIKIH PROBLEMA SA KOJIM SE OVIH DANA SUSREĆE SRBIJA, PA TAKO I POŽAREVAC SA GRADSKOM OPŠTINOM KOSTOLAC I OSTALIM NASELJIMA.

Jedni kažu – sigurna zaštita protiv aero-zagađenja je samo nano maska, dok drugi tvrde – nema bolje zaštite od vunenog šala.
Reč je o maskama od polipropilena, koje imaju filtere i pripadaju klasi P-3. Mogu se koristiti više puta. Potražnja je porasla tri puta u ovom mesecu zbog ogromne zagađenosti vazduha.
Maska može da filtrira vazduh oko osam sati u kontinuitetu, u zavisnosti od toga kolika je zagađenost. Ako je velika, filteri će se brže zapušiti, pa će rok trajanja maske biti kraći. Koštaju 255 dinara. Uskoro će se pojaviti i one sa aktivnim ugljem, koje funkcionišu po istom principu, ali će biti skuplje.
Beograđani ovih dana maske kupuju i u farbarama, ali one uglavnom pripadaju klasi P-2, pa je zaštita slabija.
Ministarstvo životne sredine najavljuje i sankcije za lokalne samouprave koje nisu postupile po Zakonu o zaštiti vazduha. Da bismo se izborili sa aero-zagađenjem, Ministarstvo predlaže devet mera.
U požarevačkim apotekama nema maski za zaštitu od aerozagađenja. Takođe, stanovnici kupuju hiruške maske koje svakako u mnogo manjoj meri mogu da zaštite od aerozagađenja, dok neki strucnjaci navode i vunene šalove koji ne propuštaju do 80 odsto čestica. Iz požarevačke apoteke Vasa Pelagić apeluju na hronične bolesnike da izbegavaju izlaženje van jer dok vetar ne rastera emisije gasova, moguće su ozbiljne zdravstvene tegobe.
S obzirom da se ne može niko oslanjati na količinu padavina, vetar, sneg i ostale vremenske okolnosti i da je zagađenje u Srbiji u takvim razmerama Sekretarijat Evropske Zajednice pokrenuo je preliminarnu proceduru protiv Srbije zbog nepotpune primene Direktive o velikim ložištima koja se odnosi na poštovanje određenih granica za emisije štetnih gasova.  Procedura je stupila na snagu 1. januara 2018. godine sa ciljem da pruži Srbiji mogućnost da u roku od dva meseca reaguje na navode da ne poštuje zakon i "dozvoli Sekretarijatu da ustanovi punu pozadinu tog slučaja".Slične vesti

Kako da gradovi i opštine dišu punim plućima, planovi na stolu

12 Feb 2020, 12:08

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je za RTS da postoje lokalne samouprave koje su već izradile krtatkoročne…

Važna stalna briga, nije bilo dovoljno informacija

10 Feb 2020, 12:05

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas na javnom slušanju o kvalitetu vazduha u Srbiji…

Vazduh nije svuda loš, nemamo uvid u prosek

18 Jan 2020, 12:51

Vazduh nije svuda loš, već se meri na mestima gde je zagađenje najgore, pa nemamo uvid u prosek, izjavio je danas ministar…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

DruštvoNEMA IZLASKA IZ VIKENDICA NA SREBRNOM…

U OPŠTINI VELIKO GRADIŠTE NEMA ZARAŽENIH COVIDOM 19,A SVA LICA KOJA SE NADJU…

9 Apr 2020, 13:38

DruštvoNEFORAMALAN DOGOVOR POLJOPRIVREDNIKA…

Problem izdavanja dozvola za poljoprivredne proizvodjače opština petrovac na mlavi…

9 Apr 2020, 13:36

Vremenska prognozaPROGNOZA za PETAK, 10. April 2020.

SRBIJA: U petak nakon svežeg jutra, tokom dana sunčano i toplo za ovo doba godine sa vrlo…

9 Apr 2020, 12:51

Kursna lista