Klimatske promene na delu, a možemo li se boriti i kako
   22 Sep 2018, 13:16        krstarica    Maja Kostić


Klimatske promene na delu, a možemo li se boriti i kako

Procenjuje se da će Balkan u narednom periodu biti jedan od regiona najpogođenjihih klimatskim promenama, a da su one već uzele ozbiljnog maha nema nikakve dileme, jer je od 2000. godine pa do danas Srbija izgubila više od šest milijardi evra za saniranje posledica nepogoda u sektorima koji su pretrpeli štete, upozoravaju stručnjaci i nadležni.Štete usled vremenskih ekstrema – suše, kiša, olujnih vetrova, trpe svi sektori, a najviše poljoprivreda, šumarstvo i vodoprivreda.
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže da je definitivno jasno da su klimatske promene „na delu“.
„Ono oko čega postoji neslaganje jeste da li je to usled činjenja ljudske civilizacije l devastiranja životne sredine ili je to uobičajeni ciklus klimatskih promena“, rekao je ministar Tanjugu.
On je upozorio da stručnjaci procenjuju da će region Balkana u narednom periodu biti jedan od najpogođenijim klimatskim promenama i da se toga mora biti svestan.
Podizanje srednje godišnje temperature usloviće nepogode, suše, poplave, a najugroženiji sektor je poljoprivreda, dok posledice može pretrpeti i energetika, šumarstvo, vodoprivreda.
„Zbog toga treba delovati i preventivno, voditi računa o pijaćoj vodi, a treba smanjivati i emisiju gasova sa efektom staklene bašte. Takođe, jedna od važnih mera koje bi se mogle preduzeti jeste pošumljavanje“, objašnjava Trivan.
Kada je reč o spremnosti za borbu sa ektsremima i posledicama, on podseća da se klimatske promene nisu desile preko noći i da su se indikatori pojavili još pre 30 godina, ali da ta pojava u svetu tada nije bila ozbiljno shvaćena.
Profesor Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta u Beogradu kaže da se ne može precizno reći koji je sektor manje, a koji više pogođen promenama klime, koje su sve učestalije, i istakao da su svi sektori pogođeni u manjoj ili većoj meri.
Poljoprivreda je, kako kaže, pretpela najveće gubitke zbog suša kojih je bilo godinama unazad, a posledice nisu manje ni po šumarstvo zbog požara, i upozorava da se može očekivati njihova češća pojava u budućnosti.Slične vesti

KUPUS IZ GRUŽE NA EVROPSKIM TRPEZAMA

1 Oct 2018, 14:15

Umesto tradicionalnih ratarskih kultura, domaćini u šumadijskom selu Kusovac kod Knića opredelili su se za proizvodnju…

RZS počinje Anketu o poljoprivrednim gazdinstavima 1.oktobra

28 Sep 2018, 14:36

Republički zavod za statistiku će od 1. oktobra do 30. novembra sprovesti „Anketu o strukturi poljoprivrednih gazdinstava…

NEDOSTAJU BERAČI PAPRIKE, STRAHUJE SE DA ĆE PROPASTI ROD

17 Sep 2018, 12:35

Začinska paprika je jedna od najznačajnijih povrtarskih kultura i izvozni brend Srbije. Samo na području Vojvodine proizvodi…

Postavite komentar


    Nema komentara za ovu vest

Pretraga

PREUZMI ANDROID APLIKACIJU

sattv-android-aplikacija

Najnovije vesti

DruštvoRASTALI SE KAO MLADIĆI I DEVOJKE…

Tridesetoro od 64 .osnovaca generacije 1950.okupilo se  u Osnovnoj školi koja…

15 Oct 2018, 23:03

DruštvoOSUMNJIČENA ZA UBUSTVO MAJKE

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu uhapsili su G.P. (1959) zbog…

15 Oct 2018, 16:58

PoljoprivredaNEDIMOVIĆ: USKORO IZVOZ SRPSKE…

Izvoz prvih količina pšenice iz Srbije u Egipat, zemlju koja najveći globalni uvoznik…

15 Oct 2018, 14:39

Kursna lista