KNJIŽEVNICA LJILJANA HABJANOVIĆ ĐUROVIĆ USKORO GOST BIBLIOTEKE U KOSTOLCU
   24 Sep 2019, 14:27    Kostolac    Sat Tv    Maja Stepanović


KNJIŽEVNICA LJILJANA HABJANOVIĆ ĐUROVIĆ USKORO GOST BIBLIOTEKE U KOSTOLCU

U KOSTOLCU U ODELJENJU NARODNE BIBLIOTEKE „ILIJA M. PETROVIĆ“ POŽAREVAC, 9. OKTOBRA U 18 ČASOVA BIĆE PREDSTAVLJENA KNJIGA NAŠE POZNATE KNJIŽEVNICE LJILJANE HABJANOVIĆ ĐUROVIĆ.
 
Književnica Ljiljana Habjanović Đurović će u sredu 9. oktobra biti   gost Biblioteke u Kostolcu.Odeljenje Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac poziva Sve ljubitelje  dobre knjige na predstavljanje knjiga naše poznate književnice Ljiljane Habjanović Đurović.  O knjigama će govoriti autorka.
 
Ljiljana Habjanović Đurović rođena je 1953. godine u Kruševcu, gde je završila osmogodišnju školu i gimnaziju. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Radila je kao bankarska službenica i kao komercijalistkinja inostranog turizma, a zatim kao novinarka i urednica u magazinu „Duga”. Za to vreme napisala je i objavila četiri romana. Od 1996. godine posvetila se samo književnom radu. Godine 2003. osnovala je izdavačku kuću „Globosino Aleksandrija”.
Autorka je petnaest romana:a neki  od najpoznatijih su Javna ptic,a Ana Marija me nije volela ,Ženski rodoslov ,Paunovo pero,Gora Preobraženja  i mnogi drugi.
 
 2017. Godine pokrenula je ediciju „Ljiljana Habjanović Đurović deci”, u okviru koje je objavila pet naslova: Iva i lutka, Sveta Petka, Iva i Anđeo, Iva i porcelanske figure i Srećko i Stela.
Priredila je pet antologija duhovne poezije.
 
Na predlog Njegove svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Pavla, Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne Crkve za Božić 2007. godine odlikovao je Ljiljanu Habjanović Đurović Ordenom Svetog Save za njen književni rad.
 
Januara 2014. godine Udruženje književnika Srbije dodelilo je Ljiljani Habjanović Đurović nagradu Simo Matavulj, koja nosi naziv po prvom predsedniku Udruženja.
Na Vidovdan 2016. uručena joj je Vidovdanska nagrada, najveće i najznačajnije priznanje grada Kruševca. Ljiljana Habjanović Đurović je prva žena koja je dobila ovu značajnu nagradu.
Osim ovih, nagrađena je sa još dvadeset tri književne nagrade i priznanja.
Ljiljana Habjanović Đurović je najuspešnija srpska književnica u inostranstvu posle 2000. godine. Objavila je četrdeset tri knjige na šesnaest jezika (češki, italijanski, grčki, hrvatski, makedonski, francuski, mađarski, bugarski, ukrajinski, ruski, rumunski, beloruski, gruzijski, engleski, nemački, albanski), u šezdeset tri izdanja. Njen rad je predstavljen u uglednim književnim časopisima, a više studenata slavistike ima za temu svojih diplomskih i magistarskih radova njena dela.


 
Dobitnica je visokog priznanja Ruske pravoslavne crkve i Foruma „Pravoslavna Rusija” za roman Igra anđela, kao najbolji roman stranog autora objavljenog u Rusiji u 2010. godini.
 
Međunarodni biografski centar u Kembridžu uvrstio je Ljiljanu Habjanović Đurović 2001. godine u pregled „Ko je ko među piscima i autorima u svetu”, a od 2005. nekoliko puta je proglašena za jednog od sto najuticajnijih književnika u svetu, posmatrano na regionalnom nivou.Slične vesti

OBNAVLJA SE RAD FONDA STARE I RETKE KNJIGE

5 Aug 2020, 11:13

Biblioteka „Srboljub Mitić“ u Malom Crniću obnavlja Fond stare i retke knjige. U njima su se našili i…

PROMOCIJA KNJIGE VEČITI DERBI

28 Feb 2020, 13:12

ODRŽANA JE PROMOCIJA KNJIGE VEČITI DERBI AUTORA DUŠANA KOVAČEVIĆA U SVEČANOM SALONU GRADSKOG ZDANJA U POŽAREVCU.

U KUČEVU ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE MITOVI SRPSKE ISTORIJE AUTORA DEJANA RISTIĆA

28 Dec 2019, 13:20

U centru za kulturu ,,Veljko Dugošević’’ u Kučevu  održana je promocija knjige „Mitovi srpske…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najčitanije vesti

Najnovije vesti

ZdravljePoštujte mere zaštite, sačuvajte…

U kovid bolnici Požarevac trenutno je na lečenju 135 pacijenta sa simptomima koronavirusa,…

10 Aug 2020, 16:01

PoljoprivredaPovećana potražnja za kukuruzom

Porast cene kukuruza, stagnacija cene pšenice i pad cene soje obeležili su ovu nedelju…

10 Aug 2020, 13:49

Servisne informacijeSuzbijanje larvi komaraca na teritoriji…

Obaveštenje o suzbijanju larvi komaraca na teritoriji grada Požarevca  …

10 Aug 2020, 12:34

Kursna lista